Καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό, υπερασπιζόμαστε την ελευθερία έκφρασης στα πανεπιστήμια

Την Παρασκευή 9/5 είχε προγραμματισθεί στο Κάτω Πολυτεχνείο εκδήλωση με θέμα την “Ημέρα δράσης για την ελευθερία της έκφρασης στα Πανεπιστήμια» με ομιλητές τη Μαρία Μάρκου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, τον Τάση Παπαϊωάννου, ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ, τον Κώστα Βουρεκά, πρόεδρο του ΣΑΔΑΣ Αττικής, τον Θανάση Μουτσόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή ΕΜΠ. Στην εκδήλωση είχε προγραμματιστεί και η συμμετοχή και παρέμβαση από  προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους  διδάκτορες.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Γ. Χατζηγεωργίου, υπηρετώντας την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αποστειρώσει το Κάτω Πολυτεχνείο από την κοινωνία και να κυνηγήσει με λύσσα κάθε απόπειρα  πολιτικής και κινηματικής έκφρασης εφάρμοσε για μια ακόμα φορά χουντικού τύπου απαγόρευση: επιχείρησε να επιβάλλει με λοκ άουτ την απαγόρευση της εκδήλωσης στην Αρχιτεκτονική, στο ιστορικό ίδρυμα της Πατησίων, την οποία μάλιστα κοινοποίησε και στη ΓΑΔΑ! Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από την ίδια την πρυτανική αρχή «ενοχλητική», ακριβώς επειδή είχε το θράσος να μιλήσει για την αυταρχική διοίκηση του ιδρύματος, τον έλεγχο των ιδεών και τις κατευθύνσεις ιδιωτικοποίησης της γνώσης και της εκπαίδευσης.

Παρά την απαγόρευση, περισσότερα από 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο της σχολής για να ακυρώσουν στην πράξη τις φασίζουσες και αντιδραστικές κινήσεις του Πρύτανη και να αναδείξουν την κοινωνική ανάγκη για ένα Πολυτεχνείο Ελεύθερο και Ανοιχτό στην Κοινωνία και όχι μαγαζί συμφερόντων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω πρύτανης προβαίνει σε τέτοιου τύπου αυταρχικές/αντιδραστικές κινήσεις που αναδεικνύουν την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να προσπαθήσει να αποκόψει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα από τις δομές του κινήματος, να τα αποστειρώσει από την κοινωνία και τα μετατρέψει σε ιδρύματα Α.Ε. με ασφάλεια, κάμερες και συστήματα ελέγχου της πρόσβασης σε αυτά. Η εν λόγω κίνηση του Πρύτανη έρχεται σε συνέχεια άλλων αντιδραστικών του κινήσεων, όπως προγενέστερες απαγορεύσεις πολιτικών συγκεντρώσεων, συλλήψεις και καταστολή στην εκδήλωση για τη Βραδιά του Ερευνητή, σεξιστικά σχόλια σε φοιτήτριες και αντιδραστικές τοποθετήσεις του στο δημόσιο λόγο. Θυμίζουμε εξάλλου ότι τον Φεβρουάριο, είχε επιχειρηθεί να ματαιωθεί φοιτητική εκδήλωση για το έγκλημα των Τεμπών με αντίστοιχες προφάσεις. Η διοίκηση του ΕΜΠ επιδιώκει να μετατρέψει το Πολυτεχνείο –και ειδικά την Αρχιτεκτονική– σε αποστειρωμένο χώρο, απονεκρωμένο από πολιτική και κοινωνική ζωή, αποκομμένο από την κοινωνία και τις αγωνίες της.

Η φασίζουσα λογική του πρύτανη του ΕΜΠ Γ. Χατζηγεωργίου δεν είναι ούτε μεμονωμένη, ούτε ουδέτερη. Αποτελεί ευθυγράμμιση με τη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,για να ‘τελειώνουμε με τις ενοχλητικές εκδηλώσεις και τα πολιτικά στέκια από τα Πανεπιστήμια’ και να αποστειρώσουμε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα από την πολιτική, την ταξική πάλη και την κοινωνία. Θέλουν πανεπιστήμια χωρίς φοιτητική εκπροσώπηση, με πανεπιστημιακή αστυνομία, συμβούλια διοίκησης, αξιολογήσεις, ιδιωτικοποιήσεις και σιγή νεκροταφείου.

Την ίδια στιγμή η προσπάθεια της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών να απαγορεύσει ΄ενοχλητικές’ πολιτικές εκδηλώσεις στα Πανεπιστήμια έρχεται σε συνέχεια άλλων εκφάνσεων της περιστολής των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών, όπως: η απαγόρευση πορειών κατά τη περίοδο της υγειονομικής κρίσης της Covid-19, τα πρόστιμα σε διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις της 6ης Δεκέμβρη 2020, η ποινικοποίηση προσωπικών σχέσεων και οι προφυλακίσεις αγωνιστών με αποτυπώματα σε σακούλες, οι εκκενώσεις καταλήψεων και στεκιών στα πανεπιστήμια, η επανειλημμένη είσοδος των ΜΑΤ στις πανεπιστημιακές σχολές για να εδραιώσουν το δόγμα ‘τάξη και ασφάλεια’, η ποινικοποίηση του συνδικαλισμού και  της οργάνωσης των εργαζομένων με εκδικητικές απολύσεις σε μία σειρά χώρων δουλειάς κα.

Σαν συλλογικότητα καταδικάζουμε τον αυταρχισμό και υπερασπιζόμαστε την ελευθερία έκφρασης στα πανεπιστήμια. Δεσμευόμαστε ότι θα παλέψουμε με κάθε τρόπο για την υπεράσπιση της ελεύθερης έκφρασης, της πολιτικής δράσης και του δημόσιου χώρου:

  • Στεκόμαστε στο πλευρό της Πρωτοβουλίας Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών φοιτητών, που υπερασπίζεται το δικαίωμα στον λόγο, στη μνήμη, στην πολιτική παρέμβαση.
  • Στεκόμαστε στο πλευρό των Φοιτητικών Συλλόγων που δεν υποτάσσονται και συνεχίζουν να μιλούν για ταΤέμπη, για τη δημόσια παιδεία, για τις ζωές μας που δεν μετράνε γι’ αυτούς.
  • Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε απόπειρα πειθάρχησης, εμπορευματοποίησης και φίμωσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Καλούμε όλους τους συλλογικούς φορείς του τεχνικού κόσμου να τοποθετηθούν δημόσια απέναντι στον πρυτανικό αυταρχισμό και να υπερασπιστούν το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και πολιτιστικής δράσης στους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης!