ο αγώνας ενάντια σε κατασχέσεις – πλειστηριασμούς αφορά και τους μηχανικούς

Κική Βάσου, αρχιτέκτων μηχανικός, μέλος της λαϊκής συνέλευσης Κολωνού -Σεπολίων – Ακ. Πλάτωνος και μέλος του σχήματος #block_tee Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων & Ανέργων Μηχανικών

Από τον Σεπτέμβρη, το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας του μόχθου έκανε δυναμικά την επανεμφάνισή του σε πολλά Ειρηνοδικεία. Τα μαζικά και νικηφόρα ραντεβού της Τετάρτης σε αυτό της Θεσσαλονίκης, αλλά και στο Περιστέρι, το Κορωπί, το Ίλιον, την Αθήνα, την Πάτρα, δεν είναι τυχαία. Η εξάπλωση του κινήματος και σε άλλες πόλεις καθώς και οι αποφάσεις εργατικών σωματείων και της Πρωτοβουλίας για συντονισμό να ιεραρχήσουν το ζήτημα ψηλά στην αγωνιστική ατζέντα αυτής της εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου, δεν είναι ούτε «προσπάθεια δημιουργίας πανικού που ενορχηστρώνεται από τα γνωστά κέντρα εξουσίας» ούτε σχέδιο κάποιων που «εκτιμούν ότι θα προστατευτούν με τον Μητσοτάκη», όπως προκλητικά γράφεται στο γνωστό nonpaperτης θορυβημένης κυβέρνησης. Αντίθετα, η μαζικοποίηση του κινήματος είναι και θα είναι ανάλογη της αλματώδους αύξησης των λαϊκών σπιτιών, μικρών επαγγελματικών χώρων, χωραφιών, κά, που έχουν μπει και θα μπαίνουν στο στόχαστρο από τράπεζες και κράτος, σε μια περίοδο όξυνσης της οικονομικής βίας – στο πλαίσιο των εφαρμοζόμενων πολιτικών συμφωνιών κυβέρνησης και κουαρτέτου «θεσμών», απέναντι στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα άλλα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.

Η μεγάλη ανεργία, η απλήρωτη εργασία, οι μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τα κλεισίματα επιχειρήσεων, η αδυσώπητη φορολεηλασία, η αύξηση στα τιμολόγια των δημόσιων κοινωνικών αγαθών – ρεύμα, νερό, συγκοινωνίες, έχουν αποτέλεσμα την περαιτέρω φτωχοποίηση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες, ενώ τα χρέη έχουν εκτοξευτεί. Από αυτήν την εικόνα, οι μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και άνεργοι μηχανικοί όχι μόνον δεν εξαιρούνται, αλλά εντάσσονται πλέον με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς στη νέα φτωχοποίηση, γεγονός που δεν μπορούν να αρνηθούν ούτε οι πιο συστημικές δυνάμεις που επιδιώκουν να μας «εκπροσωπήσουν».

Η κυβερνητική πολιτική εν όψει και της 2ης αξιολόγησης και του «μείγματος» που δεν βγαίνει, γίνεται όλο και πιο επιθετική στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του 3ου μνημονίου, που ας μην ξεχνιόμαστε, ψηφίστηκε από όλο το πιστό στην Ε.Ε. πολιτικό τόξο: ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ.

Η προστασία και στήριξη του τραπεζικού συστήματος, αποτελώντας βασικό μνημονιακό πυλώνα, έχει νομοθετηθεί σχεδόν στο 95%. Μέρος αυτής της προσφοράς αποτέλεσαν και οι αλλαγές στο γνωστό σαν «νόμο Κατσέλη», που ψήφισε το 2015 η κυβέρνηση, και οδηγούν πρακτικά στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών και της α΄ κατοικίας. Παράλληλα, επιταχύνεται ο διορισμός των ειδικά εκπαιδευμένων δικαστών που θα στελεχώσουν τα ειδικά δικαστήρια για την εκδίκαση υποθέσεων αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, με στόχο τη μείωση του αριθμού των αιτήσεων που εκκρεμούν βάσει του νόμου «Κατσέλη» και εμποδίζουν τις τράπεζες. Με αυτά τα ατού, οι τράπεζες προγραμματίζουν να βγάζουν στο σφυρί5.000 ακίνητα το χρόνο –από το 2017,για να εισπράξουν από τους πλειστηριασμούς 5 δις μέχρι και το 2019. Οι τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν2-3 φορές από τον ίδιο τον εργαζόμενο λαό, απειλούν τώρα δηλώνοντας «αποφασισμένες να αξιοποιήσουν το εργαλείο του πλειστηριασμού ως μέσο παραδειγματισμού» Ας μας ενημερώσουν λοιπόν, τράπεζες και κυβέρνηση. Πόσες βίλες στην Εκάλη περιλαμβάνονται στις 5.000 για παραδειγματισμό και «τιμωρία των κακοπληρωτών»;

Μέρος άλλης προσφοράς προς τις τράπεζες είναι και η απελευθέρωση της πώλησης «κόκκινων» αλλά και εξυπηρετούμενων δανείων σε funds, που με βάση και τη διεθνή εμπειρία, θα παραδώσει εκατοντάδες χιλιάδες στην εξειδικευμένη πίεση των αρπακτικών. Εν όψει και της 2ης αξιολόγησης, οι εταιρείες διαχείρισης δανείων, όπως εύηχα αποκαλούνται, απαιτούν εκτός από τα δάνεια να περάσουν σε αυτές και οι υποθήκες τους, δηλαδή τα ακίνητα.

Η εφορία προχωρά σε ηλεκτρονικές κατασχέσεις από χιλιάδες λογαριασμούς (σε 700.000 τις ανεβάζουν από την αρχή του 2016). Μάλιστα, το κλείσιμο της αξιολόγησης περιλαμβάνει:

– Επανεξέταση και αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Η αναθεώρηση του ΚΕΔΕ θα περιλαμβάνει αλλαγές στις διαδικασίες που θα εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση για την αναγκαστική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ασυνεπών οφειλετών σε δημόσιους πλειστηριασμούς.

– Σε ότι αφορά στις κατασχέσεις, αυτοματοποίηση διαδικασιών κατασχέσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προμηθευτεί λογισμικό που θα επιτρέπει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών!

Το δε ΚΕΑΟ προετοιμάζει πυρετωδώς την ενεργοποίησή του. Αυτήν την περίοδο, βρίσκονται ενταγμένοι στις λίστες του περίπου 2000 ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ

Ο όρος «ασυνεπείς οφειλέτες» αγκαλιάζει πλέον ένα πολύ μεγάλο τμήμα της εργαζόμενης κοινωνίας. Αδιάψευστος μάρτυρας τα χρέη προς τις εφορίες που έχουν φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη όπως και τα χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτή η πλευρά του ζητήματος αφορά με ιδιαίτερο τρόπο τους πληττόμενους μηχανικούς. Δεν χρειάζεται η παράθεση των αμείλικτων στοιχείων. Το βιώνουμε όλοι οι μηχανικοί που δεν εργαζόμαστε, εργαζόμαστε με μπλοκάκι και αμοιβές καταβαραθρωμένες, «απασχολούμαστε» κατά διαστήματα αλλά πρέπει να πληρώνουμε το 60% περίπου του όποιου εισοδήματος σε εφορία (για να ταΐζεται το χρέος) και ΤΣΜΕΔΕ (για να μειώνονται συντάξεις – παροχές υγείας, να αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά να εξασφαλίζεται η AtticaBank με συνεχή εισροή χρημάτων από το ταμείο). Μεγάλο τμήμα των εργαζομένων, και με τα όσα προβλέπει για νέα φοροεπιδρομή ο προϋπολογισμός 2017, θα κατηγοριοποιηθεί ως «ασυνεπής οφειλέτης», κινδυνεύοντας να χάσει και το τελευταίο καταφύγιο, όπως η στέγη, αφού για χρέη προς το κράτος και τα ταμεία δεν προστατεύεται η α΄ κατοικία. Η κοινωνική αναταραχή που οσφρίζονται, οδηγεί υπουργούς να υπόσχονται νέα μέτρα προστασίας και τη ΝΔ να τρέχει να καταθέτει τροπολογία (!).

Η δήμευση της λαϊκής περιουσίας πάει χέρι – χέρι με τη δήμευση του εισοδήματος των εργαζόμενων και οδηγεί τελικά στη δήμευση του αξιοβίωτου της ίδιας της ζωής σε αέναα χρέη που θα διογκώνονται διαρκώς.

Δεν δεχόμαστε την ΤΙΝΑ τους. Η ευθύνη για τα χρέη που έχει φορτωθεί ο εργαζόμενος λαός ανήκει στις εφαρμοζόμενες πολιτικές ΕΕ –ΔΝΤ και κυβέρνησης. Αντικρούουμε την επιδίωξή τους για κοινωνική εμπέδωση και αποδοχή των χρεών σαν αναγκαστική κατάσταση, που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, από όπου δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει. Χωρίς αναμονές, επίδοξους σωτήρες και αναθέσεις, μακριά από το αδιέξοδο των «ατομικών λύσεων» όπου επίμονα μας καλούν, να τους αντιπαραθέσουμε τη μόνη εναλλακτική λύση που έχουμε. Μαζί με την κοινωνική πλειοψηφία της εργασίας – μισθωτούς με κάθε είδους σχέση εργασίας, συνταξιούχους, φτωχοποιημένα μεσαία στρώματα, αγρότες, να δώσουμε αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων και την ανατροπή των πολιτικών που τα επιβάλλουν και τα υλοποιούν. Αδιαπραγμάτευτα και ανυποχώρητα τον αγώνα για τα αιτήματα του λαϊκού κινήματος:

  • Προστασία της λαϊκής κατοικίας με αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη. Κανένα σπίτι, χωράφι των λαϊκών στρωμάτων σε χέρια τραπεζίτη ή κράτους. Οι πλειστηριασμοί δεν θα περάσουν.
  • Κούρεμα των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών και απαλλαγή τους από το δάνειο όταν έχει εξοφληθεί ήδη το κεφάλαιο.
  • Όχι στην πώληση από τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, των «κόκκινων δανείων», ειδικά των στεγαστικών.
  • Διαγραφή χρεών προς το κράτος ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και φτωχοποιημένων στρωμάτων.
  • Κατάργηση της φοροληστείας του λαού.
  • Να σταματήσουν τώρα οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις λογαριασμών από μισθούς και αμοιβές εργαζομένων, αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών που κινδυνεύουν με ξεκλήρισμα για να εισπράξουν οι τοκογλύφοι δανειστές. Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ.
  • Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα μεγάλα εισοδήματα. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών, της εκκλησίας, των βιομήχανων, τραπεζών και των κάθε λογής «επενδυτών». Να πληρώσουν ΤΩΡΑ οι μεγάλοι φοροφυγάδες, οι μεγάλοι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων. Να πληρώσει ΤΩΡΑ το κράτος αυτά που χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Να πληρώσει το κεφάλαιο για την περιουσία και τα κέρδη του.
  • Γενναία επιδότηση ενοικίου, παραχώρηση κενών κατοικιών (χιλιάδες είναι τα άδεια ακίνητα δήμων, εκκλησιών, φορέων του δημοσίου). Η στέγαση δικαίωμα όλων, Ελλήνων – μεταναστώνκαι προσφύγων.
  • Νερό, Ενέργεια είναι κοινωνικά αγαθά για όλους. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε λαϊκό νοικοκυριό. Μειώσεις στα τιμολόγια των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Στο δημόσιο και όχι σε ιδιώτες αυτές οι υπηρεσίες.