τρία χτυπήματα του ΕΦΚΑ στους Μισθωτούς Μηχανικούς του Ιδιωτικού Τομέα

Χιλιάδες μηχανικοί έχουν ήδη αναγκαστεί σε κλείσιμο των βιβλίων τους και στην διαγραφή τους από το ΤΕΕ, λόγω των δυσβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετατρέπει το «μπλοκάκι» στην εξαρτημένη σχέση εργασίας από κρυφή και παράνομη εργασιακή σχέση, σε ανοιχτή και νόμιμη, ενώ κλείνει τα μάτια της στο γεγονός ότι πολλοί εργοδότες μετακυλύουν το κόστος της ασφάλισης στους εργαζόμενους με μπλοκάκι.

Όμως δίπλα στους μισθωτούς μπλοκάκηδες χτυπιούνται και οι τυπικά μισθωτοί μηχανικοί του ιδιωτικού τομέα.

Πρώτον, χιλιάδες τυπικά μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αναζητούν στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ τις αναδρομικές εισφορές της Ειδικής Προσαύξησης από το 2011. Καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά για ένα ασφαλιστικό κλάδο στον οποίο δεν υπήρχε ποτέ εργοδοτική εισφορά, ένα κλάδο που καταργήθηκε με τον 4387/16 από 01.01.2016, έναν κλάδο που η περιουσία του από τις εισφορές όλων των μηχανικών είτε θα εξαφανιστεί στην μαύρη τρύπα του Χρέους, είτε θα ληστευθεί από τα κοράκια του ΤΜΕΔΕ εις όφελος των εγγυήσεων και των δανείων των εργολάβων.

Δεύτερον, χιλιάδες τυπικά μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα χάνουν την έκπτωση που είχαν για την πρώτη πενταετία στον ασφαλιστικό κλάδο της κύριας σύνταξης. Το ποσοστό της εισφοράς του εργαζόμενου διπλασιάζεται από 3,35 στο 6,67%.

Ας θυμηθούμε τι ίσχυε πριν το ν. 4387/16 για τους μισθωτούς μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993.

Τρίτον, με βάση την πρόσφατη εγκύκλιο 6/2017 του ΕΦΚΑ, χιλιάδες τυπικά μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα συνεχίζουν να πληρώνουν διπλές εισφορές για τον κλάδο Υγείας, παρότι ο 4387/16 είχε εξαλείψει τις διπλές εισφορές στον ασφαλιστικό κλάδο ΚΥΤ και στο ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, ο 4387/16 προέβλεπε:

Αντίθετα η εγκύκλιος 6/2017 του ΕΦΚΑ, μετονομάζει τον ΚΥΤ σε κλάδο «παροχής ασθένειας σε είδος» για να προσθέσει τις ίδιες εισφορές με άλλο όνομα:

Τόσο «ενιαίο» ταμείο με τόσο «ενιαίους» κανόνες για όλους τους Μισθωτούς είναι ο ΕΦΚΑ, επαναφέρει τις εισφορές των Μηχανικών στο ίδιο και χειρότερο χάλι που ίσχυε και πριν.

Αναμένουμε να δούμε τι ποσοστό των εισφορών των Μηχανικών θα δωρίσει η Κυβέρνηση στην Εγγυοδοσία και Πιστοδοσία του ΤΜΕΔΕ και στην τράπεζα Αττικής. Αυτό εξάλλου διαπραγματεύεται το ΤΕΕ με την κυβέρνηση. Ποιο μερίδιο από τις εισφορές μας θα πάει στο ΤΜΕΔΕ που συζητούν την μετατροπή του σε ιδιωτικό επαγγελματικό ταμείο.

Ένα ακόμα βασικό σημείο είναι το γεγονός ότι οι (εργοδοτικές και εργατικές) εισφορές των μισθωτών μηχανικών είναι 46% την στιγμή που αντίστοιχες εισφορές των εργαζόμενων με μπλοκάκι είναι 38%. Είναι ξεκάθαρο πως με αυτό τον τρόπο πριμοδοτείται το «μπλοκάκι» στην εξαρτημένη σχέση εργασίας και όχι οι κανονικές προσλήψεις.

Αυτή όμως είναι και η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γι αυτό εξάλλου αναγνωρίζει και νομιμοποιεί το μπλοκάκι.