ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Όλοι και όλες στις κινητοποιήσεις

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε απ’ την Κυβέρνηση στη Βουλή τις προηγούμενες μέρες, παρά τον επικοινωνιακό τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», κάθε άλλο παρά αυτό αποτελεί.

Μαζί με τους υπόλοιπους κλάδους αφορά και τον κλάδο των μηχανικών όπου μεγάλη μερίδα των συναδέλφων εργάζονται ως αυταπασχολούμενοι με μικρό κύκλο εργασιών αλλά και πολλούς συναδέλφους που δουλεύουν με εν κρυπτώ εξαρτημένη σχέση εργασίας μέσα από το λεγόμενο μπλοκάκι. Στην τελευταία κατηγορία εντάσσονται συνάδελφοι που έχουν ως κύρια απασχόληση μισθωτή εργασία με ΔΠΥ σε κάποια εταιρεία και εξαιτίας των χαμηλών μισθών αναγκάζονται να συμπληρώσουν το εισόδημα τους «κόβοντας» και σε άλλους εργοδότες ή συνάδελφοι όπου η εταιρεία τους αναγκάζει να δέχονται τμήμα του μισθού τους σε μαύρα με αποτέλεσμα τα ποσά που δηλώνουν να είναι κάτω από τα πλαφόν του νομοσχεδίου.

Με το νομοσχέδιο αυτό κλιμακώνεται η φορολεηλασία των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών και των εργαζόμενων με «μπλοκάκι», υποαπασχολούμενων και ανέργων επιστημόνων.

  • Με τη θέσπιση του τεκμηρίου ουσιαστικά στοχοποιεί αυτοαπασχολούμενες/-ους με χαμηλά εισοδήματα, ιδιαίτερα τους νεότερους, λέγοντας ότι δε μπορεί να δηλώνουν εισόδημα κάτω από τις μικτές αποδοχές ενός ιδιωτικού υπαλλήλου που λαμβάνει τον κατώτατο αφού μετά τα 4 έτη στο επάγγελμα επιβάλλει φόρο, ανεξάρτητα από το εισόδημα, από 1.600€ μέχρι και πάνω από 2.300€ μετά τη δωδεκαετία, αυξανόμενο ανάλογα με τα χρόνια της δραστηριότητας.
  • Καταργεί το αφορολόγητο και επιβάλλει οριζόντιο «τεκμαρτό εισόδημα», που θα ξεκινά από τα 10.920 ευρώ και θα φτάνει μέχρι και τα 14.196 ευρώ! Αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο κεφαλικό φόρο εισοδήματος (ακόμα και με ζημιά) 1.102 και 1.823 ευρώ αντίστοιχα! Ποσά που προστίθενται στην προκαταβολή φόρου και στα 488 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος, διαλύοντας τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Μάλιστα, καθιερώνει και «τριετίες» για τους αυτοαπασχολούμενους, έτσι που η συντριπτική πλειοψηφία τους (όσοι διατηρούν επιχείρηση πάνω από 10 έτη) θα πληρώνουν φόρο 2.300 ευρώ! Το νέο φορολογικό έκτρωμα αφανίζει τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, ενώ φέρνει νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Με το κριτήριο του «κύκλου εργασιών» δε μένουν αλώβητοι ούτε οι αυτοαπασχολούμενες/οι που έχουν ένα σχετικά καλύτερο εισόδημα. Το φορολογούμενο τεκμαρτό εισόδημα αυξάνεται κατά 35% εκτοξεύοντας τη φορολογία στα 3.400€, μόλις ξεπεραστεί ο «μέσος» κύκλος εργασιών στον κλάδο.
  • Καταδικάζει τις νέες μητέρες και τους νέους γονείς, όσες και όσους υποαπασχολούνται ή παλεύουν να ανταποκριθούν στα χρέη και τις αυξημένες υποχρεώσεις και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής, τις μισθωτές/-ούς με μπλοκάκι που εργάζονται ταυτόχρονα σε περισσότερους εργοδότες χωρίς να εξασφαλίζουν το 75% του εισοδήματός τους από ένα βασικό εργοδότη ή συμπληρώνουν το χαμηλό μισθό τους με αυτοαπασχόληση.
  • Πλέον, για να μείνει κανείς στο επάγγελμα, καλείται να πληρώνει ένα ελάχιστο πάγιο «τέλος παραμονής» πάνω από 6.000€, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές, ανεξάρτητα πάντα από το εισόδημα.
  • Ενώ αλώβητες παραμένουν οι Ανώνυμες Εταιρείες και οι μέτοχοί τους επιχειρηματίες, δηλαδή το κεφάλαιο που κυριαρχεί στην αγορά κι έχει μεγάλα κέρδη, αλλά και μύριους τρόπους και μηχανισμούς να φοροαπαλλάσσουν νόμιμα ή παράνομα τα κέρδη τους.

Αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των μηχανικών στην επίθεση που συντελείται χρόνια τώρα με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις στη φορολογία και το ασφαλιστικό τόσο από τις Κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και από τις προηγούμενες (νόμοι Κατρούγκαλου- Βρούτση- Χατζηδάκη).

Τα νέα τεκμήρια έρχονται να προστεθούν στις άμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που έχουν εφαρμοστεί με τα μνημόνια από το 2010 (τέλος επιτηδεύματος, αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, κατάργηση αφορολόγητου των 12.000€, τεκμήρια διαβίωσης).

Παράλληλα, με την υπερεκμετάλλευση μας τροφοδοτούμε:

  • Την ακρίβεια, με εκτίναξη των εσόδων από τον ΦΠΑ στα 24,3 δισ. ευρώ, από 22,1 δις.!
  • Το δημοσιονομικό σφαγείο της ΕΕ και τα ματωμένα πλεονάσματα!
  • Το ληστρικό χρέος στους τραπεζίτες και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης των πλουσίων!
  • Τα δισ. των πολεμικών εξοπλισμών που προορίζονται για το ΝΑΤΟ, τις ανθρωποσφαγές της Γάζας και των πολέμων του κεφαλαίου στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή.
  • Τα κέρδη των πολυεθνικών και των επιχειρηματικών ομίλων, που στο όνομα της «επενδυτικής βαθμίδας» απολαμβάνουν προκλητικής ασυλίας πληρώνοντας μόνο το 5% των συνολικών φόρων. Την ίδια ώρα ο κ. Χατζηδάκης διατυμπανίζει στα κανάλια ότι το νομοσχέδιο επιτέλους θα αποδώσει δικαιοσύνη, ενώ δίνει με άνεση φορολογικά κίνητρα στους επενδυτές κ.α.

Η φορολογική αφαίμαξη των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων καταγράφεται και στον προϋπολογισμό του 2024, αφού προβλέπει νέα αύξηση των εσόδων όπου για πολλοστή φορά αυτή επιβαρύνει κατά κύριο λόγο τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους μικρούς επαγγελματίες, ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και εταιρίες θα καταβάλουν ελάχιστα, ιδίως αν συνυπολογιστούν οι φοροαπαλλαγές.

Όσοι και όσες ζούμε από την δουλειά μας καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με:

  • Τον πληθωρισμό να εξανεμίζει τα εισοδήματά μας,
  • Την ποινικοποίηση του επαγγέλματος με επέκταση της «τεχνικής ευθύνης» από την πιο μικρή και απλή υπόθεση έως την πιο μεγάλη, την εφ’ όρου ζωής «ομηρία» των εργαζόμενων μηχανικών,
  • Το μπαράζ νομοθετικών ρυθμίσεων σε εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ που ισοπεδώνει τα πτυχία στο επίπεδο των «πιστοποιητικών» των ιδιωτικών κολλεγίων, την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος με την «πιστοποίηση» των ειδικών επαγγελματικών δικαιωμάτων,
  • Την ανύπαρκτη προστασία για τις εγκύους και τις νέες μητέρες που αναγκάζονται να διακόψουν την εργασία τους είτε ως αυτοαπασχολούμενες, είτε ως μισθωτές με ΔΠΥ (μπλοκάκι).

Ο σκοπός του νομοσχεδίου δεν περιορίζεται στο προαπαιτούμενο του Προγράμματος Σταθερότητας, που στηρίζουν ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ, για να διατηρούνται τα «ματωμένα πλεονάσματα» του κρατικού προϋπολογισμού, που κατευθύνονται ως ενισχύσεις στους μεγάλες επιχειρήσεις.

Μέσω του νομοσχεδίου στοχεύουν στην εξαφάνιση των αυτοαπασχολουμένων και των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών προς όφελος των μεγάλων εταιρειών. Εξάλλου σύμφωνα με το πόρισμα Πισσαρίδη και τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων θα πρέπει να εξαφανιστούν προκειμένου να γίνει πιο «ανταγωνιστική» η ελληνική οικονομία. Για αυτό προσπαθούν να ωθήσουν στην έξοδο απ’ το επάγγελμα την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, να στερήσουν όποια δυνατότητα συμπληρωματικής απασχόλησης στους μισθωτούς με ΔΠΥ (μπλοκάκι) ή να τους μετατρέψουν σε φθηνό και ευέλικτο εργατικό επιστημονικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις και τα σχεδιαζόμενα μεγάλα επενδυτικά έργα. Στοχεύουν τελικά στο να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος της πίτας των τεχνικών μελετών, έργων και υπηρεσιών στις μεγάλες τεχνικές & μελετητικές εταιρείες, τους επιχειρηματικούς ομίλους που επιταχύνουν το «ξεκαθάρισμα» της αγοράς απ’ τους αυτοαπασχολούμενους, τα μικρά γραφεία κ.α.

Το ΤΕΕ δεν έχει αναλάβει απολύτως καμία πρωτοβουλία για το ζήτημα. Δεν είναι τυχαίο καθώς εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών του κλάδου, που όχι μόνο δεν θίγονται αλλά ωφελούνται από το νομοσχέδιο. Γι’ αυτό το ΤΕΕ και οι ηγεσίες των επιστημονικών συλλόγων, παρακολουθούν άπραγοι το υπό εξέλιξη έγκλημα εις βάρος των μελών τους, αφού ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν αυτόν τον αγώνα.

Γι’ αυτό ο αγώνας αυτός πρέπει να περάσει στα χέρια των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών. Για να αγωνιστούμε με πραγματικούς αγώνες και όχι συμβολικές διαμαρτυρίες.

Να οργανώσουμε τον αγώνα από τα κάτω, μέσα από γενικές συνελεύσεις και συλλογικές διαδικασίες, για να έχει συνέχεια, κλιμάκωση και προοπτική.

Να σπάσουμε κάθε συντεχνιακή λογική και να δημιουργήσουμε «συμμαχίες» με τα υπόλοιπα εργατικά στρώματα για τη συνολική αμφισβήτηση της πολιτικής κυβερνήσεων, ΕΕ, κεφαλαίου!

Μαζί με τους μισθωτούς/ες συναδέλφους/ισσες, τα σωματεία και τους αυταπασχολούμενους/ες που βγαίνουν στο δρόμο, αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτό και σε κάθε άλλο αντίστοιχο ληστρικό νομοσχέδιο.

 

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα για το φορολογικό.
  • Να μην περάσει ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός .
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • ΄Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
  • Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη σχέση εργασίας. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρω καθαρά.
  • Να επανέλθουν οι Ελάχιστες αμοιβές τώρα!
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του ΚΕΑΟ, σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου – Βρούτση.
  • Διαγραφή χρεών των αυτοαπασχολούμενων σε τράπεζες και εφορία, ιδιαίτερα για την περίοδο της πανδημίας.
  • Όχι σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
  • Να καταργηθεί η τραπεζική προμήθεια στις ψηφιακές συναλλαγές.
  • Να χτυπηθεί η κερδοσκοπίας και να επιβληθεί έλεγχος στις τιμές όλων των αγαθών. Κατάργηση του ΦΠΑ και κάθε έμμεσου φόρου στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζομένους. Κατάργηση των χρηματιστηρίων της ενέργειας και των τροφίμων.
  • Όχι στη φορολογική σφαγή των μικροεπαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.
  • Να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη του κεφαλαίου στο 45%.

 

Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων και Άνεργων Μηχανικών – #block_tee