Ψήφισμα για το ασφαλιστικό στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ

Το #block_TEE – αριστερή κίνηση εργαζόμενων & άνεργων μηχανικών, κατέθεσε το ακόλουθο ψήφισμα για το θέμα «Ασφαλιστικό» της Ημερήσιας Διάταξης στην πρώτη τακτική Αντιπροσωπεία, (στηρίζεται στην απόφαση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών ενάντια στο νομοσχέδιο Βρούτση)

Να μην περάσει η νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα

Το δικαίωμα του κόσμου της εργασίας στην ασφάλιση δε χαρίστηκε. Προήλθε από σκληρούς αγώνες των εργαζόμενων, ενώ διαχρονικά το κράτος και η εργοδοσία προσπαθούν να βάλουν χέρι στις εισφορές στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή ένωση και η εργοδοσία εντείνουν τις αντεργατικές τους παρεμβάσεις στην ασφάλιση και στην περίθαλψη.

Το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ξεκάθαρο ταξικό προσανατολισμό. Παρότι η κυβέρνηση διατείνεται ότι αλλάζει ριζικά τον νόμο Κατρούγκαλου, ουσιαστικά δρομολογεί την συνέχισή του, σε αυτό που από την αρχή αποτελούσε την βασική του στόχευση: τον περιορισμό της εγγύησης του κράτους στις συντάξεις, την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, την εξατομίκευση και τη μετάθεση της ευθύνης του ασφαλιστικού κινδύνου στους εργαζόμενους, την ανταποδοτικότητα και την κεφαλαιοποίηση.

Σε αυτή την λογική, η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων κυβερνήσεων με το νομοσχέδιο Βρούτση επιδιώκει:

 • Να επιβεβαιώσει την διχοτόμηση της σύνταξης σε «εθνική» και ανταποδοτική (μη εγγυημένη κρατικά) στο πλαίσιο ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Η ανταποδοτικότητα θα σμπαραλιάζει τον οποιοδήποτε αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.
 • Ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές και εφάπαξ) στον ΕΦΚΑ γεγονός που οδηγεί στη λεηλασία των αποθεματικών του (8δισ) και στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων. Προετοιμάζουν το έδαφος για ραγδαία στροφή, στην ιδιωτική ασφάλιση και το τζογάρισμα των «ατομικών λογαριασμών» επικούρησης από ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες, χωρίς καμιά κρατική εγγύηση.
 • Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών (αφορά στην πάγια απαίτηση του ΣΕΒ για κατάργηση του «μη μισθολογικού κόστους»). Το γεγονός αυτό από τη μία «ελαφρύνει» τους εργοδότες από την υποχρέωση καταβολής εργοδοτικών εισφορών και από την άλλη εξατομικεύει το ζήτημα της ασφάλισης μεταθέτοντας την ευθύνη χρηματοδότησή της στον ίδιο τον εργαζόμενο.
 • Οι ρυθμίσεις για αυτοαπασχολούμενους & μπλοκάκια είναι μια σαφής επιλογή στην κατεύθυνση ανταποδοτικότητας και ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης, ενώ θα επιφέρουν αύξηση εισφορών στους φτωχούς και τους ανέργους. Στην ουσία πρόκειται για ελεύθερη επιλογή μεταξύ δημόσιας ασφάλισης και ιδιωτικών συμβολαίων.
 • Η περίφημη αύξηση στις συντάξεις που επιχειρεί να αξιοποιήσει κυβέρνηση είναι αυστηρά περιορισμένη για όσους έχουν ασφαλιστικό βίο πάνω από 32 χρόνια, ενώ τα ποσοστά αναπλήρωσης δεν καλύπτουν τις απώλειες του Ν. Κατρούγκαλου. Οι άγριες περικοπές που ψήφισε στον προϋπολογισμό σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για το 2020 επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξουν αυξήσεις, αλλά και ότι η τάση μείωσης των συντάξεων θα συνεχιστεί κανονικά και απρόσκοπτα.
 • Διατήρηση των εξοντωτικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Την οριστική κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, ενώ δρομολογεί και την κατάργηση των ΒΑΕ για μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων.
 • Οι υγειονομικές εισφορές καταληστεύονται υπέρ της ιδιωτικών υγείας μέσα από τη συγκρότηση ενιαίας αγοράς υπηρεσιών υγείας ΕΣΥ-ιδιωτών παρόχων-ασφαλιστικών εταιρειών (ΣΔΙΤ).

Οι νέες ρυθμίσεις για τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους με δελτίο

Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τον τρόπο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους τους εργαζόμενους με μπλοκάκι οδηγεί στην μετατροπή της ασφάλισης σε «επενδυτικό προϊόν». Η κυβέρνηση θεσπίζει 7 ασφαλιστικά πακέτα (κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών), που υποτίθεται θα οδηγήσουν και σε ανάλογες συνταξιοδοτικές παροχές, με ευθύνη του ασφαλισμένου. Ο ασφαλισμένος έχει έναν «ατομικό κουμπαρά» που έχει μέσα τις εισφορές, αλλά όχι εξασφαλισμένες αποδοχές.

Η κυβέρνηση αυξάνει την κατώτατη εισφορά για τους ανέργους και τους υποαπασχολούμενους διαμορφώνοντάς την στα 288 € (κύρια σύνταξη, κλάδο υγείας, επικουρικό, εφάπαξ και ΟΑΕΔ),ενώ μέχρι σήμερα ανέρχονταν σε 256€, επομένως φέρνει μια αύξηση περίπου 12% το μήνα.

Ταυτόχρονα η είσπραξη αναδρομικών εισφορών που προέκυψαν από το έκτρωμα Κατρούγκαλου, συνεχίζεται, καθώς θα εισπράττονται αναδρομικά οι εισφορές για επικουρικό και εφάπαξ ύψους 43 € τον μήνα.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έτσι οι συντάξεις θα γίνουν πιο δίκαιες. Όμως η πλειοψηφία των συντάξεων δεν θα υπερβαίνει τα 600 ευρώ, ενώ η ανταποδοτικότητα θα σμπαραλιάζει τα υπολείμματα του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι μια σαφής επιλογή στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης, ένα δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, γιατί προτρέπει όσους έχουν λίγα παραπάνω εισοδήματα να επιλέγουν χαμηλή κατηγορία ασφάλισης και το υπόλοιπο να το ασφαλίζουν ιδιωτικά. Επιπλέον, όσοι εργαζόμενοι είναι στην ρύθμιση του Νόμου Κατρούγκαλου για τα μπλοκάκια, θα αντιμετωπίσουν τις απειλές για την μείωση του έμμεσου μισθού τους (εργοδοτικές εισφορές) και το φόρτωμα όλου του ασφαλιστικού κόστους στις πλάτες τους.

Όλα αυτά τα χρόνια το ΤΕΕ αποδέχτηκε το πλαίσιο της ανταποδοτικότητας και της ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι συνυπεύθυνο γιατί τζογάρισε τις εισφορές μας στην Τράπεζα Αττικής και αφαίμαξε τα αποθεματικά του ΤΣΜΕ∆Ε. Σήμερα προετοιμάζει το έδαφος για επαγγελματικό ιδιωτικό ταμείο ενώ οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι τα χρήματα των εισφορών μας.

Το νέο τοπίο οδηγεί σε θέση μάχης το εργατικό κίνημα

Οι επιλογές του κεφαλαίου στοχεύουν πρώτα και κύρια στην νέα γενιά. Οι σημερινοί εργαζόμενοι και ειδικά οι νέοι θα λαμβάνουν την «εθνική» των 300 ευρώ γιατί δεν θα καταφέρνουν ποτέ να συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα και τα αναγκαία συντάξιμα χρόνια. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή ένωση και ο ΟΟΣΑ ορέγονται νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ θέλουν τα ασφαλιστικά ταμεία να τζογάρουν με γενικευμένο τρόπο. Όλες αυτές οι αλλαγές θυμίζουν σε αρκετά σημεία τη «μεταρρύθμιση» Μακρόν στην Γαλλία, που ξεσήκωσε μαχητικές απεργίες και αγώνες διαρκείας.

Ενάντια στη μοιρολατρία και τον φόβο που θέλουν να μας επιβάλουν, καλούμαστε να δείξουμε έμπρακτα και συλλογικά την αγωνιστικότητά μας, να ενισχύσουμε τα σωματεία μας και την οργάνωσή μας στους χώρους δουλειάς. Οι εργαζόμενοι, παλιοί και νέοι, «πλήρους» και «ελαστικής» εργασίας, να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, στην ενότητα και στους αγώνες μας, κόντρα στη λογική της ανάθεσης και στην εκτόνωση των αγώνων.

Σε αυτή την μάχη η ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι απέναντί μας. Συμφωνεί με τον αντιασφαλιστικό νόμο Βρούστη, καλεί σε απεργοσπασία και προετοιμάζεται για μονοήμερο συνέδριο παρωδία με την συμβολή των ΜΑΤ, στις 25 Φλεβάρη στην Αθήνα.

Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, η μόνη απάντηση αποτελεί η συσπείρωση και ο συντονισμός των αντιστάσεων των εργαζόμενων για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών με αγωνιστικό σχέδιο δράσης.

Απαιτούμε όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας

Διεκδικούμε τον κλεμμένο πλούτο που παράγουμε

Να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

 • Δημόσια κοινωνική ασφάλιση και δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους. Αύξηση της εργοδοτικής και κρατικής εισφοράς. Κατάργηση της εισφοράς υγείας.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση της ανασφάλιστης, ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης. Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με ΔΠΤ.
 • Μείωση ημερήσιου χρόνου εργασίας, αξιοπρεπή εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις, μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, να μη δουλεύουμε ως τα βαθιά γεράματα. Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών στις συντάξεις. Υπολογισμός της σύνταξης με βάση τα καλύτερα χρόνια του εργάσιμου βίου.
 • Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγακλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και οι ρυθμίσεις των μνημονίων. Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν τράπεζες, εργοδότες, κράτος.