Ενημέρωση από την κινητοποίηση απέναντι στην αστυνομευόμενη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στην Βουλή το Σάββατο 3/2/2018

Μαζική και αποτελεσματική ήταν η κινητοποίηση που κάλεσαν το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Φοιτητικοί Σύλλογοι, η ΑΣΜ, το #block_TEE, η Πανεπιστημονική και το ΑΡΑΓΕΣ, το πρωί του Σαββάτου 3 Φλεβάρη, έξω από την Βουλή, όπου επιχειρήθηκε να συνεδριάσει η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, προκειμένου να προχωρήσει κεκλεισμένων των θυρών, στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ.

Η συνεδρίαση καλέστηκε στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, καταπατώντας κατάφορα το στοιχειώδες δικαίωμα όλων των μελών του ΤΕΕ να την παρακολουθήσουν, καθώς με εντολή της Προέδρου της Αντιπροσωπείας Τ. Μοροπούλου, η αστυνομική δύναμη της Βουλής απαγόρευσε την είσοδο σε όσους μηχανικούς θέλησαν να παρακολουθήσουν τη Συνεδρίαση, ακόμα και σε εκπροσώπους φορέων μηχανικών όπως οι Πρόεδροι του ΣΜΤ, του συλλόγου Υπ. Διδακτόρων ΕΜΠ και του ΣΑΔΑΣ Αττικής. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης και μετά την κατακραυγή που δέχτηκε από πολλά μέλη της Αντιπροσωπίας, η Πρόεδρος της Α/τεε αναγκάστηκε να την ακυρώσει και να τη συνεχίσει άτυπα ως «εκδήλωση» για τα 95 χρόνια του ΤΕΕ.

Φαντάζει εξαιρετικά βαρύ, φαίνεται, το φορτίο του πολιτικού

και κοινωνικού κόστους από τις σχεδιαζόμενες μεθοδεύσεις για να το επωμιστούν κάποιοι,

ιδιαίτερα  όταν  υποχρεώνονται   διαρκώς  να  λογοδοτούν απέναντι   στην  πλειοψηφία   των

πληττόμενων συναδέλφων.

Φαντάζει εξαιρετικά βαρύ, φαίνεται, το φορτίο του πολιτικού

και κοινωνικού κόστους από τις σχεδιαζόμενες μεθοδεύσεις για να το επωμιστούν κάποιοι,

ιδιαίτερα  όταν  υποχρεώνονται   διαρκώς  να  λογοδοτούν απέναντι   στην  πλειοψηφία   των

πληττόμενων συναδέλφων.

Πιστεύουμε ότι το εξαιρετικά βαρύ φορτίο του πολιτικού και κοινωνικού κόστους από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές και τη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, οδήγησε ακόμα και μέλη των συστημικών παρατάξεων του ΤΕΕ να πάρουν αποστάσεις από τη μεθόδευση της Προέδρου της  Α/τεε.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν για μια ακόμα φορά αποκαλυπτική για τις κατευθύνσεις αλλαγής του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ.

Σχεδόν όλοι οι πρυτάνεις των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας τοποθετήθηκαν νομιμοποιώντας τις επιχειρούμενες αλλαγές. Επικαλούμενοι την έλλειψη κατοχύρωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων για πολλές νέες ειδικότητες, αντί να απολογηθούν για το ρόλο τους στη δημιουργία σχολών/Parking ανεργίας, υιοθέτησαν το σχέδιο αντικατάστασης των πτυχίων από τον ατομικό φάκελο διαβάθμισης της επαγγελματικής ευθύνης που θα περιλαμβάνει πιστοποιητικά προϋπηρεσίας και μετεκπαίδευσης χωρίς καμιά κατοχύρωση στο πτυχίο.

Περισσότερες λεπτομέρειες του σχεδίου μηδενισμού όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νέων αποφοίτων, έδωσε η ομιλία του νυν Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών και πρώην Προέδρου του ΤΕΕ Χ. Σπίρτζη, ο οποίος παρουσίασε το κοινό όραμά του – με την πρώην συντρόφισσά του από το ΠΑΣΟΚ και νυν στο ΣΥΡΙΖΑ κ. Μοροπούλου – για μια νέα γεωμετρία στο χώρο των μηχανικών, που μοιραία θα φέρει νέα γεωμετρία και στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Υπουργός επιχείρησε να επαναλάβει το γνωστό παραμύθι μιας Κυβέρνησης που δήθεν «αμύνεται» ενάντια στην κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που ζητά το Κουαρτέτο.

Στην πραγματικότητα όμως ομολόγησε ότι η κυβερνητική πρόταση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές του κουαρτέτου, και συμβαδίζει με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ, δηλαδή την εγγραφή στο ΤΕΕ αποφοίτων που δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη από Πολυτεχνικές Σχολές 5ετούς φοίτησης και στην συνέχεια την απόδοση άδεια άσκησης επαγγέλματος τμηματικά και προοδευτικά σύμφωνα με τον εμπλουτισμό του ατομικό φακέλου/ βιογραφικού του αποφοίτου.

Στο ίδιο κλίμα αμφίεσης του κυβερνητικού λύκου σε πρόβατο, επιχείρησε να εμφανίσει την θεσμοθέτηση του κλειστού μητρώου ιδιωτικών έργων ως ευεργετική λύση που δήθεν άρει τον διαχωρισμό ιδιωτικών-δημόσιων έργων, με το επιχείρημα πως αυτοί που έπαιρναν μόνο ιδιωτικά έργα μπορούν να παίρνουν και δημόσια, ενώ αυτό που συμβαίνει είναι ακριβώς το αντίθετο μιας και μοιράζεται πλέον ακόμα και η πίτα των ιδιωτικών έργων με συγκριτικά χαμηλούς προϋπολογισμούς, στους μεγάλους ομίλους.

Από την τοποθέτηση του Υπουργού δεν έλειψε και το πάγια υποκριτικό και ψηφοθηρικό ενδιαφέρον για τους συναδέλφους των ΤΕΙ, το οποίο είναι δήθεν απόλυτα συμβατό με την  σκληρά συντεχνιακή κατεύθυνση της συρρίκνωσης του επαγγέλματος του μηχανικού σε λιγότερο από 10.000 αποφοίτους.

Το θέμα των αποφοίτων ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και γενικά το θέμα της ένταξης των αποφοίτων ΤΕΙ και των ΑΕΙ στο ΤΕΕ χωρίς κανένα κατοχυρωμένο επαγγελματικό δικαίωμα, ο κ. Σπίρτζης το υποστήριξε με τη λογική της ανάποδης στρεβλής πυραμίδα που υπάρχει στον τεχνικό κόσμο της Ελλάδας, που έγκειται στην ύπαρξη πολλών διπλωματούχων –είτε ΤΕΙ είτε ΑΕΙ- και στην ανυπαρξία μεσαίων τεχνικών στελεχών, εργατοτεχνιτών, κάτι που πρέπει να αλλάξει και να γίνει η πυραμίδα κανονική.

«Είναι πολύ μεγάλο το κόστος που δίνει η πολιτεία για τις ακριβές σπουδές των διπλωματούχων μηχανικών» είπε, «που μάλιστα δε μένουν εδώ, αλλά παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό». συμφωνώντας με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Κρήτης, που μίλησε για 2ετείς σπουδές ενταγμένες στο Πανεπιστήμιο, και συμβαδίζει πλήρως με την φιλοδοξία των Θεσμών του Κεφαλαίου και της ΕΕ για μια χώρα με ελάχιστο εργατικό κόστος στη νέα φάση του ξεπουλήματος «των επενδύσεων» και της «δίκαιη ανάπτυξή» της «πρώτης φοράς Αριστεράς».

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στα ενιαία μητρώα αποφοίτων, όπου θα αποτυπώνεται ο ατομικός φάκελος του κάθε αποφοίτου από άποψη προσόντων και εμπειρίας, και θα περιλαμβάνουν μελετητές-κατασκευαστές–τεχνίτες-δημόσιους υπαλλήλους. Στα μητρώα αυτά θα είναι ενσωματωμένοι μέθοδοι αξιολόγησης, όπως είπε ο Υπουργός. Αυτό που εξάγεται από την παραπάνω περιγραφή είναι  λίστες με ράνκινγκ ή αλλιώς ατομικοί φάκελοι προσόντων και αβυσσαλέος ανταγωνισμός σε μια θάλασσα αποσπασμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων, τα οποία θα δίνει με το σταγονόμετρο το ΤΕΕ ως πιστοποιητής και όπου όλοι θα μπορούν να κάνουν τα πάντα, αλλά τελικά δε θα κάνουν τίποτα.  Από το φακέλωμα δε θα γλιτώνουν ούτε οι Δημόσιοι Υπάλληλοι που στο «μικρό, ευέλικτο, επιτελικό» κράτος τους, η ανέλιξή τους – ίσως και η παραμονή τους στη δουλειά – θα εξαρτάται από τα επακριβώς καταγεγραμμένα προσόντα τους.

Μίλησε επίσης για τη νέα δουλειά που θα αναθέσουν στο ΤΕΕ σχετικά με τη σύνταξη προδιαγραφών παντός τύπου και τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Προδιαγραφών και έδωσε τη κατεύθυνση της οικοδομικής δραστηριότητας που θα είναι η συντήρηση κτιρίων, η εξοικονόμηση ενέργειας, κλπ και άλλα τέτοια  δήθεν ‘οικολογικά’, δήθεν ‘αναπτυξιακά’.

Τέλος ο Υπουργός μίλησε και για το ασφαλιστικό. Είπε ότι δεν είναι σε δίκαιη κατεύθυνση, αλλά πως ήταν οι μηχανικοί που ζητούσαν αναλογικές εισφορές και αυτό ικανοποιήθηκε! Αυτό είναι κατάφωρο ψέμα, μιας και οργανωμένοι φορείς των μηχανικών, το ΣΜΤ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, αλλά και η ΑΣΜ στην πλειοψηφία των αιτημάτων που κατάθεσαν, ήταν υπέρ της κατάργησης των εισφορών και της διαγραφής των χρεών για τους ανέργους και της μείωσης των εισφορών, και όχι υπέρ μιας νέου τύπου συμπληρωματικής φορολογικής πολιτικής συνδεδεμένης με το εισόδσημα.

O Πρόεδρος του ΤΕΕ Στασινός (ΔΚΜ), σε καθαρά δεύτερο ρόλο, περιορίστηκε στην παράθεση στοιχείων για την κατάσταση στον κλάδο και τη κατά 95% πτώση της οικοδομής, και στην αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ και την ηλεκτρονική πολεοδομία, παρότι αυτό αφορά πολύ λίγους πια (το εναπομείναν 5% ενεργούς οικοδομικής δραστηριότητας σύμφωνα με τα στοιχεία του.

Μέχρι εκεί βλέπει το στίγμα που θέλει να βάλει ως Πρόεδρος, το οποίο είναι μεν λίγο σε σχέση με το όραμα Μοροπούλου-Σπίρτζη, αλλά είναι ταιριαστό με το ιδεολόγημα της δεξιάς για λιγότερο κράτος, λιγότερους ελέγχους, -δήθεν- λιγότερη γραφειοκρατία, που σημαίνει ταυτόχρονα δυσανάλογες ευθύνες στους μηχανικούς. Όσο «λίγο» κι αν φαίνεται ωστόσο, επίσης συνιστά μεγάλη αλλαγή στην εργασιακή καθημερινότητα και τη νέα εργασιακή γεωγραφία, αφού σημαίνει ασφάλιση έργων- εισαγωγή δηλαδή στην ελληνική πραγματικότητα νέου τομέα κερδοφορίας, αυτού των ασφαλίσεων κατασκευών, που μέχρι τώρα υπήρχε σε μικρό ποσοστό για τα πολύ μεγάλα έργα- άρα αποκλεισμό απο τα ήδη λίγα έργα απο αυτοαπασχολούμενους και συγκέντρωση του κλάδου στους ομίλους.

Αυτό επίσης σημαίνει ισχυροποίηση των πειθαρχικών, όπως τόνισε ο Στασινός, γιατί μέσα στη ζούγκλα δεν υπάρχει καμία διασφάλιση από τους «κακούς συναδέλφους» ελλείψει οποιουδήποτε δημόσιου ελέγχου. Επίσης η «ατολμία» Στασινού να προχωρήσει πιο σθεναρά τον οδικό άξονα Σπίρτζη-Μοροπούλου, καθόλου δε σημαίνει υπάρχει επί της ουσίας διαφωνία. Οι καθυστερήσεις του Στασινού περισσότερο έχουν να κάνουν μάλλον με το μικροκομματικό μπλοκάρισμα του κυβερνητικού έργου μπροστά στις μνημονιακές υποχρεώσεις για διάλυση των πτυχίων και τη συνακόλουθη συγκέντρωση του κλάδου σε λίγους, παρά σε πολιτική διαφωνία.

Συνολικά μιλάμε για σοβαρή επιδείνωση των όρων εργασίας ενός πολύ μεγάλου τμήματος του κόσμου των μηχανικών, που θα θεσμοθετήσει και θα διευρύνει την υπάρχουσα κακή εργασιακή και επαγγελματική κατάσταση των συναδέλφων, που και σήμερα υποχρεώνονται να ασκούν τοα επάγγελμα άτυπα λόγω μη εγγραφής τους στο ΤΕΕ, να μεταναστεύουν και να ετεροαπασχολούνται.

Οι τραγικές αυτές κατευθύνσεις στοχεύουν τους σημερινούς φοιτητές και μελλοντικούς αποφοίτους, για τους οποίους επιφυλάσσεται απόδοση μηδενικών επαγγελματικών δικαιωμάτων, ενώ σε επόμενη φάση ο στόχος είναι εξευτελισμένες πανεπιστημιακές σπουδές, προκειμένου να αποκατασταθεί η… πυραμίδα του Σπίρτζη, των Θεσμών και του Κεφαλαίου.

Είναι σαφές πως η αλλαγή θεσμικού πλαισίου είναι αντιδραστική και δε πρέπει να προχωρήσει και από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να τους εμποδίσουμε.