Να μην περάσει το “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο που καταστρέφει τις ζωές μας και το περιβάλλον!

Όλοι, Όλες στα συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη 24.10!

Με λίγους μόνο μήνες θητείας, η κυβέρνηση της νέας Δημοκρατίας έχει δώσει μία πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει. Με σαρωτικό τρόπο το λεγόμενο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο επιχειρεί να επιβάλει μια σειρά από ανατροπές προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζόμενων, της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος.

Το νέο πολυνομοσχέδιο σηματοδοτεί μια άγρια επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Καταργεί τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις μέσω «εξαιρέσεως» και βάζει νέους περιορισμούς στην δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Προωθεί την εργασιακή επισφάλεια και και την ελαστική εργασία, επεκτείνει τη μερική και την εκ περιτροπής εργασία,εισάγει τις υπερωρίες στη μερική απασχόληση, ενώ δίνει εκπτώσεις και ποινές -χάδια στην εργοδοτική παραβατικότητα για τη μαύρη εργασία.

Ιδρύοντας το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ προωθεί τη χειραγώγηση της λειτουργίας των σωματείων, μέσα από το ηλεκτρονικό φακέλωμα και τη στοχοποίηση των αγωνιζόμενων συναδέλφων. Την ίδια στιγμή, επιδιώκει να χειραγωγήσει και να καταστείλει κάθε ανεξάρτητη αγωνιστική και απεργιακή κίνηση αντίστασης στη βάση των πρωτοβάθμιων σωματείων μέσα από την ηλεκτρονική ψηφοφορία –και με την εφαρμογή του μέτρου 50+1 των εγγεγραμμένων εργαζομένων για τη λήψη αποφάσεων.

Παράλληλα, το Νομοσχέδιο χτυπάει εκ νέου το δικαίωμα της Κυριακάτικης αργίας, εξαιρώντας τα κέντρα διανομής εμπορευμάτων πώλησης. Οι εργαζόμενοι στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ και σε logistic που εργάζονται κάτω από τις πιο άθλιες εργασιακές σχέσεις και συνθήκες, με την εντατικοποίηση να χτυπά κόκκινο, δεν θα έχουν μέρα για να ξεκουραστούν και να περάσουν με την οικογένεια τους. Καταργεί ένα δικαίωμα εκατοντάδων χρόνων κατακτημένο με θυσίες και σκληρούς αγώνες.

Πέρα όμως από την άγρια επίθεση που προωθεί στο εργατικό κίνημα, το πολυνομοσχέδιο- έκτρωμα περιλαμβάνει και μία σειρά από διατάξεις – διευκολύνσεις για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις, ενώ δρομολογεί και την ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων των Δήμων όπως είναι η συλλογή και μεταφορά των στερεών αποβλήτων, η καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων και η συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.

Συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και των μνημονίων έρχεται να αποθεώσει την επιχειρηματικότητα χωρίς «γραφειοκρατικά εμπόδια», τις φαστ-τρακ επενδύσεις, την άνευ όρων διευκόλυνση των επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι παραχωρεί το δικαίωμα ελέγχου της νομιμότητας μίας επένδυσης σε ιδιωτικές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι τράπεζες, ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.α. θα μπορούν να δημιουργούν τις δικές τους εταιρείες πιστοποίησης και να ελέγχουν στη συνέχεια ακόμα και τις… δικές τους επενδύσεις! Την ίδια στιγμή, απλουστεύει τη νομοθεσία για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων με κατάργηση του συστήματος των οχλήσεων, επεκτείνει τον συντελεστή δόμησης που αφορά τις στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα της βιομηχανίας, διευρύνει τις κατηγορίες δραστηριοτήτων που επιτρέπεται να ενισχυθούν από τον αναπτυξιακό νόμο κ.α.

Συνοπτικά, με το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα σταθεροποιείται και επεκτείνεται ο πυρήνας όλων των μνημονιακών επιταγών και των ήδη προωθημένων θεσμικών αλλαγών. Όλο το προηγούμενο διάστημα εξάλλου είχαν τεθεί οι βάσεις για ένα νέο πρότυπο χωρικής ανάπτυξης, που θα μονιμοποιεί την κατάσταση εξαίρεσης και την πλήρη διευκόλυνση των «στρατηγικών επενδύσεων» με κάθε κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Ξέρουμε καλά πως από το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, το Ελληνικό και το λιμάνι της Cosco, μέχρι τις Σκουριές και τις δρομολογούμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Ήπειρο, Ιόνιο και Κρήτη, η ανάπτυξή τους καταστρέφει τις ζωές μας και το περιβάλλον.

Η όποια προπαγάνδα για δημιουργία θέσεων εργασίας για τους μηχανικούς συμπληρώνει έντεχνα τις μεθοδεύσεις τους για να περάσουν ανενόχλητα τα σχέδιά τους. Από τη μεριά μας, δεν υπάρχει καμία αυταπάτη ότι αυτού του είδους η “ανάπτυξη” πάει πακέτο και με ένα εργασιακό πρότυπο μεσαίωνα: με εξαντλητικά ωράρια, μισθούς πείνας, επισφαλείς σχέσεις εργασίας, χωρίς μέτρα πρόληψης και ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, ως εργαζόμενοι μηχανικοί επιλέγουμε το δρόμο της υπεράσπισης του περιβάλλοντος, του δομημένου χώρου και του φυσικού πλούτου από την σκοπιά των κοινωνικών αναγκών, ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Απαιτούμε την απόσυρση του νομοθετικού εκτρώματος! Αυτός ο νόμος να μείνει τα χαρτιά

Καλούμε τους πληττόμενους μηχανικούς, τους νέους της ανεργίας και της επισφάλειας, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, τους μισθωτούς, να συνενώσουμε και να συντονίσουμε τις αντιστάσεις μας για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής.

Όλοι και όλες να βγούμε στο δρόμο απαιτώντας να αποσυρθούν εδώ και τώρα το πολυνομοσχέδιο-οδοστρωτήρας και όλες οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις!

  • Παλεύουμε μέσα από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και άλλα σωματεία του κλάδου, για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, κατοχύρωση και άμεση επαναφορά όλων όσων μας έκλεψαν. Μείωση των ωρών εργασίας 35ωρο 5ήμερο 7ωρο. Αυξήσεις μισθών για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
  • Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι της ελαστικής εργασίας. Κανονικές προσλήψεις, να καταργηθεί το μπλοκάκι στην εξαρτημένη σχέση εργασίας. Μαζικές προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες για να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες. Απαγόρευση των απολύσεων.
  • Άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων στους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν «στάση πληρωμών» από την εργοδοσία. Να σταματήσει το πολιτικό και νομικό πλέγμα προστασίας των εταιρειών.
  • Δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Με συνδικάτα ελεύθερα από κράτος-κυβερνήσεις και εργοδότες. Καμία σκέψη για περιστολή του δικαιώματος της απεργίας.
  • Παλεύουμε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, κάτω τα χέρια από ΔΕΗ, συγκοινωνίες, ΕΥΔΑΠ και όλα τα δημόσια αγαθά-«φιλέτα» που έχει βάλει στο μάτι το κεφάλαιο.
  • Αγώνας ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή που φέρνει η υποταγή των πάντων στην κερδοφορία του κεφαλαίου.