γράφει ο Γ. Μάντζαρης, μέλος της Α/τεε
Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της κεντρικής αντιπροσωπείας του ΤΕΕ η οποία συζήτησε κάτι άλλο πέραν των θεμάτων της εκλογής των οργάνων και της κατάληψης των θέσεων στα όργανα του ΤΕΕ. Μετά λοιπόν τις εκλογές του Νοεμβρίου και εφόσον έξι μήνες μετά οι κυρίαρχες παρατάξεις του ΤΕΕ συμφωνήσανε στην μοιρασιά των θέσεων, οι εκπρόσωποι των μηχανικών σήκωσαν τα μανίκια και έπιασαν δουλειά για το καλό του κλάδου. Και αν κανείς είχε απορία γιατί το ΤΕΕ δεν έχει πει λέξη όλη αυτή την περίοδο για την πραγματικότητα στον κλάδο, για την πρωτοφανή επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι με ΔΠΥ μέσω της αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού αλλά και ευρύτερα για τα πολλά και τεράστια ζητήματα, μετά τις δύο αυτές συνεδριάσεις της αντιπροσωπείας, αυτή απαντήθηκε με έναν αρκετά ξεκάθαρο τρόπο.
Η γενική εικόνα είναι ότι η πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί στην αντιπροσωπεία κάθε άλλο παρά ενδιαφέρεται να εκφράσει αγωνίες, διεκδικήσεις, αιτήματα τα οποία συναντάει κανείς κάθε φορά που κινείται σε ένα χώρο όπου υπάρχουν μηχανικοί. Η λογική που εν πολλοίς κυριαρχεί είναι η υποταγή στις επιταγές της κυβέρνησης και της τρόικας και η διαφύλαξη όχι των συμφερόντων των μηχανικών, αλλά της ύπαρξης και του ρόλου του ΤΕΕ στην νέα εποχή. Αυτή η λογική στηρίζεται από ένα διακομματικό μπλοκ που περιλαμβάνει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ (ΡΠΜ), τις δυνάμεις της ΝΔ (ΔΚΜ), αλλά και του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας όπως αυτός εκφράζεται από την ΔΗΠΑΜ. Αυτό το θεωρητικά ετερόκλητο συνονθύλευμα εκπροσώπων οι οποίοι στις εκλογές υποτίθεται ότι εξέφραζαν αντιθετικές λογικές, αποτελεί το μπλοκ εκείνο το οποίο υπερψηφίζει όλες τις αποφάσεις και το επόμενο διάστημα σκοπεύει να εγγυηθεί την υλοποίηση της αναδιάρθρωσης και των προαπαιτούμενων στον χώρο των μηχανικών.
Πιο συγκεκριμένα, ένα πρώτο στοιχείο που είχε τεράστιο ενδιαφέρον ήταν ο ίδιος ο χαρακτήρας και η θεματολογία της διαδικασίας. Το προεδρείο της αντιπροσωπείας σε δύο διήμερες διαδικασίες δεν βρήκε χρόνο ούτε στο περιθώριο να συζητήσει τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε εργαζόμενος μηχανικός του κλάδου. Τον τρόπο που εργαζόμαστε, τα ωράρια, την ανασφάλεια, την εντατικοποίηση, τους μισθούς, την ανεργία, τα δικαιώματα τα οποία καταπατούνται συστηματικά και τον τρόπο που εμείς ως μηχανικοί στεκόμαστε απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα. Αντίθετα η απάντηση που λάβαμε όσοι συνάδελφοι θέσαμε μεταξύ άλλων τα ζητήματα της κάλυψης στον τομέα της υγείας για τους συναδέλφους που έχουν οφειλές στο ΤΣΜΕΔΕ, εκ μέρους του προεδρείου ήταν ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα διότι όλοι οι μηχανικοί ανεξαρτήτως των οφειλών τους έχουν πλήρη υγειονομική κάλυψη!
Αντίθετα, η αγωνία που εξέφρασε καθ’όλη την διάρκεια των συνεδριάσεων της αντιπροσωπείας το μπλοκ της πλειοψηφίας ήταν η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ προς την νέα εποχή. Και όπου νέα εποχή θα πρέπει να καταλαβαίνουμε την πλήρη ευθυγράμμιση του ΤΕΕ με τις επιταγές της κυβέρνησης και της τρόικας στον κλάδο των μηχανικών. Άλλωστε αυτή ήταν και η εισαγωγική ενημέρωση από πλευράς της προέδρου της αντιπροσωπείας στην τελευταία συνεδρίαση, η οποία μεταξύ άλλων ενημέρωσε τα μέλη ότι έχουμε προθεσμία από την τρόικα μέχρι το τέλος Ιουλίου για να αναδιαρθρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα στην οποία και πρέπει να προσαρμοστούμε!
Έτσι λοιπόν τα θέματα τα οποία μπήκαν στην ημερήσια διάταξη ήταν
- Η εκ βάθρων αλλαγή τις δομής του ίδιου του ΤΕΕ με ολική αναδιάρθρωση των οργάνων του, του τρόπου λειτουργίας, των ειδικοτήτων και των τμημάτων του.
- Ευρεία αναδιάρθρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Το ΤΕΕ διαμορφώνει επιτροπές οι οποίες θα συντάξουν από κοινού με την κυβέρνηση το νέο προεδρικό διάταγμα για τα επαγγελματικά δικαιώματα, το οποίο θα κινείται στην γνώριμη κατεύθυνση της θέσπισης φραγμών στους εργαζόμενους/αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς υπέρ των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών του κλάδου. Θα κινείται δηλαδή στην κατεύθυνση της έντασης του κατακερματισμού των επιστημονικών αντικειμένων, του βαθέματος της διαδικασίας πιστοποιήσεων και εξετάσεων για κάθε επιμέρους επιστημονικό τομέα στην λογική των ενεργειακών επιθεωρητών.
- Ένα ζήτημα που συζήτησε η αντιπροσωπεία ήταν και αυτό του ασφαλιστικού των μηχανικών. Η εισήγηση που έγινε παρότι ενσωματώνει (προσχηματικά) δευτερεύουσες όψεις των διεκδικήσεων των συλλογικών φορέων των μηχανικών, στην ουσία και στο σύνολό της αποδέχεται τον πυρήνα της αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού. Λίγους μήνες λοιπόν μετά την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού για τους μηχανικούς, με τους χιλιάδες ανασφάλιστους, τους χιλιάδες χαμηλά αμειβόμενους μηχανικούς που στο όνομα της «αναλογικότητας» εν τέλει πλήρωσαν το μάρμαρο των αυξημένων εισφορών, το ΤΕΕ δεν τολμά καν να εκφράσει την συντριπτική αντίθεση του κλάδου στον νέο αυτό νόμο. Δεν τολμά να πει ότι θα πρέπει να γίνουν διαγραφές χρεών για τους ανέργους, να θέσει το θέμα της τράπεζας Αττικής, να αμφισβητήσει τις αναδρομικές οφειλές της περιόδου 2011-2014. Αντίθετα στην πραγματικότητα φέρνει εμμέσως στο προσκήνιο το θέμα της ίδρυσης επαγγελματικού ταμείου όπως αυτό έχει κατ’ επανάληψη συζητηθεί λειτουργώντας για μια ακόμη φορά ως το μακρύ χέρι της τρόικας στον χώρο των μηχανικών.
- Τέλος, ένα από τα θέματα για τα οποία λήφθηκε απόφαση από την αντιπροσωπεία ήταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ. Αποδείχθηκε λοιπόν ότι οι μηχανικοί θα πρέπει να πληρώνουν διπλά το βασικό φορέα κατακερματισμού των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Όχι μόνο πρέπει να πληρώνουν αδρά κάθε πιστοποίηση που παίρνουν από αυτόν, αλλά επίσης κάθε λίγα χρόνια θα πρέπει να καλύπτουν κα τις ζημιές του! Έτσι λοιπόν ο κ. Στασινός μας ενημέρωσε ότι το ΙΕΚΕΜ έχει μια οικονομική «τρύπα» της τάξης των 800.000 ευρώ και θα πρέπει η αντιπροσωπεία να εγκρίνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 250.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 100.000 θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες διαφήμισης του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ! Η πλειοψηφία των μελών της αντιπροσωπείας πρόθυμα ενέκρινε την αύξηση αυτή του προϋπολογισμού χωρίς πολλές-πολλές λεπτομέρειες και αναλύσεις. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι απαράδεκτο είτε κανείς το δει από την πλευρά των επαγγελματικών δικαιωμάτων είτε από την πλευρά της διαχείρισης των εισφορών των μηχανικών. Πέραν όμως αυτού δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία (αν κανείς γνωρίζει την κατάσταση με τα περιοδικά του τεχνικού κλάδου ) προκειμένου να υποθέσει κανείς πως θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα.
Εμείς από την πλευρά μας θέσαμε τα ζητήματα του κλάδου από την πλευρά των εργαζόμενων μηχανικών διεκδικώντας την υιοθέτηση από πλευράς αντιπροσωπείας των αιτημάτων των σωματείων, αλλά και την συνολική αλλαγή της φυσιογνωμίας και της ιεράρχησης της συζήτησης. Στον βαθμό που ήταν δυνατόν στηρίξαμε πρωτοβουλίες και ψηφίσματα παρατάξεων που κινούνται σε μια αντίστοιχη κατεύθυνση (ΑΡΑΓΕΣ, Πανεπιστημονική). Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι στον βαθμό που οι ίδιοι οι μηχανικοί, τα σωματεία τους, οι μελλοντικοί μηχανικοί δεν διατυπώσουν με την φυσική τους παρουσία τα προβλήματά τους και δεν αμφισβητήσουν τα όσα διεξάγονται εντός της αντιπροσωπείας πολύ λίγα πράγματα μπορούν να αλλάξουν.