Πρόταση μπροστά στις εκλογές των οργάνων του ΤΕΕ και της ΔΕ. Για μια μαχητική αντιδιαχειριστική και ανατρεπτική παρέμβαση εντός εκτός και εναντίον του ΤΕΕ

Οι εκλογές του ΤΕΕ το Νοέμβριο του 2016, δεν έφεραν τίποτα θετικό προς όφελος των μισθωτών, ανέργων, αυτοαπασχολουμένων μηχανικών της χώρας! Ήταν εκλογές που κατέδειξαν την απαξίωση του ΤΕΕ στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των μηχανικών. Οι νέοι, οι μισθωτοί και οι μπλοκάκηδες, οι άνεργοι και οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, δεν αναγνωρίζουν το ΤΕΕ ως «εκπρόσωπό» τους. Αντίθετα βλέπουν στο ΤΕΕ ένα μηχανισμό που συναινεί στην αντιλαϊκή πολιτική, στην εφαρμογή των νέων μειώσεων μισθών από τα αφεντικά του κλάδου με αφορμή το νόμο Κατρούγαλου, στις απολύσεις, στην εξοντωτική φορολόγηση από το 1ο ευρώ. Την στιγμή που τα εισοδήματα μας συρρικνώνονται και νέοι μεταναστεύουν κατά χιλιάδες, το ΤΕΕ εξακολουθεί να λειτουργεί σαν τραπεζίτης μέσω της Attica Βank και επιδιώκει να λεηλατήσει και τα τελευταία αποθεματικά του πρώην ΤΣΜΕΔΕ.

Η μέχρι τώρα έκβαση από την σύγκλιση της Αντιπροσωπείας για τις εκλογές του προεδρείου της καταδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει το ΤΕΕ στην επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζόμενων και άνεργων μελών του! Η νέα πρόεδρος της Αντιπροσωπείας, η Τόνια Μοροπούλου, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των μηχανισμών και της εξουσίας σε ΕΜΠ και ΤΕΕ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι γνωστή για τις θέσεις της για τη διάλυση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας, γνωστή για την τοποθέτηση περί «ανάπτυξης» και του εγχώριου ανταγωνισμού και  μας πείθει και για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στην εκλογή της Διοικούσας του ΤΕΕ. Συνδιοίκηση όλων των καθεστωτικών παρατάξεων, καμία αλλαγή πλεύσης προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των μηχανικών που πλήττονται, απολύονται, εργάζονται με μπλοκάκι, υφίστανται τα ασφαλιστικά και φορολογικά χαράτσια.

Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαιτέρα σημασία οι μαχόμενες δυνάμεις της αριστεράς στον κλάδο αλλά και ευρύτερα στο εργατικό κίνημα να δράσουν από κοινού, παρά τις υπαρκτές διαφορές τους, και να συγκροτήσουν ένα αντιδιαχειριστικό, ταξικό και αγωνιστικό συντονισμό! Να απευθυνθούν ιδιαίτερα στις νέες γενιές, στους ανέργους και απολυμένους συναδέλφους, στους μπλοκάκηδες, στους μισθωτούς και στους αυτοαπασχολούμενους.

Για να αντιπαλέψουμε από κοινού τα Μνημόνια και τις αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης -ΕΕ- ΔΝΤ-κεφαλαίου! Για να μπορούμε να μαχόμαστε μαζί ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που και το ΤΕΕ υπηρετεί, σε πλήρη σύμπνοια με τις κυβερνήσεις, το κεφάλαιο και την ΕΕ. Για να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο εντός και  εκτός του ΤΕΕ, για τα δικαιώματα της πληττόμενης πλειοψηφίας των μηχανικών. Χωρίς αυταπάτες για τον ρόλο που επιτελεί το ίδιο το ΤΕΕ και τα όργανά του και γνωρίζοντας ότι το μεγάλο στοίχημα για να μπλοκάρουμε τις πολιτικές τους είναι η ενεργοποίηση του ίδιου του μαζικού κινήματος!

Σε αυτή την κατεύθυνση, απευθυνόμαστε στις δυνάμεις της αριστεράς εντός του ΤΕΕ. Απευθυνόμαστε στο ΑΡΑΓΕΣ καθώς και ανεξάρτητα αριστερά ψηφοδέλτια και σχήματα που συμμετείχαν στις επιστημονικές επιτροπές (ΑΧΜΜΕΤ, ΑΑΣΜΗ κλπ) αλλά και στις δυνάμεις της Πανεπιστημονικής. Ειδικά με δυνάμεις από το ΑΡΑΓΕΣ αναζητήσαμε και στο παρελθόν πεδίο σύγκλισης και αγωνιστικής πολιτικής συμπόρευσης στην πάλη μέσα και έξω από τα όργανα του ΤΕΕ.

Ενόψει των εκλογών για την ΔΕ του ΤΕΕ επιδιώκουμε την από κοινού και ισότιμη εκπροσώπηση στις εκλογές της ΔΕ στην βάση μιας προωθητικής αγωνιστικής συμπόρευσης. Προτείνουμε την διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού ψηφοδελτίου, που θα μπορέσει σπάσει το αντιδημοκρατικό πλαίσιο των εκλογών της διοικούσας του ΤΕΕ. Κόντρα στις «δωδεκάδες» που στήνουν οι καθεστωτικοί μηχανισμοί για να ελέγχουν πλήρως όλες τις θέσεις της ΔΕ, ενάντια στα συμφέροντα της πλειοψηφίας των συνάδελφων. Ένα κοινό ψηφοδέλτιο με εναλλαγή στην θητεία και δημοκρατικό τρόπο απόφασης στα ζητήματα που θα προκύπτουν, που θα αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική στην Διοικούσα και θα αποτελεί τη φωνή των αγωνιζόμενων μηχανικών.

Η παρέμβαση μας εντός του ΤΕΕ σκοπό έχει να ακυρώσει κάθε απόφαση που στρέφεται ενάντια στον κόσμο της εργασίας ακόμα και με το μπλοκάρισμα της διοικούσας (όπως εξάλλου κάναμε και στο παρελθόν). Η παρέμβασή μας διαχωρίζεται από συντεχνιακές λογικές και έχει σαφές αντισυνδιαχειριστικό στίγμα και πρακτικές. Παρεμβαίνουμε για να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των μηχανικών, της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αποκαλύπτουμε, καταγγέλλουμε και αντιπαλεύουμε την κυρίαρχη πολιτική και τις παραλλαγές της. Με την πεποίθηση ότι η ανατροπή των βάρβαρων πολιτικών πρώτα και κύρια  υλοποιείται στο πράξη, στο κίνημα, στις κινητοποιήσεις και στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

Μπροστά στο νέο οδοστρωτήρα της επίθεσης να τολμήσουμε την σύγκρουση για την ανατροπή της…