Η Αριστερή Παρέμβασης Μηχανικών για τις εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019
Οι φετινές εκλογές στο Σωματείο μας πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που η καπιταλιστική κρίση όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά συνεχίζει να προωθεί ένα περιβάλλον καταπίεσης, ανασφάλειας, πολεμικών εξάρσεων, προσφυγιάς και εργασιακής «ζούγκλας». Η λεγόμενη «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια, που προπαγανδίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καταργεί τα τρία μνημόνια ούτε καταργεί τους πάνω από 700 εφαρμοστικούς νόμους. Τα προαπαιτούμενα υλοποιούνται κανονικά, οι ιδιωτικοποιήσεις επιταχύνονται, 10000 ακίνητα του δημοσίου εκχωρούνται στο γνωστό «υπερταμείο» για άμεσο ξεπούλημα….
Η κυβέρνηση επιχειρεί με πυροτεχνήματα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και το κοινωνικό μέρισμα στους αδύναμους, να διαφημίσει ότι παίρνει μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, προσπαθώντας τελικά να κάνει να φαίνεται βιώσιμη η ακραία φτώχεια!
Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης συμπληρώνεται με τη βαθύτερη πρόσδεση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΕΕ και την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, με τη συμφωνία των Πρεσπών, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου, πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων των δύο λαών.
Για την κατάσταση και τις αλλαγές στο δημόσιο
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί μια συνολική και εκ βάθρων αναδιάρθρωση ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού στην κατεύθυνση του «ευέλικτου και επιτελικού κράτους». Βασικοί άξονες αυτής της αναδιάρθρωσης είναι:
- Οι κρατικές λειτουργίες που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος και το κράτος πρόνοιας συρρικνώνονται και υποχρηματοδοτούνται. Καταργούνται και συγχωνεύονται δομές όπως σε νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, τομείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ελεγκτικοί δημόσιοι μηχανισμοί, την ίδια στιγμή που στα ασφαλιστικά ταμεία και λεηλατούνται τα αποθεματικά τους, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τη στήριξη στους οικονομικά αδύναμους.
- Ιδιωτικοποιείται η κρατική περιουσία: Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση-αποχέτευση, δίκτυα μεταφορών, λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσια γη-φιλέτο, κρατικά κτίρια, κ.λπ. πωλούνται-εκποιούνται-εμπορευματοποιούνται έναντι πινακίων φακής, σε επιχειρηματικά συμφέροντα και επιχειρηματικούς κολοσσούς.
- Περιορίζονται ή και καταργούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους απέναντι στην ασυδοσία του κεφαλαίου.
Μηχανικοί στο δημόσιο
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο είμαστε αντιμέτωποι με τις περικοπές στις αποδοχές μας όλα τα προηγούμενα χρόνια, την κατάργηση του 13ου -14ου μισθού, τις ελλείψεις προσωπικού, την αύξηση του όγκου δουλειάς, τον συνεχή βομβαρδισμό από τροποποιήσεις νόμων και εγκυκλίων που δυσκολεύουν την εργασιακή μας καθημερινότητα. Η πολιτική των μηδενικών προσλήψεων εδώ και 8+ χρόνια έχει αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες κενά στις δημόσιες υπηρεσίες.
–Το νέο ευέλικτο-επιτελικό δημόσιο με την κινητικότητα, την προώθηση της αξιολόγησης-πειθάρχησης των υπαλλήλων και τη δημιουργία του «χρήσιμου» για το κράτος στελεχικού δυναμικού πρόθυμου να εφαρμόσει πολιτικές σε βάρος των υπαλλήλων και της κοινωνίας, είναι πλέον πραγματικότητα.
–Τα μεγάλα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες, χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, με κάθε μορφής σχέσεις που αφορούν και τους μηχανικούς.
-Επιπλέον, οι αλλαγές που φέρνει η εφαρμογή των ηλ. συστημάτων για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και την έκδοση οικοδομικών αδειών (Ν4495/17), μεταβάλλουν συνολικά τις συνθήκες εργασίας και απασχόλησης των μηχανικών και των εργαζομένων τεχνικών, συνολικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προς το χειρότερο, επειδή:
- Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, ο ιδιοκτήτης αρκεί να καταβάλει ένα ποσό για τη διατήρηση του αυθαιρέτου του, χωρίς κανέναν έλεγχο από κάποια δημόσια υπηρεσία
- Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της διαφθοράς των πολεοδ. Υπηρεσιών, το κράτος αποφεύγει την ευθύνη του, αφού η έκδοση ίσως της πλειοψηφίας των οικοδομικών αδειών (και ο όποιος έλεγχος συμπερασματικά), φεύγει από το δημόσιο και την ευθύνη έχουν οι ιδιώτες μηχανικοί.
- Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα, ανοίγουν το δρόμο για την απαξίωση του πτυχίου του μηχανικού, τη δημιουργία πολλών “επιστημονικών” κατευθύνσεων και ειδικοτήτων, αρκετές από τις οποίες θα είναι πρόσκαιρες και, κυρίως, μερικές
Αυτές οι αλλαγές συνδυάζονται και με τον νέο ρόλο που επιδιώκει να αποκτήσει το ΤΕΕ, καθώς υλοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών που κατασκεύασε βιαστικά και λειτουργεί το ίδιο. Οι μηχανικοί που θέλουν να δηλώσουν ένα αυθαίρετο ή να εκδώσουν μια οικοδομική άδεια, είναι υποχρεωμένοι πλέον να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές αυτές, ενώ υπάρχει και καθορισμένο αντίτιμο προς το ΤΕΕ για τη χρησιμοποίηση τους ανάλογα το μέγεθος της αυθαιρεσίας ή το είδος της άδειας και διάφορες άλλες παραμέτρους.
Τι ακριβώς συνεπάγεται αυτό; Καταρχάς το ΤΕΕ μετατρέπεται πλέον και επισήμως σε μια κρατικό-ιδιωτικη εταιρεία που θα πουλά υπηρεσίες στα μέλη της, τα οποία θα τις αγοράζουν υποχρεωτικά αν θέλουν να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμα του μηχανικού. Κατά δεύτερον σταδιακά, καταργείται ο έλεγχος από το δημόσιο, είτε για τα αυθαίρετα, είτε γα τις άδειες και γίνεται ατομική υπόθεση, για τον κάθε ιδιώτη μηχανικό που προσπαθεί στοιχειωδώς να επιβιώσει. Και, βεβαίως, οι αλλαγές αυτές δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για το ρόλο των μηχανικών στην κοινωνία: Ο μηχανικός θα μετατραπεί στον σάκο του μποξ για τους εργοδότες, την κοινωνία-πελάτες, την κοινωνία αποδέκτη της κάθε μορφής πολεοδομικής αυθαιρεσίας και την πολιτεία (δεδομένης και της δαιδαλώδους αντιφατικής νομοθεσίας που αφορά τη δόμηση)
Σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που επιδιώκει να στρέψει τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ενάντια στους εργαζόμενους στο δημόσιο και αντίστροφα, διεκδικούμε ένα διαφορετικό και ευρύ σε αντικείμενο δημόσιο τομέα, με κοινωνική προσφορά και εξασφαλισμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων που να μπορεί να στηρίζει και τους ευσυνείδητους ιδιώτες συναδέλφους στους αντίποδες του σημερινού υπερτροφικού κράτους καταστολής και ανύπαρκτης πρόνοιας.
Τέλος, όσον αφορά τα ζητήματα της κοινωνικής μας ασφάλισης είναι σαφές ότι με τον ν Κατρούγκαλου ουσιαστικά έχει καταργηθεί ο κοινωνικός και αλληλέγγυος χαρακτήρας τη ασφάλισης , το ασφαλιστικό σύστημα από αναδιανεμητικό μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό-ανταποδοτικό, η σύνταξη από κοινωνικό δικαίωμα σε ατομική ευθύνη. Δημιουργούνται επαγγελματικά ταμεία, με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να ετοιμάζονται να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτά, βάζοντας στο χέρι τα χρήματα των εργαζομένων, καθώς το κράτος αποσύρεται από τη χρηματοδότηση των ταμείων (πλην της εθνικής σύνταξης).
Το τέλος εποχής του κυρίαρχου συνδικαλισμού
Σήμερα, ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με τον υποταγμένο συνδικαλισμό, που έχει οδηγήσει το εργατικό κίνημα στην ήττα. Ο αγώνας για να μπλοκαριστούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και να ανατραπούν όσα επιβλήθηκαν, αποτελεί κομβική επιλογή, που μπορεί και πρέπει να γίνει σημείο στροφής των εξελίξεων. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν συγκρούσεις που έδωσαν οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο ενάντια στην λεηλασία που επιβάλουν τα μνημόνια. Σε αυτούς τους αγώνες φάνηκε πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Και άλλαξαν οι κυβερνήσεις, σήμερα όμως οι αντιδράσεις ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει τα ίδια, είναι νωθρές.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή, οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, επέλεξαν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Αδυνατούν να οργανώσουν στοιχειωδώς την αντίσταση των εργαζόμενων, ενώ αναπαράγουν τακτικές που θέλουν τους εργαζόμενους διασπασμένους ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ανάμεσα σε ελαστικά εργαζόμενους και σε αυτούς με σταθερή δουλειά κλπ. , δημιουργώντας πλασματικές «τάξεις» εργαζομένων, απομειώνοντας συστηματικά τη δυναμική του οποιουδήποτε κινήματος.
ΕΜΔΥΔΑΣ | Τι σωματείο χρειαζόμαστε σήμερα
Στους εργαζομένους η απογοήτευση κυριαρχεί, κυριαρχεί όμως και μια βουβή αγανάκτηση, για το τι πρέπει να γίνει. Το ίδιο ισχύει και για το σωματείο μας. Η ΕΜΔΥΔΑΣ παρά την αριστερή ηγεσία της των τελευταίων χρόνων, παραμένει ένα όργανο, με στενά συντεχνιακή ατζέντα διεκδικήσεων.
Από την πλευρά μας, θέλουμε ένα σωματείο που θα υπερασπίζεται μαχητικά τα συμφέροντα της πλειοψηφίας που ζει από τη δουλειά της χωρίς συντεχνιακές αγκυλώσεις και που θα εκφέρει τεκμηριωμένο κριτικό λόγο στα ζητήματα των δημόσιων και τεχνικών έργων της πόλης, του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος, προς όφελος των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και με σεβασμό στη φύση. Πρόκειται για ζήτημα ουσίας: η δυνατότητα ανάπτυξης μορφών αντίστασης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής που σήμερα μας καταδυναστεύει, προϋποθέτει άλλη λειτουργία του σωματείου μας .
Οι ΔΚΜ και ΕΔΑΚ, αποδέχονται στο ακέραιο τα κυρίαρχα τα ιδεολογήματα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, την αξιολόγηση, την ιδιωτικοποίηση και τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας του δημοσίου, ουσιαστικά συναινούν στην εισβολή των εργολάβων στο δημόσιο, βαδίζουν στη λογική της «διαπραγμάτευσης»-παζαρέματος στα υπουργεία και τα πολιτικά γραφεία, Οι παραπάνω παρατάξεις είναι έτσι ή αλλιώς υπέρμαχες των μνημονίων και της ΕΕ, είναι οργανικά συνδεδεμένες με το σύστημα ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ – Attica Bank, και είναι παρατάξεις που έχουν «εγκληματήσει» κατ’ επανάληψη κατά των δικαιωμάτων των μηχανικών.
Η ΔΕΜ, η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΜΕ αν και τοποθετείται απέναντι σε κυβέρνηση και ΕΕ, στο εργατικό κίνημα κινείται παράλληλα με τον σχεδιασμό της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, χωρίς να συμβάλει μαζί με άλλες ταξικές δυνάμεις σε ένα αγωνιστικό σχέδιο που να μπορεί να εμπνεύσει.
H Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ κάνει φέτος την εμφάνισή της αυτόνομα στο σωματείο μας. Εκφράζει το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό που προτάσσει τη λογική της ανοχής στην κυβέρνηση και θα είναι ο κύριος εκφραστής της κυβερνητικής αντιλαϊκης πολιτικής στην ΕΜΔΥΔΑΣ.
Η Αριστερή Αγωνιστική Συσπείρωση, η παράταξη που διοικεί την ΕΜΔΥΔΑΣ, παρά την αγωνιστική της φρασεολογία, στην πράξη έδειξε αδυναμία στο να αναπτυχθεί μια αγωνιστική διαδικασία διεκδίκησης, ώστε να εμπλακεί ενεργά ο κόσμος του σωματείου σε ένα άλλο σχέδιο, και ουσιαστικά αποδέχτηκε το ρόλο του διαχειριστή της υπάρχουσας κατάστασης, εστιάζοντας κυρίως, σε διακηρυκτικές διαμαρτυρίες, ή σε διαπραγματεύσεις για τα χαμένα επιδόματα. κατάστασης, εστιάζοντας κυρίως, σε διακηρυκτικές διαμαρτυρίες, ή σε διαπραγματεύσεις για τα χαμένα επιδόματα.
Να μιλήσουμε για έναν άλλο ρόλο, για τις σύγχρονες ανάγκες μας
Στα χρόνια της κρίσης οι μηχανικοί του δημοσίου μετατρέπονται σε διεκπεραιωτές της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου για τη λειτουργία του κράτους. Η υπακοή στην κυρίαρχη πολιτική και οι συνθήκες εργασίας που έχουν διαμορφωθεί στα χρόνια της κρίσης, οδηγούν τους μηχανικούς όλο και πιο μακριά από την επιστήμη τους, πολλοί λειτουργούν ως απλοί «σύμβουλοι των φονξιοναλιστών της εξουσίας», και υποκύπτουν στους εκβιασμούς της καθημερινότητας, των διευθυντών, χάνοντας έτσι το κριτήριο της κοινωνικής ωφέλειας στο αντικείμενο της εργασίας τους.
Σήμερα πρέπει να μιλήσουμε για τον κοινωνικό μας ρόλο ως μηχανικοί στο δημόσιο, που θα διαμορφώνει μάχιμο πολιτικό στίγμα και θέσεις για όλα τα ζητήματα που μας αφορούν και θα συμβάλει στους αγώνες που γίνονται. Από την ποιότητα ζωής στις γειτονιές των σύγχρονων τσιμεντουπόλεων (ρυθμιστικό σχέδιο -αυτοκινητόδρομοι- πράσινο) και τις αλλαγές στην Τοπική «Αυτοδιοίκηση» έως τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Από τον τρόπο που μελετώνται και κατασκευάζονται τα έργα, έως και το πλαίσιο λειτουργίας στην Βιομηχανία-Τηλεπικοινωνίες. Που θα αποκαλύπτει τον ρόλο της Κυβέρνησης- Αντιπολίτευσης, Κεφαλαίου, Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΗΠΑ, στην κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται. Και όλα τα παραπάνω από την σκοπιά των «από κάτω» και με όρους κινητοποίησης του κόσμου, ως τμήμα ενός γενικότερου εργατικού συντονισμού.
Γιατί για να απαντήσουμε αποφασιστικά στον πόλεμο των κυβερνώντων απαιτείται να δράσουμε μαζικά, ενωτικά, συλλογικά με τα δικά μας μέσα αντίστασης, αγώνα και αλληλεγγύης. Σε αυτή μας τη προσπάθεια πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν είμαστε μόνοι. Για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, έχουμε ανάγκη την ενότητα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, με τους οποίους έχουμε κοινές ανάγκες, βιώνουμε την ίδια εργοδοτική αυθαιρεσία και αντιλαϊκή πολιτική. Με κοινή δράση, μαζικό και συντονισμό. Με μαχητικές μορφές πάλης σε όλα τα μέτωπα, με στόχο τη νίκη και όχι την απλή διαμαρτυρία.
Επιμένουμε αριστερά, ανατρεπτικά! Ενισχύουμε το ρεύμα του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού στα πρωτοβάθμια σωματεία!
Οι αγωνιστές που συσπειρωνόμαστε στην Αριστερή Παρέμβαση πιστεύομε πως η αποφασιστική αλλαγή των συσχετισμών δύναμης ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία είναι σήμερα απαραίτητος όρος αξιοπρεπούς επιβίωσης για την πλειοψηφία του πληθυσμού και τη νεολαία που δεν θέλει να μεταναστεύσει. Η «ανάπτυξη» γενικά και αόριστα, χωρίς να ξεκαθαρίζεται σε όφελος ποιου θα συντελείται δεν θα βελτιώσει την κατάσταση. Πιστεύουμε πως κάθε επιμέρους αγώνας για να επιτύχει σταθερή νίκη, πρέπει να θέτει το στόχο της ανατροπής της αντεργατικής πολιτικής, την απελευθέρωση από μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, το χρέος, την ευρωζώνη και την ΕΕ.
Διεκδικούμε συλλογικά:
- Ριζικές αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Κάλυψη των απωλειών λόγω μνημονίων. Επαναφορά 13ου-14ου μισθού και υπολογισμό της διετίας 2016-17.
- Μόνιμη και σταθερή εργασία. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
- Συλλογικές συμβάσεις παντού.
- Μείωση του χρόνου εργασίας. 7ωρο-35ωρο.
- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
- Δωρεάν πρόσβαση της κοινωνίας στα δημόσια αγαθά Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Επανεθνικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών με εργατικό έλεγχο.
- Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.
- Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων (ΕΝΦΙΑ, περικοπές συντάξεων, κυριακάτικη αργία, ιδιωτικοποιήσεις, υπερταμείο, πλειστηριασμοί, κτλ)
Όταν ο κόσμος τους είναι η εκμετάλλευσή μας, ο κόσμος μας είναι η ανατροπή τους!
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
1. Αθανασοπούλου-Βαφειάδου Αντωνία | Αρχιτέκτων Μηχανικός | ΥΔΟΜ Δήμου Αιγάλεω |
2. Βάσιλα Αγγελική | Πολιτικός Μηχανικός | ΤΕΕ |
3. Δημητρέλλου Ρένα | Μεταλ. Μεταλλουργός Μηχανικός | ΕΜΠ |
4. Κανάκη Ελένη | Αρχιτέκτονας Μηχανικός | Περιφέρεια Ν. Αιγαίου |
5. Καβύρη Θάλεια | Αρχιτέκτονας Μηχανικός | Υπ. Δικαιοσύνης |
6. Μαργαρίτης Βαγγέλης | Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός | Δήμος Γλυφάδας |
7. Παπακωνσταντίνου Βαγγέλης | Πολιτικός Μηχανικός | Υπ. Παιδείας |