Εξοικονομώ 2: Εφιάλτης στο δρόμο με τα θερμομονωτικά

της Ελένης Βαφειάδου, μέλους του #block_tee, αναδημοσίευση από εδώ

Αυτές τις μέρες παίζεται ένα δράμα στη σκηνή των συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών κονδυλίων με το κωδικό όνομα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ 2». Μετά το φιάσκο του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ 1» και τα κονδύλια που δε δόθηκαν ποτέ σε ιδιοκτήτες και κατασκευαστές, έρχεται το σίκουελ που μετατρέπει πραγματικά σε αρένα την υποβολή δηλώσεων μέσω της μορφής first come first served, μιας και θα τηρηθεί σειρά ηλεκτρονικής προτεραιότητας μέχρι να δεσμευτούν τα προβλεπόμενα ποσά, πράγμα που έχει κάνει τους συναδέλφους να κανονίζουν ολονυχτίες στα γραφεία τους την ημερομηνία ανοίγματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Όλα θα κριθούν εκείνη την πρώτη ημέρα του platform release αν σκεφτεί κανείς πως κάθε αίτηση θα δεσμεύει χρήματα μέχρι εξάντλησής τους και από τις μάλλον δεκάδες χιλιάδες -για να μη πούμε τις εκατοντάδες χιλιάδες- αιτήσεις  αναμένεται να ωφεληθούν περί τα 40.000 νοικοκυριά.

Εδώ δε θα αναφερθούμε στην ουσία του προγράμματος όσο στις διαδικασίες του. Πρόκειται για διαδικασίες τόσο πρόχειρες που είναι να απορεί κανείς. Ή … να θυμώνει. Αυτό το θρίλερ θα πραγματοποιηθεί με εργαλείο το buildingcert, το λογισμικό του υπουργείου, το οποίο κρασάρει τακτικά ακόμα και σε κανονική λειτουργία. Φαντάζεται κανείς τι έχει να γίνει με τους συναδέλφους να ξεροσταλιάζουν μπροστά από τις οθόνες τους, μέχρι να αναρτηθούν οι αιτήσεις για λογαριασμό των πελατών τους, ώστε να είναι μεν αξιόπιστοι επαγγελματίες, αλλά και να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πληρωμή τους.

Και αν δεν εξασφαλίσουν την ένταξη στο πρόγραμμα? Πώς θα πληρωθούν για την εργασία που θα έχουν ήδη κάνει και πώς θα δικαιολογηθούν στους πελάτες τους, οι οποίοι θα έχουν χάσει την ευκαιρία? Οι νεοφιλελεύθεροι συνάδελφοι θα έλεγαν πως, στα πλαίσια της αξιοκρατίας, ο καλύτερος κερδίζει. Μάλλον δεν είναι αυτή η περίπτωση, μιας και οι οδηγίες που έχουν δοθεί από το υπουργείο μόλις πριν 15 μέρες βρίθουν από ασάφειες και στα πιο απλά ζητήματα (π.χ. ασυμβίβαστα μηχανικών, δικαίωμα αίτησης από ενοικιαστή, τι θεωρείται αυθαιρεσία, πώς ορίζεται η «ριζική ανακαίνιση», κ.λπ.), ενώ τα παραρτήματα και το εγχειρίδιο λειτουργίας της νέας πλατφόρμας των αιτήσεων διέρρευσαν τελικά (!!!) στο κοινό μια βδομάδα πριν την απόδοση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία μετά από αναβολή θα βγει στις 8/3. Οπότε ο πιο τυχερός κερδίζει και βέβαια, ο πιο μεγάλος. Εταιρείες – γαλέρες, οι οποίες έχουν για σκλάβους νέους μηχανικούς, θα γίνουν εργοστάσια παραγωγής πιστοποιητικών και προτάσεων, για να κερδίσουν το προβάδισμα σε μια τέτοια διαδικασία που σημασία θα έχει ταυτόχρονα η γρηγοράδα όσο και η φυσική αντοχή.

Όλα αυτά, έκαναν πολλούς συναδέλφους να αναρωτιούνται μήπως το πρόγραμμα αναφέρεται σε ημετέρους που έχουν ήδη από κυβερνητικές διαρροές τα παραρτήματα ή γνωρίζουν σημαντικές λεπτομέρειες που στους «κοινούς θνητούς» θα κοστίσουν την πολυπόθητη ένταξη. Ο ανταγωνισμός που θα υπάρξει μοιραία από τη φύση αυτής της διαδικασίας οδηγεί σε τέτοιες σκέψεις ακόμα και τους πιο καλόπιστους. Αποκορύφωμα αυτών και σκάνδαλο αποτελεί πως, τα παραρτήματα και οι οδηγίες συμπλήρωσης των αιτήσεων, δεν έχουν ακόμα δοθεί απο το υπουργείο ή κάποιο φορέα τύπου ΕΤΕΑΝ επίσημα, αλλά διέρρευσαν απο κοινή ιστοσελίδα που έχει αντικείμενο ενεργειακά θέματα, από όπου και η όποια ενημέρωση. Τελικά οι μηχανικοί καλούμαστε να διαβάσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε άνω των 20 παραρτημάτων εντός μιας εβδομάδας, να συντάξουμε σωστά τις αιτήσεις και να ολοκληρώσουμε τις προϋποθέσεις του προγράμματος (π.χ. ρύθμιση αυθαιρέτου, συμφωνία Ε9-Ε1, κ.λπ.), με αρωγό ένα help desk που καθοδηγεί λάθος τους συναδέλφους που απευθύνονται σε αυτό και είναι λιγότερο ενημερωμένο ακόμα και απο το greenagenda.gr. Πρόκειται για μια συνολικά αναξιόπιστη και αδιαφανή διαδικασία.

Πολύ σημαντικό ζήτημα είναι επίσης πως μέσα από τέτοιες διαδικασίες «νομιμοποιούνται» χαμηλές αμοιβές για υπηρεσίες μηχανικών και διαμορφώνεται η αγορά τιμών, όχι με βάση τον όγκο ή την ανάληψη ευθύνης που απαιτεί η εκάστοτε παροχή υπηρεσιών, ούτε φυσικά στη βάση κάποιας συλλογικής διεκδίκησης, αλλά με βάση το τι χρηματοδοτεί το πρόγραμμα. Έτσι, ενώ έχουν καταργηθεί οι ελάχιστες αμοιβές για τις υπηρεσίες μας οι οποίες προστάτευαν τον εργαζόμενο μηχανικό, το πρόγραμμα «δικαιολογεί»  250 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ για άδεια εργασιών μικρής κλίμακας για διαμέρισμα, αμοιβή ιδιαίτερα χαμηλή, που μάλιστα δεν διαφοροποιείται ανάλογα με την περίπτωση, αλλά τιμολογείται όπως π.χ. τα πορτοκάλια. Αυτό διαμορφώνει τιμή για τις άδειες εργασιών μικρής κλίμακας για το πρόγραμμα, αλλά ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος. Ενισχυτικό αυτής της εκ των προτέρων διαμόρφωσης εξωφρενικά χαμηλών τιμών είναι η πρακτική των ίδιων των υπουργών, που προκειμένου να καθησυχάσουν τους πολίτες, με τις καινούριες διαδικασίες που εισάγουν και τα νέα χαράτσια που επιβάλλουν, προτείνουν «ενδεικτικές τιμές». Έτσι π.χ. ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Τσιρώνης είχε δηλώσει πως για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα δε θα χρειάζεται οι πολίτες να καταβάλουν παραπάνω από 50 ευρώ. Αντίστοιχες αναφορές έχει κάνει και ο υπουργός Σταθάκης, χωρίς το ΤΕΕ να διαμαρτύρεται, είτε επί Στασινού είτε προηγουμένως επί Σπίρτζη.

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι σαφές πως δίνεται από πλευράς Ε.Ε. και κυβέρνησης εν είδει χαντρών στους ιθαγενείς, όχι με βάση συνολικά τις αδυναμίες των ελληνικών κατασκευών και την νέα φτώχεια που έχει διαμορφωθεί εν καιρώ κρίσης, την ενεργειακή φτώχεια ως άλλη –οξύμωρη- όψη της ενεργειακής σπατάλης και μαζί με αυτή, την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Μία φτώχεια, που δεν αντιμετωπίζεται στο ελάχιστο, καθώς προϋπόθεση για να ενταχθούν σε αυτό οι ωφελούμενοι αποτελεί και η ύπαρξη ρευστότητας προς τους προμηθευτές (που δεν διαθέτουν τα λαϊκά στρώματα) για να καλυφθούν οι αδυναμίες και του νέου προγράμματος και οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που προδιαγράφονται.

Όμοια αντιμετωπίζονται και οι ιθαγενείς μηχανικοί, οι οποίοι ελλείψει αντικειμένου αναγκάζονται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους όσο πιο υπεύθυνα μπορούν ακόμα και υπό αυτές τις αναξιοπρεπείς συνθήκες, για αναξιοπρεπείς αμοιβές αν τις πάρουν κι αυτές και ουσιαστικά αποκλείονται απο τα ψίχουλα της φτωχικής αυτής πίτας, την οποία τελικά θα μοιραστούν οι μεγαλύτεροι του κλάδου. Οι συνθήκες ζωής και εργασίας μας δε θα είναι ποτέ αξιοπρεπείς μέσα στο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο της Ε.Ε. που αυτό ακριβώς είναι που προβλέπει για όλους και όλες μας. Για αυτό και είναι αδύνατο να προτείνει κανείς βελτιώσεις εδώ κι εκεί, την ώρα που το μοντέλο παραγωγής που μας επιφυλάσσουν είναι η συγκέντρωση του κλάδου σε λίγα χέρια και η κινεζοποίηση μισθών και όρων εργασίας.

Ως Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να μη δέχονται τέτοιες εξευτελιστικές αμοιβές, να μη δεχτούν απλήρωτη εργασία. Καλούμε το υπουργείο να δώσει απαντήσεις σχετικά με τις διαρροές, να πληροφορήσει το ίδιο αδιαμεσολάβητα συναδέλφους και πολίτες και να αναστείλει την έναρξη του προγράμματος μέχρι να δοθούν διευκρινήσεις. Παλεύουμε για ένα Σύλλογο Αρχιτεκτόνων ο οποίος θα πρωτοστατεί στην υπεράσπιση της εργασίας και των μελών του. Η δύναμή μας είναι στην αλληλεγγύη και την οργάνωσή μας.