Τον τουρισμό φοβού και μπράβους φέροντα… (σχόλιο με αφορμή το θέμα της Μυκόνου)

Η εγκληματική επίθεση σε βάρος του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού στην Μύκονο μοιραία μας θύμισε τον ξυλοδαρμό στις 16.07.2018 του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Δόμησης Σαντορίνης. Μπορεί να φαίνονται μεμονωμένα περιστατικά, ωστόσο έχουν κοινό παρονομαστή την αχαλίνωτη “ανάπτυξη” και την χωρίς όρια τουριστικοποίηση.

Μια ανάπτυξη, στο όνομα της οποίας η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατάργησαν και καταργούν τους ήδη ελλιπείς ελέγχους για την διατήρηση μιας κάποιας νομιμότητας.

 Το χρονικό των τραμπούκικων επιθέσεων ενάντια στους όλο και λιγότερους δημόσιους λειτουργούς που εφαρμόζουν ελέγχους νομιμότητας στην παραγωγή του χώρου δεν είναι τυχαίο πως ξεκινάει και εντείνεται:

α. Με την αποδυνάμωση των σχετικών υπηρεσιών από υπαλλήλους, λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη αντικατάστασής τους,

β. Με την ουσιαστική κατάργηση του δημόσιου ελέγχου στις κατασκευές και στην αδειοδότηση οικοδομών.

 Όσον αφορά το πρώτο, ο κανόνας του “1 προς 5” (1 μπαίνει 5 φεύγουν) και γενικά οι μνημονιακές υποχρεώσεις περί μείωσης των εξόδων του Δημόσιου Τομέα, έχει απομειώσει τους δημόσιους λειτουργούς σε όλες τις υπηρεσίες. Στην Σαντορίνη συγκεκριμένα, ο δαρμένος συνάδελφος εκτελούσε χρέη προϊσταμένου του..εαυτού του αφού δεν υπηρετούσαν άλλοι μόνιμοι υπάλληλοι στην ίδια υπηρεσία. Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε πολλές ΥΔΟΜ της χώρας, όπως καταγγέλει και η ΕΜΔΥΔΑΣ, πράγμα που καθιστά πολλές εργασίες των ΥΔΟΜ όπως π.χ ο επιτόπιος έλεγχος αυθαιρέτων, αδύνατες. Αφετέρου, αφήνονται εκτεθειμένοι αριθμητικά λίγοι υπάλληλοι να τα βάλουν με σκληρά οργανωμένα συμφέροντα στη λεγόμενη και “βαριά βιομηχανία| της χώρας: τον τουρισμό. Οι επιλογές είναι δύο: Ή θα προσπαθείς να κάνεις σωστά τη δουλειά σου με κίνδυνο να βρεθείς στο νοσοκομείο ή και χειρότερα ή θα παραλείψεις ελέγχους με ή χωρίς το αζημίωτο.

Όσον αφορά την κατάργηση του δημόσιου ελέγχου των αδειών η εκχώρησή της σε ιδιώτες μηχανικούς, ήρθε με τον νόμο με τον παραπλανητικό τίτλο: Έλεγχος και Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις, που κάθε άλλο παρά αυτό ήταν. Ο ν.4495/17 -μεταξύ άλλων ο τρίτος νόμος για τα αυθαίρετα- έφερε μια τομή στον δημόσιο έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, αφού προέβλεψε τη δυνατότητα της εξ ολοκλήρου έκδοσης οικοδομικών αδειών από τους ιδιώτες μηχανικούς χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο για αναγέρσεις ή προσθήκες μικρότερες των 2000τ.μ. κατοικιών ή 1000τ.μ για ειδικά κτίρια (κατηγορία 3, άρ.38)

Επιπλέον, μετέφερε πολλές από τις οικοδομικές εργασίες στο καθεστώς της Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ), με την οποία πλέον χτίζεται παράτυπα και παράνομα η Μύκονος και πολλά άλλα μέρη. Είναι αυτό το νομοθετικό καθεστώς που επιτρέπει την έκδοση οικοδομικών αδειών “μαϊμού”, οι οποίες μπορεί να μη διαθέτουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις φορέων όπως είναι της αρχαιολογίας, αν απλά δεν γίνει το κλικ στο ηλεκτρονικό σύστημα ώστε αυτές να γίνουν απαιτητές. Έτσι λοιπόν, εκδίδονται άδειες τις οποίες δεν θα ελέγξει πρακτικά ποτέ κανείς. Σε μια ακόμα ιστορική περίοδο δεν γινόταν έλεγχος των αδειών, αλλά θεώρησή τους. Κατά την 7ετία της Χούντας, μια περίοδο με μεγάλες οικιστικές ανάγκες και πιέσεις, τότε που οι άδειες έφεραν τη σφραγίδα “ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΕΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΝ ΕΛΕΓΧΟΝ”. Στα μεταμνημονιακά χρόνια δεν προβλέπεται ούτε καν αυτό.

Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο, όπως προβλέπαμε ήδη από το 2017. Το σκηνικό αυτό συμπληρώνουν δύο ακόμα παράγοντες. Η πολυδαίδαλη και δυσνόητη πολεοδομική νομοθεσία, που τα μνημονιακά χρόνια γιγαντώθηκε και η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των μηχανικών. Και τα δυο αυτά συμπληρώνουν το κατάλληλο υπόβαθρο που οδηγούν ορισμένους μηχανικούς στο δρόμο πολλές φορές μιας πλημμελούς ή και εγκληματικής άσκησης των καθηκόντων τους. Βέβαια, όλοι και όλες έχουμε την ευθύνη των πράξεών μας. Στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς των πολεοδομιών, καταργήθηκε ο δημόσιος έλεγχος και αντικαταστάθηκε από το δίκαιο και το νόμο του εργολάβου, του ιδιώτη ακόμα και της μαφίας. Τα αποτελέσματα στο χώρο είναι γνωστά. Δημιουργούνται τόποι ίδιοι ο ένας με τον άλλο, ιδιωτικοποιούνται παραλίες, κόβεται η ελεύθερη πρόσβαση σε τόπους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως το τείχος στον Πάνορμο. Ταυτόχρονα, οι όποιοι διεφθαρμένοι υπάλληλοι αντικαταστάθηκαν από διεφθαρμένους ιδιώτες μηχανικούς, πιθανώς μάλιστα “άριστους” . Αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη αποτυχίας του εξαγγελόμενου στόχου, ο οποίος ήταν πάντα ένας: Η πάση θυσία ανεμπόδιστη και χωρίς όρια ανάπτυξη σε ένα χρεωκοπημένο κράτος.

Το ΤΕΕ πρωτοστάτησε σε αυτή τη μετάλλαξη. Εφάρμοσε πρόθυμα την νομοθεσία μέσα από τις ηλεκτρονικές του πλατφόρμες. Ως τεχνικός σύμβουλος αυτού του κράτους άφησε εκτεθειμένους τους μηχανικούς-μέλη του με τις δυσανάλογες ευθύνες που πλέον αναλαμβάνουμε και πήρε μέρος στην υπόσκαψη του δημοσίου συμφέροντος. Μέσω και του σημερινού Προέδρου του περηφανεύτηκε πως το ίδιο εκδίδει άδειες παρακάμπτοντας τις ΥΔΟΜ, εννοώντας την περιβόητη Κατηγορία 3, αλλά και τις ΕΕΔΜΚ. Ο κ. Στασινός στο πλαίσιο του οράματός του για ένα ΤΕΕ στο ρόλο μιας φιλελεύθερης ΥΔΟΜ μάλλον, επιχείρησε να λύσει ζητήματα ερμηνείας της νομοθεσίας μέσα από τα helpdesk του, τα οποία έδιναν και δίνουν ανεύθυνα προφορικές απαντήσεις μόνο σε γραπτά ερωτήματα.

Τώρα που έρχεται αντιμέτωπος με το τέρας που γέννησε, με τους μηχανικούς που δέχονται να αποτελούν μέλη σε κυκλώματα όπως αυτό της Μυκόνου, μέσα από την δυνατότητα που τους έδωσε η κατάργηση κάθε ελέγχου, ο κ.Στασινός προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Πιθανώς θα στοχοποιηθούν συγκεκριμένοι μηχανικοί που μόνο άμοιροι ευθυνών δεν είναι και καμία σχέση δεν έχουν με τους συναδέλφους που καταφέρνουν παρόλες τις αντιξοότητες να βλέπουν και να υπηρετούν την κοινωνική πλευρά της εργασίας τους. Το πρόβλημα ωστόσο είναι δομικό και δεν θα λυθεί μόνο με το να υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους κάποιοι μηχανικοί λαμόγια, οι οποίοι περιμένουμε πως θα κριθούν από τη δικαιοσύνη.

Ηθικός αυτουργός των ξυλοδαρμών, των περίκλειστων παραλιών, της νέας αυθαίρετης δόμησης και των νέων εστιών διαφθοράς παραμένουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με την αρωγή του πρόθυμου ΤΕΕ.

Το πρόβλημα αν και βαθύ και διαχρονικό θα μπει σε δρόμο επίλυσης με μέτρα όπως τα παρακάτω:

  • Με επαναφορά του δημόσιου ελέγχου και τήρησης της συνταγματικής νομιμότητας του αρ.24 και κατάργηση του αρ.38 του ν.4495/17, αλλά και των νόμων περί Στρατηγικών Επενδύσεων, που τις εξαιρούν από πλήθος ελέγχων και περιορισμών.
  • Με προσλήψεις υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων, ανάλογα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας, όπως αυτές έχουν καταγραφεί.
  • Με την απλοποίηση και κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας.
  • Με την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών μετά το 2011, που δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν.

Συμπαραστεκόμαστε στο θύμα τραμπούκικης επίθεσης αρχαιολόγο Μανώλη Ψαρρό και στον αγώνα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και των σωματείων του ΥΠΠΟΑ.

Στηρίζουμε τον αγώνα για να βρεθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης στον αρχαιολόγο και να τιμωρηθούν.

Υπερασπιζόμαστε τον κοινωνικό μας ρόλο ως μηχανικοί και παλεύουμε για να μην παραδοθεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον στο κέρδος της τουριστικής βιομηχανίας

Να σταματήσει η δράση της μαφίας στην Μύκονο. Κανένας/καμία μόνη απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα!

block_TEE 9-4-2023