Για τα γεγονότα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στις 2.12.2017

Το Σάββατο 2/12 πραγματοποιήθηκε μαζική παρέμβαση, έπειτα από κάλεσμα του #block_TEE στην συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Η συνεδρίαση συγκλήθηκε πραξικοπηματικά και με τον χαρακτήρα της έκτακτης συνεδρίασης ώστε με μειωμένη απαρτία, και εν κρυπτώ από την πλειοψηφία των μηχανικών, να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αλλαγής του θεσμικού πλαισίου.

Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου δεν αποτελεί μία νέα συζήτηση, αλλά έχει ξεκινήσει από παλαιότερα, με πρωτοβουλία τότε, του νυν υπουργού Υποδομών, Χ. Σπίρτζη. Στο πλαίσιο της αλλαγής του ρόλου του ΤΕΕ, σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση, οι καθεστωτικές δυνάμεις που εδώ και χρόνια μοιράζουν μεταξύ τους τις θέσεις διοίκησης στα όργανα του ΤΕΕ, έκριναν πως είχε έρθει η ώρα για τις αλλαγές που θα τους επέτρεπαν να συμβάλουν στις αναδιαρθρώσεις που επιβάλει η μνημονιακή πολιτική και το κεφάλαιο για τον τεχνικό κλάδο και το επάγγελμα των μηχανικών.

Δεν περιμέναμε βέβαια τα παραπάνω για να καταλάβουμε τον εχθρικό ρόλο που έχει το ΤΕΕ ως προς τα συμφέροντα των εργαζόμενων μηχανικών και το ρόλο που παίζουν οι κυρίαρχες παρατάξεις εντός του επιμελητηρίου. Το ΤΕΕ εξ’ ορισμού, και πολύ περισσότερο τώρα, αποτελεί ένα μηχανισμό συνδιαμόρφωσης και εμπέδωσης της κυρίαρχης πολιτικής, που τοποθετείται απέναντι στα συμφέροντα και τα δικαιώματα των χιλιάδων συναδέλφων που βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια και εξαθλίωση. Εναν μηχανισμό που μοιράζει την πίτα των έργων, συνομιλεί απευθείας με την Τρόικα και επιθυμεί στη μικρότερη πίτα λιγότερους μηχανικούς, μια ελίτ.

Πιο συγκεκριμένα τα σημεία τα οποία περιελάμβανε η πρόταση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ήταν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

  1. Η μετατροπή του ΤΕΕ σε ένα ακόμα πιο «κλειστό» και αντιδημοκρατικό μηχανισμό (αλλαγή τρόπου εκλογής Οργάνων, μείωση των μελών της Αντιπροσωπείας, εκλογή του προέδρου από το εκλογικό σώμα κ.ά.). Λιγότερη δημοκρατία, περισσότερη αποτελεσματικότητα σε βάρος των δικαιωμάτων μας.
  2. Η ένταση του κατακερματισμού των επιστημονικών αντικειμένων, το βάθεμα της διαδικασίας φραγής του επαγγέλαμτος μέω των συνεχών πιστοποιήσεων και πιο σκληρών εξετάσεων. Ταυτόχρονα με την δημιουργία επιπέδων κατάταξης των μηχανικών (Μητρώο) ενισχυθεί ακόμη περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζόμενων μηχανικών, χωρίζει τους μηχανικούς σε κάστες ανάλογα με την τάξη του πτυχίου, επιφυλάσσοντας την χειρότερη μοίρα για τους νεότερους.
  3. Η ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση του ΤΕΕ στο κράτος και τους μηχανισμούς της ΕΕ και πάντα στο κατασκευαστικό κεφάλαιο

Η δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην αντιπροσωπεία από εργαζόμενους και άνεργους συναδέλφους, από το #block_TEE και με την αποφασιστική συνδρομή μελών του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, τους χάλασε τα σχέδια.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι διαδικασίες αλλαγής του θεσμικού πλαισίου θα επανέλθουν σύντομα, καθώς επίσης και το ότι τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους μηχανικούς δεν εξαντλούνται στο θεσμικό πλαίσιο.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε δυναμικά στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της πλειοψηφίας των μηχανικών, από κοινού με το ζωντανό φοιτητικό κίνημα και τα εργατικά σωματεία.