οριστικό διαζύγιο με την πολιτική του «περίπου»

Δημοσιεύουμε το κείμενο Πολιτικών Αρχών που προτάθηκε από τον Σπύρο Κοντομάρη (μέλος του σχήματος #block_tee Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων & Ανέργων Μηχανικών) στην διαπαραταξιακή συνάντηση της Παρασκευής 30.9.16.

1. Η πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας την άγρια λιτότητα των προκατόχων της, αναλαμβάνει να προωθήσει όλα τα μέτρα που οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να νομοθετήσουν κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα, τις μεγάλες κινητοποιήσεις της περιόδου 2010-2012 που οδήγησαν και στο βροντερό ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα του 2015.

Το πακέτο μέτρων που από κοινού προωθούν Κυβέρνηση και Θεσμοί είναι καταστροφικό προς τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας για τα λαϊκά και εργαζόμενα στρώματα, και κινείται σε 3 κατευθύνσεις

α) Στην ιδιωτικοποίηση πλευρών του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων υποδομών που είχαν γλυτώσει το προηγούμενο διάστημα. Στην εκποίηση Τραπεζών, Λιμανιών, Αεροδρομίων, ΕΡΓΟΣΕ, τώρα προστίθενται η ΔΕΗ, το ΝΕΡΟ, το Μετρό, τα Λεωφορεία, οι Κτιριακές Υποδομές των Σχολείων, Νοσοκομείων, Δικαστηρίων.

β) Στην εφιαλτική πραγματικότητα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού, της ανεργίας, της μαύρης, της ανασφάλιστης, της εποχιακή εργασίας, των voucher και της επισφάλειας, έρχεται να προστεθεί η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, τορπιλίζεται το δικαίωμα στην απεργία. Ειδικότερα δε διαλύει κάθε προσπάθεια ύπαρξης και δημιουργίας πρωτοβάθμιων οργάνων συνδικαλισμού των εργαζομένων.

γ) Στις συνεχείς νομοθετικές περικοπές μισθών στο Δημόσιο, στις συντάξεις και στον Μισθό στον Ιδιωτικό τομέα, στη συνεχή αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, στη συνεχή συρρίκνωση της Πρόνοιας, της Υγείας, της Παιδείας, τώρα προστίθεται και ο Αυτόματος Δημοσιονομικός Κόφτης, με στόχο ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στο κοινωνικό εισόδημα.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει να μάχεται για την – με κάθε κοινωνικό κόστος – παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και το , επιλογή που αντικειμενικά υπηρετεί εγχώριους και ξένους επιχειρηματίες, τραπεζίτες, εφοπλιστές, ξενοδόχους, εργολάβους, βιομήχανους. Αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να ηττηθεί και να πέσει, να μπλοκάρουμε κάθε συνέχιση της ίδιας πολιτικής, χωρίς έστω και έμμεσα να την αντιπολιτευόμαστε από κοινού με τα άλλα αστικά και μνημονιακά κόμματα.

2. Η κατάσταση στον Τεχνικό Κλάδο

Η «Δίκαιη Ανάπτυξη» των ΕΣΠΑ που επικαλείται η Κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Το κοινωνικό συμβόλαιο του Κεφαλαίου με ορισμένες μερίδες μηχανικών έχει σαφώς τροποποιηθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις διαρραγεί.

Τα τελευταία χρόνια συνεχώς και περισσότεροι συνάδελφοι ελεύθεροι επαγγελματίες υποβαθμίστηκαν βίαια στον τεχνικό και κοινωνικό καταμερισμό, εργάζονται πολύ λιγότερο χρόνο και για πολύ λιγότερα χρήματα. Από μια ενδιάμεση κοινωνική και οικονομική θέση βρίσκονται πια στο όριο της επιβίωσης.

Αντίστοιχα πολλοί μισθωτοί, επινοικιαζόμενοι και συμβασιούχοι μηχανικοί στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα έχασαν την εργασία τους ή αναγκάστηκαν να δεχτούν μεγάλες μειώσεις. Από την ραγδαία μείωση του εργασιακού κόστους των μηχανικών συγκεκριμένα συμφέροντα εργολάβων και επιχειρηματιών τόσο στον κατασκευαστικό κλάδο, όσο και ευρύτερα, κέρδισαν και συνεχίζουν να κερδίζουν.

Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι (στην πλειοψηφία τους επιστήμονες) εγκαταλείπουν την Ελλάδα, ψάχνοντας για μια θέση εργασίας, αρνούμενοι να εργασθούν σε συνθήκες «λάστιχο» και με μισθούς πείνας στα ντόπια αφεντικά. Εκατομμύρια παραμένουν άνεργοι χωρίς ορατή προοπτική να βρουν εργασία.

3. Οι κοινωνικές αντιθέσεις και οι εκπροσωπήσεις στον χώρο των Μηχανικών

Τα βάρη των μνημονιακών πολιτικών δεν μοιράζονται εξίσου σε «όλη» τη Χώρα και σε «όλο» το λαό όπως η Κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει. Το μάρμαρο το πληρώνουν συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις και κοινωνικά τμήματα, την ίδια στιγμή που το Κεφάλαιο συνεχίζει να κερδίζει, και που οι επιπτώσεις είναι εμφανώς ηπιότερες σε κοινωνικά τμήματα που ανήκουν στην κοινωνική συμμαχία του Κεφαλαίου.

 • Είναι άλλο το συμφέρον του ανέργου και άλλο του «συναδέλφου» που έσπευσε να χωθεί σε κάποια κυβερνητική θέση
 • Είναι άλλο το συμφέρον του απόφοιτου που δεν γράφεται στο ΤΕΕ γιατί δεν μπορεί να αντέξει τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές και άλλο το συμφέρον των «οι εκπροσώπων» του που τις ψήφισαν,
 • Είναι άλλο το συμφέρον του απόφοιτου που δεν γράφεται στο ΤΕΕ και άλλο του εργολάβου δημοσίων έργων με απευθείας ανάθεση που τον παίρνει υπάλληλο «με μαύρα».
 • Είναι άλλο το συμφέρον του άνεργου, του εργαζόμενου με μπλοκάκι, του υποαπασχολούμενου, του voucherά και άλλο του «συναδέλφου» εργοδότη του.
 • Είναι άλλο το συμφέρον του μισθωτού του ιδιωτικού τομέα και άλλο του «συναδέλφου» διευθυντή του.
 • Είναι άλλο το συμφέρον του Δημοσίου Υπαλλήλου ή του μισθωτού στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα που μάχεται για τη διασφάλιση του Δημοσίου Συμφέροντος, και άλλο του «συναδέλφου» που νοιάζεται μόνο για την τσέπη του.
 • Άλλο το συμφέρον του Κινήματος που μάχεται για καθολική κοινωνική ασφάλιση, και άλλες οι «εγγυοδοτικές» και «πιστωτικές» ανάγκες των «συναδέλφων» που χειροκροτούν την μεταφορά πόρων από το ΤΣΜΕΔΕ στην Attica.

4. Σε ποιους απευθυνόμαστε και επιχειρούμε να εκφράσουμε

Επιχειρούμε να απευθυνθούμε κατά προτεραιότητα στα στρώματα των συναδέλφων που δέχονται την μεγαλύτερη επίθεση και αντικειμενικά έχουν κάθε υλικό και πολιτικό συμφέρον να σταθούν απέναντι στην πολιτική του ΤΕΕ, της Κυβέρνησης και της ΕΕ στον Κλάδο.

Στους άνεργους – ημιαπασχολούμενους – παροδικά εργαζόμενους συναδέλφους.

Στους συναδέλφους που τους έχουν πνίξει τα ασφαλιστικά και φορολογικά χρέη λόγω συνεχιζόμενης ανεργίας και αναδουλειάς.

Στους συναδέλφους που δεν δικαιούνται περίθαλψη οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.

Στους νέους συναδέλφους, που ενώ εκβιάζονται να πληρώσουν υπέρογκες ασφαλιστικές υποχρεώσεις, μόλις εγγραφούν στο ΤΕΕ δεν θα έχουν πλήρη και ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα.

Στους μπλοκάκηδες και τους voucherάδες.

Στους χιλιάδες χαμηλά αμειβόμενους Δημοσίους Υπαλλήλους, που ασκούν με αξιοπρέπεια τον κοινωνικό τους ρόλο, δεν κοιτούν το ατομικό τους οικονομικό συμφέρον κόντρα σε μερίδα μεγαλοστελεχών, δεν κλείνουν συμφωνίες με το Κεφάλαιο ενάντια στο Δημόσιο Συμφέρον, αντίθετα το υπερασπίζονται με κίνδυνο την απόλυση, τη δυσμένεια, την κακή αξιολόγηση.

Στους συναδέλφους των ΔΕΚΟ που δεν έγιναν χαλί για να περάσουν οι ανεπαίσχυντες και σκανδαλώδεις παρεμβάσεις σε δημόσια περιουσία και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και στους ανέργους, που κάνουν κάθε λογής δουλειά για να βγάλουν ένα μεροκάματο.

Επιχειρούμε να απευθυνθούμε σε κάθε συνάδελφο που με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη στέκεται απέναντι στην κυβερνητική και εργοδοτική εξαγορά και ενσωμάτωση, σε κάθε συνάδελφο που δεν περιορίστηκε στις «κλαδικές» ή «επιχειρησιακές» διεκδικήσεις, αλλά συγκρούστηκε στους δρόμους και τις πλατείες μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους, τους συνταξιούχους ενάντια στην πολιτική και τις κυβερνήσεις των μνημονίων, πάλεψε δίπλα στον κάτοικο των Σκουριών, τον εργαζόμενο της ΒΙΟΜΕΤ, στον πρόσφυγα, στον πεινασμένο, στον ξεσπιτωμένο από τα funds άπορο πολίτη.

5. Με ποιες αντιλήψεις και πρακτικές διαχωριζόμαστε

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως παρά τα εκρηκτικά προβλήματα των μηχανικών τα τελευταία χρόνια, η έκκληση σε κινητοποίηση στο κλίμα του «όλοι μαζί οι μηχανικοί», αφήνει παγερά αδιάφορη την πλειοψηφία των συναδέλφων. Η διαταξική έκκληση «αγωνιστικής» συμπόρευσης των δοκιμαζόμενων συναδέλφων μαζί με τους εργολάβους, το ΤΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ, το κατεστημένο των Πολεοδομιών και των Υπουργείων, εκλαμβάνεται μόνο ως εμπαιγμός από την πλειοψηφία των Συναδέλφων που πλήττονται.

Παρότι το ΤΕΕ δεν είναι σωματείο, η διακομματική συνδικαλιστική γραφειοκρατία που κατοικοεδρεύει εδώ και πολλές δεκαετίες στην Διοίκησή του παραδίδει ανελλιπώς μαθήματα συντεχνιασμού και πολιτικής συναλλαγής, παραμένοντας πιστός Τεχνικός Σύμβουλος ενός Κράτους πιστού στο Κεφάλαιο, ακόμη χειρότερα, προωθεί τα συμφέροντα μέρους του κεφαλαίου και προνομιούχων στρωμάτων σε βάρος της χειμαζόμενης πλειοψηφίας, υπονομεύοντας ένα καλύτερο αύριο του λαού μας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ΤΕΕ σήμερα αποτελεί μηχανισμό κυβερνητικής ανέλιξης, πεδίο πολιτικής και επαγγελματικής συναλλαγής, μηχανισμό πρόσβασης σε ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις, εργαλείο επιβολής διαιρέσεων του σώματος των 100.000 και πλέον μηχανικών, ορισμένων «ισχυρών» ειδικοτήτων έναντι άλλων «αδύναμων», «παλαιών» και «νέων» ασφαλισμένων, εργαλείο επιβολής της πιο άγριας επίθεσης κυβέρνησης και ΕΕ στα εργασιακά δικαιώματα, γυρνώντας τα σε εποχές μεσαίωνα. Και όλοι μαζί έναντι του υπόλοιπων εργαζομένων.

Όλοι γνωρίζουμε ότι παρά τις πολύ μικρές διαφορές τους, και παρά το γεγονός ότι σε κάθε εκλογές αλλάζουν όνομα, οι Παρατάξεις αυτές αναφέρονται διαχρονικά στους Διπλωματούχους Μηχανικούς ως «βασικότατο παράγοντα για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την οικονομική της ανάταξη».

Ότι μιλούν στο όνομα της κοινωνικής προκοπής, συμφιλιωτικά ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους. Σε εργασιακή ειρήνη αντίθετες δυνάμεις της εργασίας.

Ότι οι παρατάξεις αυτές μιλούν στο όνομα της «διάσωσης» «των μικρών και μεσαίων» εργοληπτικών και μελετητικών επιχειρήσεων της χώρας, και στο όνομα της «απαιτούμενης αναπτυξιακής προσπάθειας, για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και του λαού». Ότι συλλογικά και διαπαραταξιακά αυτές οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού είχαν στήσει μέσω της Τράπεζας Αττικής έναν εργολαβικό συνεταιρισμό, ώστε με τις εισφορές όλων των Μηχανικών να κάνουν τις «δουλειές» τους.

Όσοι λύκοι επί δεκαετίες βρισκόντουσαν στις καρέκλες του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ, και σήμερα φοράνε προβιά προβάτου για να κατέβουν στις εκλογές, θα πρέπει να βρουν μπροστά τους τις θύελλές που σκόρπισαν, χωρίς συγχωροχάρτια για τις επιλογές τους.

6. Ποια συλλογικότητα χρειαζόμαστε

Χρειαζόμαστε μια συλλογικότητα σε οριστικό διαζύγιο με την πολιτική του «περίπου», του περίπου αριστερού, του περίπου αντικυβερνητικού, του περίπου αντιμνημονιακού, του περίπου αντιδιαχειριστικού, του περίπου ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, του περίπου ενάντια στις παρατάξεις που διοίκησαν και διοικούν το ΤΕΕ, του περίπου ενάντια στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, του περίπου ενάντια στον διαταξικό (αλλά τελικά εργοδοτικό) χαρακτήρα του ΤΕΕ.

Μια συλλογικότητα των βίαια πληττόμενων μηχανικών που δεν έχουν άλλο δρόμο από το να αντισταθούν συλλογικά απέναντι στην ανελέητη επίθεση που δέχονται από το Κεφάλαιο και την Κυβέρνηση.

Μια συλλογικότητα απόλυτα προσανατολισμένη στην υπεράσπιση και διεύρυνση των ιδιαίτερων ταξικών συμφερόντων της πλειοψηφίας των πληττόμενων μηχανικών, ως τμήματος της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Μια συλλογικότητα με κοινωνικό πυρήνα τους νέους συναδέλφους –μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες- που υφίστανται αντικειμενικά μια συντριπτική ταξική συμπίεση, παλιότερους συναδέλφους που οδηγούνται στην εργασιακή και οικονομική καταβαράθρωση καταλήγοντας στο σφαγείο του ασφαλιστικού οδοστρωτήρα με τη ληστεία των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, τους συναδέλφους του Δημοσίου με τους μισθούς πείνας.

Μια συλλογικότητα αμεσοδημοκρατική των «από κάτω» ενάντια στους «από πάνω» που παλεύει μέσα και έξω από τα όργανα, από τα κάτω και συλλογικά, με μαζική κινηματική απεύθυνση και αλληλεγγύη τα παρακάτω αιτήματα.

7. Με ποια αιτήματα

Με αιτήματα που θα υπερασπίζονται τη θέση των πληττόμενων συναδέλφων, αλλά και θα είναι προωθητικά στον αγώνα και στον δρόμο για την ανατροπή της επιτροπείας του Κουαρτέτου, του Κεφαλαίου της Κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης που υπηρετεί αυτά τα «αφεντικά» κι όχι τις ανάγκες των εργαζόμενων και της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας

 1. Κάτω η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάθε κυβέρνηση που διαχειρίζεται, υπερασπίζεται και εφαρμόζει Μνημόνια. Να καταργηθούν όλοι οι Μνημονιακοί νόμοι, συμβάσεις και διατάξεις.
 2. Έξω τώρα η Ελλάδα από την ΕΕ και το .
 3. Διαγραφή όλου του Λαϊκού Χρέους των Νοικοκυριών των φτωχών και των ανέργων
 4. Αξιοπρεπή εργασία, ασφάλιση, περίθαλψη, πρόνοια για όλη την Κοινωνία χωρίς προϋποθέσεις, για όλους τους Έλληνες και Μετανάστες, τις οικογένειες και τα παιδιά τους
 5. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση του ΔΠΥ ως μορφή εξαρτημένης σχέσης εργασίας.
 6. Έξω το ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής, τα τραπεζικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια. Άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας. Άμεση κάλυψη των απωλειών από το psi και την Τράπεζα Αττικής. Επιστροφή των κλεμμένων του ΤΣΜΕΔΕ και όλων των Ταμείων από το ληστρικό «κούρεμα».
 7. Όχι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς για χρέη σε εφορία-ταμεία-τράπεζες για άνεργους- υποαπασχολούμενους- εργαζόμενους. Διαγραφή χρεών προς το ΤΣΜΕΔΕ όσων αποδεδειγμένα δεν είχαν εισοδήματα να πληρώσουν εισφορές, διαγραφή των προσαυξήσεων σε όλους
 8. Ούτε ένα ευρώ αύξηση εισφορών καμιάς κατηγορίας ασφαλισμένου, άμεση μείωση των εισφορών. Αύξηση των παροχών και των καλύψεων. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που εφαρμόζονται. Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού «παλιών» – «νέων», κατάργηση των ασφαλιστικών κατηγοριών.
 9. Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους μηχανικούς. Ίδρυση Ταμείου Ανεργίας & Προνοιακών Παροχών Μηχανικών για τους δοκιμαζόμενους συναδέλφους. Παροχές Μητρότητας (εφάπαξ επίδομα, αξιοπρεπής κάλυψη εξόδων εγκυμοσύνης, επίδομα λοχείας κλπ)
 10. Εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφέλειας επιχειρήσεων, καθώς και του συνόλου της εκποιημένης δημόσιας περιουσίας, υπό εργατικό έλεγχο και χωρίς αποζημίωση προς τους ιδιώτες. Όχι στα ΣΔΙΤ και τις Συμβάσεις παραχώρησης.