#block_TEE: για τη Φιλαδέλφεια και την κατάσταση εκεί

Τις τελευταίες μέρες, η Νέα Φιλαδέλφεια παίρνει μια γεύση της γηπεδικής και βάνδαλης συμπεριφοράς μερίδας οργανωμένων οπαδών που καπηλεύονται το όνομα της ΑΕΚ,  ενάντια σε δύο αυτοδιαχειριζόμενους χώρους της Νέας Φιλαδέλφειας, τη Λαϊκή Συνέλευση και τη Στρούγκα γράφοντας συνθήματα στους χώρους τους και καταστρέφοντας τις πινακίδες τους. Συνθήματα έγραψαν και στο Δημαρχείο ενώ επιτέθηκαν και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου της Φιλαδέλφειας

Η ομάδα των οπαδών κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι κωλυσιεργεί, αλλά αυτό που ουσιαστικά κάνει είναι να απαγορεύει την πρόσβαση στους δύο αυτούς χώρους γιατί έχουν εκφράσει την άποψή τους σχετικά με το δημόσιο χώρο και  το άλσος καθώς και την αντίθεσή τους στα φαραωνικά σχέδια για το γήπεδο του μεγάλου τους αφεντικού κ. Μελισσανίδη.

Τα γεγονότα αυτά, δεν ήταν κεραυνός ένα αιθρία αλλά αποτέλεσμα της τελευταίας ανακοίνωσης της ΠΑΕ  για το θέμα του γηπέδου, (και έπειτα από το εξώδικο που παρέδωσε μια ομάδα πολιτών(;) στην προϊσταμένη των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας την οποία «καλεί στην τάξη» υποδεικνύοντάς της τι πρέπει να κάνει)

Όλα εντάσσονται σε μια ιστορία που ξεκινά το 2014 με μια σειρά νομοθετικές παρεμβάσεις και πιέσεις παράκαμψης και νομικών ζητημάτων εκεί που υπάρχουν, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις και να ξεκινήσει το έργο. Για αυτό το λόγο ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2014 ένα ρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο στην περίπτωση της Φιλαδέλφειας αφιερώνει τη μισή αιτιολογική έκθεση για τη μορφή που θα πάρει η περιοχή! Επίσης, δεσμεύεται για το ποιος θα χτίσει το γήπεδο, δηλαδή η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924 Α.Ε. κι όχι η Ερασιτεχνική ΑΕΚ.

Δεν θα προχωρήσουμε σε εκτενή αναφορά των τεχνικών ή νομικών σημείων που αφορούν το γήπεδο, αλλά σε κάποια σημεία που θεωρούμε σημαντικά. Με το «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής, επιτρέπεται το ύψος των κερκίδων να φτάνει τα 27 μέτρα και των στεγάστρων τα 30 μέτρα, όταν το παλιό γήπεδο της ΑΕΚ δεν ξεπερνούσε τα 14, «σκεπάζοντας» στην ουσία την περιοχή. Ακόμα, είναι γνωστό ότι εταιρείες συμφερόντων του Μελισσανίδη, έχουν αγοράσει οικόπεδα πέριξ του χώρου του γηπέδου στα παλιά εργοστάσια, υπάρχουν φήμες για δημιουργία εμπορικού κέντρου τύπου Mall στο χώρο της Columbia.

Ο Μελισσανίδης, ο αγνός αυτός φίλος της ΑΕΚ, αντί να οικοδομήσει το γήπεδο στα 26.621 τ.μ. που του έχουν παραχωρηθεί, δηλαδή στον χώρο που υπήρχε προτού το καταστρέψει ο Γρανίτσας, επιδιώκει να πάρει περίπου άλλα τόσα με διάφορους τρόπους, έχοντας τις πλάτες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και περιφέρειας, που φροντίζει να γνωμοδοτεί θετικά σε ελλιπέστατες μελέτες περιβ. επιπτώσεων, να εγγράφει χρήματα στον προϋπολογισμό της για το γήπεδο κ.α..

Ο Μελισσανίδης δεν ενδιαφέρεται για το γήπεδο της ΑΕΚ. Το φοβερό «ενδιαφέρον» του για την ομάδα, άλλωστε, το χει αποδείξει και στο παρελθόν –όπως και άλλοι αντίστοιχοι ιδιοκτήτες ΠΑΕ. Ο Μελισσανίδης ενδιαφέρεται για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για τη μετατροπή της Νέας Φιλαδέλφειας σε περιοχή εμπορικών χρήσεων, για τα συμφέροντά του στη Δραπετσώνα. Δεν έχει βάλει και δεν πρόκειται να βάλει ούτε ένα ευρώ για το γήπεδο, αλλά θέλει να παρουσιάζεται ως «ευεργέτης»! Άλλωστε, έτσι έχει μάθει να κάνει: όντας μεγαλοοφειλέτης του δημοσίου, κατάφερε να πάρει τον ΟΠΑΠ χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ (!), να συνεχίζει κανονικά  τις «δραστηριότητες» στον τομέα των πετρελαιοειδών και να προστατεύεται με χαριστικές ρυθμίσεις στη Βουλή –όπως κι ο Βαρδινογιάννης, ο Αλαφούζος και πολλοί άλλοι. Αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει τον Μελισσανίδη είναι, βάζοντας μπροστά το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, να προωθήσει τις υπόλοιπες «δουλειές» του και –κυρίως– να δημιουργήσει έναν «ιδιωτικό στρατό» που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά του, εκμεταλλευόμενος τους φίλαθλους της ΑΕΚ.

Αυτοί, λοιπόν,  που ψάχνουν εχθρούς της ΑΕΚ στις λαϊκές οργανώσεις των κατοίκων της πόλης καλύτερα να τους αναζητήσουν σε εκείνους που και στο παρελθόν τους πούλησαν (θυμίζουμε την ΕΝΙC). Οι ενέργειες βανδαλισμού, τρομοκράτησης και εκφοβισμού είναι άραγε ενέργειες «αντιναζί» όπως δηλώθηκε, ή μήπως είναι ενέργειες υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων που θυσιάζουν μια ολόκληρη πόλη αλλά και την ίδια την ΑΕΚ;

Με αφορμή το άλσος και το γήπεδο επιχειρείται η πλήρης καθυπόταξη μιας ολόκληρης πόλης στις ορέξεις ενός επιχειρηματικού κέντρου που δρα με παρακρατικές πρακτικές ενώ βρίσκεται και σε αγαστή συνεργασία με τη ναζιστική συμμορία που επιχειρεί, επίσης, να πατήσει στην περιοχή. Ο Πειραιάς και ο Βόλος δεν είναι πολύ μακριά.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, εξάλλου, ότι για ένα μεγάλο διάστημα  την περίοδο που ψηφιζόταν το ΡΣΑ, η Νέα Φιλαδέλφεια ζούσε υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς «απαγορεύσεων» και τρομοκρατίας. Κάθε απόπειρα να συζητηθεί από οποιονδήποτε το νέο Ρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, καταστελλόταν  εν τη γενέσει του από μια μικρή μειοψηφία οργανωμένων τραμπούκων που λειτουργεί ξεκάθαρα με σχέδιο εξυπηρέτησης επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων, θέμα που δεν αφορά προφανώς μόνο τη Ν. Φιλαδέλφεια. Κάτι αντίστοιχο, συμβαίνει και τώρα.

Και αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται και θα εντείνεται όσο τα επιχειρηματικά συμφέροντα βλέπουν ότι τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, όσο και η Περιφέρεια Αττικής, έχουν ταυτιστεί μαζί τους με σκοπό να αλώσουν την πόλη και το άλσος με πρόσχημα το γήπεδο. Όσο βλέπουν ότι η δημοτική αρχή δεν προτίθεται να πάρει τις πρωτοβουλίες που τις αναλογούν προκειμένου να προστατέψει την πόλη.

Όσο το κεφάλαιο βλέπει ως νέο χώρο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας το φυσικό περιβάλλον, τόσο οι κινητοποιήσεις για τους δημόσιους χώρους, τη γη και το περιβάλλον θα εντείνονται και θα παίρνουν πραγματικά χαρακτηριστικά μάχης.

Με αυτή την έννοια στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο δεν μπορούμε παρά να είμαστε αντίθετοι. Είμαστε αντίθετοι και ως μηχανικοί καθώς  εκφράζουμε μια διαφορετική αντίληψη για το δημόσιο χώρο και την εκμετάλλευσή του κόντρα στα όποια επιχειρηματικα συμφέροντα. Δεν λέμε κάτι καινούριο. Αντίθετοι ήμασταν και σε άλλα  συγκεκριμένα σχέδια που ενέπλεκαν γήπεδα και ομάδες-ανώνυμες εταιρείες και κατά το παρελθόν. Ήμασταν αντίθετοι και στα σχέδια Κόκκαλη για την αρπαγή του σταδίου Καραϊσκάκη και στα σχέδια Βαρδινογιάννη-Βωβού για τον Βοτανικό. Κατά  τον ίδιο τρόπο, με τα ίδια κριτήρια είμαστε και αντίθετοι  στην εκμετάλλευση του γηπέδου από τον Μελισσανίδη για τη Νέα Φιλαδέλφεια. Είμαστε αντίθετοι σε περίοδο κρίσης και περιστολής των κοινωνικών δαπανών η περιφέρεια Αττικής να μοιράζει υπερόγκα ποσά για τα γήπεδα του Μελισσανίδη, του Αλαφούζου ή για το κλειστό της Νέας Σμύρνης.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στους δύο αυτοδιαχειριζόμενους χώρους της πόλης μας. Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ελεύθερη συζήτηση και δράση για όλα τα ζητήματα καθώς επίσης και ότι δεν περιμένουμε τίποτε απολύτως από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την Περιφέρεια της (Α)Ρένας  Δούρου που είναι πλήρη συνεργασία και σύμπλευση με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις με τη σχεδόν καθημερινή παρουσία, τις απειλητικές διαθέσεις και πρακτικές ομάδας οπαδών απέναντι στις συλλογικότητες της γειτονιάς αλλά και στη δημοτική αρχή ξεφεύγει απ’τα στενά όρια της Α.Ε.Κ. και του γηπέδου της: τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα δημοκρατίας και δυνατότητας του κόσμου της γειτονιάς, των φορέων του και του κινήματος να συζητά, να αποφασίζει, να πράττει και να υπάρχει ελεύθερα εκεί που ζει και αναπνέει.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις καμία μαχόμενη δύναμη της αριστεράς δεν μπορεί να σιωπά. Πρέπει με έμπρακτο τρόπο να συμβάλει μαζί με όλες τις συλλογικότητες της γειτονιάς και του κινήματος  στην υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών, του δικαιώματος των λαϊκών συλλογικοτήτων και του κόσμου να εκφράζουν την άποψή τους και να αντιπαλεύουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα.