Το ΤΕΕ ως φορέας άσκησης πολιτικής ενάντια στα συμφέροντα μας

του Δημήτρη Γεωργάκη, μέλους του #block_tee

Ο δρόμος προς τη συντριβή της πλειοψηφίας των  Μηχανικών παραμένει στρωμένος με «προοδευτικές» προθέσεις

Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι διάφορες αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις του ΤΕΕ πανηγυρίζουν για κάποια ψηφίσματα που υιοθετεί κατά καιρούς αντιπροσωπεία του ΤΕΕ ή ακόμη και η διοικούσα επιτροπή, τα οποία στρέφονται διακηρυκτικά ενάντια σε επιμέρους κυβερνητικές επιλογές. Ψηφίσματα με αντικυβερνητική χροιά, που υιοθετούνται από παρατάξεις με σταθερά κυβερνητική κατεύθυνση.

Τελευταίο δείγμα τέτοιων πανηγυρισμών αφορούσαν ένα ψήφισμα της τελευταίας πριν τις εκλογές αντιπροσωπείας του ΤΕΕ που διεξήχθη το Σάββατο 5/10/19. Το ψήφισμα αντιτίθεται φραστικά στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης με την οποία «αυτοματοποιείται» η ισοτίμηση των τίτλων σπουδών των ιδιωτικών κολλεγίων με τους αποφοίτους των Πολυτεχνείων. Το ψήφισμα καταγγέλλει ότι «η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) εξομοιώνει το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων» των προαναφερόμενων αποφοίτων «χωρίς την απαραίτητη διαβάθμιση της Τεχνικής Ευθύνης και ως εκ τούτου εγείρει σημαντικά θέματα αντισυνταγματικότητας αλλά και απαξίωσης της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Είναι πέρα για πέρα υποκριτική αυτή η δήθεν εναντίωση στην ισοτιμία Πολυτεχνείων και Κολεγίων, γιατί αυτή η νομοθετική εξέλιξη είναι πλέον δυνατή εξαιτίας της τεράστιας πόρτας που άνοιξαν από κοινού όλες οι καθεστωτικές παρατάξεις του ΤΕΕ (ΔΚΜ, ΔΗΣΥΜ, ΔΗΠΑΜ, ΡΠΜ) για τον συνολικό επαναπροσδιορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων μέσω του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Ας μιλήσουμε όμως με παραδείγματα και με ονόματα

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων η «Συμμαχία για ένα προοδευτικό ΤΕΕ» – ΡΠΜ (η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ). Αποτέλεσε μια από τις βασικές δυνάμεις που στήριξαν από την αρχή της θητείας αυτής της αντιπροσωπείας, την διαδικασία έκδοσης του ΠΔ για τη ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού. Πανηγύριζαν λοιπόν πρωτοστατώντας σε κοινές επιτροπές νομοθετικής επεξεργασίας του ΠΔ, για την απόφαση της πρώτης τακτικής συνεδρίασης. Βασικά σημεία αυτής το «ενιαίο και αδιάσπαστο πενταετές πτυχίο μεταπτυχιακού επιπέδου και η άσκηση του επαγγέλματος από τις βασικές ειδικότητες». Η απόφαση περιελάβανε ακόμη την θετική εκτίμηση για το σχέδιο νόμου που είχε καταθέσει ο Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ καθώς και τη θετική αποτίμηση της δημιουργίας από το ΤΕΕ του τμήματος πτυχιούχων ΤΕΙ. Όλα αυτά υποτίθεται στην βάση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και των παλαιοτέρων αποφάσεων του ΤΕΕ.

Φαίνεται όμως ότι η κυβερνητική (τότε) παράταξη δεν γνώριζε ή δεν ήθελε να γνωρίζει τον πραγματικό κυβερνητικό σχεδιασμό, καθώς ο Σπίρτζης, ως υπουργός υποδομών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προώθησε τελικά το ΠΔ 99/2018 με το οποίο μετέβαλε εντελώς τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που με τάχα με συναινετικό τρόπο είχε υιοθετήσει η αντιπροσωπεία.

Συγκεκριμένα:

  • Το ΠΔ βάζει οριστικό τέλος και με το έτσι θέλω στην θεμελιώδη συζήτηση που και το ΤΕΕ συντηρούσε, σχετικά με τις βασικές ειδικότητες. Το ΠΔ εισάγει 4 νέες ειδικότητες που όμως μέχρι σήμερα αποτελούσαν υπο-ειδικότητες.
  • Στο πρώτο κιόλας άρθρο, στις «Γενικές Αρχές» μετά την παράγραφο (α) ότι το επάγγελμα του Διπλωματούχου Μηχανικού ασκούν οι απόφοιτοι των πολυτεχνικών σχολών στην παράγραφο (β) έρχεται η ανατροπή: «σε όσους έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Διπλωματούχου Μηχανικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 38/2010 (Α’78) «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην οδηγία 2006/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005». Με άλλα λόγια ενσωματώνει όλη την λογική της ευρωπαϊκής ένωσης από το 1989 και μετά που απλά εξίσωσε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων 3ετων, 4ετων και 5ετων πολυτεχνικών σχολών.
  • Ο δρόμος πλέον στην ακαδημαϊκή κοινότητα των πολυτεχνείων είναι ανοιχτός: για την ίδρυση διαφόρων κυριολεκτικά «αγοραίων» σχολών που θα πουλάνε «σύγχρονες» υποτίθεται επιστημονικές κατευθύνσεις εντελώς πρόσκαιρες και μερικές. Το φαινόμενο αυτό που υπήρχε ούτως ή άλλως στα πανεπιστήμια θα οδηγηθεί σε νέα έξαρση.
  • το ΠΔ αποτελεί ένα νομοθέτημα σε πλήρη συνέχεια με μια πολιτική αναδιάρθρωσης του επαγγέλματος, αλλά και της διάσπασης των ίδιων των ενιαίων κύκλων σπουδών πάνω στους οποίους βασίζονται οι ενότητες των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών.

Είναι φανερό ότι το ΠΔ είναι απλά η αρχή. Ο δρόμος για αντίστοιχες παρεμβάσεις στην άσκηση του επαγγέλματος είναι ανοιχτός.

Όμως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κι άλλα να «προσφέρει»

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις κυοφορούμενες αλλαγές στα επαγγελματικά δικαιώματα των Πολυτεχνείων, ο υπουργός Παιδείας Γαβρόγλου, ναι πάλι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μετέβαλε πλήρως τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, ολοκληρώνοντας τις πολυετής προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων την τελευταία 20ετία.

Ο Γαβρόγλου «τελειώνει» με τον διαχωρισμό ΑΕΙ και ΤΕΙ. Όχι όμως επί της ουσίας. Όχι αναβαθμίζοντας τις σπουδές και τις υποδομές. Αλλά με μια μονοκονδυλιά. Βαφτίζοντας απλά όλες τις σχολές «Πανεπιστήμια».

Δημιουργεί με αυτό τον τρόπο μια ανεξέλεγκτη σε ποιότητα και ποσότητα θάλασσα σχολών, πτυχίων, μεταπτυχιακών, σεμιναρίων και γενικά υπηρεσιών εκπαίδευσης, με ποικιλία χρονικής διάρκειας, που θα παρέχονται από εκπαιδευτικούς φορείς δημοσίους και ιδιωτικούς. Διαρκώς σε αγοραίο ανταγωνισμό μεταξύ τους και με συνεχή υποβάθμιση των δυνατοτήτων πρόσβασης των εργαζομένων και των παιδιών τους.

Το παζλ ήρθε να συμπληρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ με την τροπολογία της Κεραμέως (υπ. Παιδείας) για τα πτυχία που παρέχουν τα Κολέγια και που σωστά καταγγέλλει σύσσωμη η αντιπροσωπεία (ή σχεδόν σύσσωμη, πάντως και δυνάμεις της δεξιάς πλειοψηφίας).

Το 2018 πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη αλλαγή: η e-πολεοδομία. Εδώ έχουμε μια μεγάλη «επιτυχία» του ηγετικού μπλοκ του ΤΕΕ, σε απόλυτη συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Σπίρτζη. Με πρόσχημα τη διαφθορά, ουσιαστικά ο έλεγχος της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των οικοδομικών αδειών (κατηγορία 3 που αφορά το 90% των κτιρίων που θα κατασκευαστούν) φεύγει από το δημόσιο και την ευθύνη έχουν οι «ιδιώτες» μηχανικοί.

Αυτή η μεγάλη αλλαγή (η οποία έρχεται σε συνέχεια ανάλογων επιλογών που έχουν ήδη γίνει για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και τους ελεγκτές δόμησης) συνδυάζεται μοναδικά με τον νέο ρόλο που επιδιώκει και χτίζει εξαιρετικά αποτελεσματικά το ΤΕΕ για τον εαυτό του. Η όλη διαδικασία κατάθεσης των νέων οικοδομικών αδειών πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής που κατασκεύασε και λειτουργεί το ΤΕΕ. Φυσικά τα μέλη του ΤΕΕ, που για να εργαστούν υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν την εφαρμογή αυτή, πληρώνοντας σημαντικά ποσά μάλιστα.

Τι ακριβώς συνεπάγεται αυτό; Το ΤΕΕ μετατρέπεται πλέον και επισήμως σε μια εταιρεία που θα πουλά υπηρεσίες στα μέλη της, τα οποία θα πρέπει να τις αγοράζουν αν θέλουν να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμα.

Ξαφνικά το ασφυκτικό οικονομικό πρόβλημα του ΤΕΕ φαίνεται να οδεύει προς την λύση του. Γύρω στα 2,5εκατ ευρώ προϋπολογίζονται τα έσοδα από αυτού του είδους τις δραστηριότητες το 2019.

Να δεις τι σου έχω για μετά !

Όμως τα πράγματα δεν φαίνεται να σταματούν εδώ. Υπάρχει ήδη πολύ «εύφλεκτο» υλικό σχετικά με τις επόμενες εξελίξεις για το επάγγελμα και τους μηχανικούς. Όπως σε άλλους τομείς, έτσι και σε αυτόν, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βρει σημαντικές αλλαγές από την προηγούμενη κυβέρνηση, τις οποίες και θέλει να οδηγήσει ένα βήμα μακρύτερα (δηλ πολύ αντιδραστικότερα).

Ας θυμηθούμε την βασική επιλογή αυτής της αντιπροσωπείας της οποίας η θητεία της τελειώνει με τις επερχόμενες εκλογές της 3/11. Ήταν η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου την οποία σταμάτησαν οι κινητοποιήσεις του ΣΜΤ, του #block_tee και άλλων δυνάμεων. Ο βασικός στόχος του θεσμικού πλαισίου δεν είχε να κάνει πρωτίστως με την δομή του ΤΕΕ και την εκλογή των οργάνων του, όπως αναδεικνύουν άλλες δυνάμεις (μεταξύ των οποίων και το ΑΡΑΓΕΣ). Η ουσία της θεσμικής αυτής παρέμβασης ήταν η δημιουργία ενός άλλου ΤΕΕ. Αυτή η επιλογή συνάδει με τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων στον κλάδο, είναι μια πολιτική που προωθεί η ΕΕ εδώ και χρόνια, είναι η πολιτική των κυρίαρχων δυνάμεων στο ΤΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα:

Η λήψη του όποιου πτυχίου δεν θα παίζει κανένα ρόλο για την άσκηση του επαγγέλματος.

Ακριβώς η πανσπερμία και η ουσιαστική υποβάθμιση των σπουδών σε όλα τα επίπεδα οδηγεί:

  • Περιορίζεται η πρόσβαση στο επάγγελμα μέσα από εξετάσεις, πιστοποιήσεις απαιτήσεις εμπειρίας κλπ. Βασικός μηχανισμός σε αυτή την διαδικασία θέλει να είναι το ΤΕΕ. Αυτό εξάλλου αυτό περιέγραφε το σχέδιο Μωροπούλου.
  • Διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες θα αποκόπτονται, χωρίς καμία αντικειμενική και επιστημονική βάση, και θα ασκούνται από μηχανικούς οι οποίοι θα πρέπει να έχουν πρώτα ενταχθεί σε ειδικά μητρώα. Ήδη οι ενεργειακοί επιθεωρητές, οι ελεγκτές δόμησης, ο πιστοποιημένος «κτηματολόγος» προσφάτως και τόσες άλλες περιπτώσεις που φυτρώνουν συνεχώς, δείχνουν τον δρόμο.
  • Ακριβώς αυτή η κατάσταση εμφανίζουν σαν την μόνη ελπίδα για ένα πολύ μεγάλο αριθμό νέων αποφοίτων. Απόφοιτοι διαφόρων σχολών (όλων των επιπέδων και μορφών) θα «μπορούν» να διεκδικούν, ο καθένας ατομικά, την «άνοδο» σε αυτό το πολυδαίδαλο κυνήγι επαγγελματικών υπηρεσιών (επί πληρωμή πάντα), εμπειρίας και συνεχών «εξετάσεων».

Τι θα σημαίνει τελικά η έννοια του «νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος» σε αυτή την κατάσταση;

  • Θα αφορά όλο και μικρότερο αριθμό μηχανικών. Ήδη οι νέοι μηχανικοί το ξέρουν πολύ καλά αυτό Με απλά λόγια η «σφραγίδα» και η ανάληψη τεχνική ευθύνης θα αφορά όλο και λιγότερους.
  • Το επάγγελμα του μηχανικού όχι μόνο δεν ανοίγει αλλά θα «κλείνει» διαρκώς.
  • Τα «Μητρώα» θα οδηγούν σε μια όλο και μεγαλύτερη συγκεντροποίηση του τεχνικού έργου.

Ποιος θα καθορίζει τα πραγματικά «επαγγελματικά δικαιώματα» ;

  • Πρώτα απ’ όλα η αγορά και τα θεσμικά της όργανα : κυβέρνηση και ΕΕ με τις νομοθετικές τους παρεμβάσεις.
  • Οι εργοδότες θα «ανοίγουν» τον δρόμο του επαγγέλματος σε διάφορες δραστηριότητες, δίνοντας την «εμπειρία», τα σεμινάρια κλπ για την μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών.

Το ΤΕΕ θέλει να γίνει η «κορυφή» της Τεχνικής Πυραμίδας

Όπως ήδη αναφέραμε ο ρόλος του ΤΕΕ αλλάζει οριστικά. Και σε αυτό το πλαίσιο διεκδικεί τον ρόλο του πιστοποιητή, του εξεταστή και του εκπαιδευτή όλων των βαθμίδων του τεχνικού κόσμου και όχι μόνο των μηχανικών.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

  • Πρώτα απ’ όλα το ΤΕΕ ΔΕΝ υποβαθμίζεται, ΔΕΝ αυτοαναιρείται!!!
  • Όλες σχεδόν οι κυρίαρχες παρατάξεις και οι πολιτικές δυνάμεις του ΤΕΕ κερδίζουν ή νομίζουν ότι κερδίζουν από τις αυτές εξελίξεις.
  • Το ΤΕΕ δεν μπορεί πλέον ούτε ρόλο ανάσχεσης να παίξει. Εντάσσεται οργανικά και συνδιαμορφώνει τους μηχανισμούς ενσωμάτωσης στην κυρίαρχη πολιτική.  Στόχος όχι απλά η οικονομική επιβίωσή του αλλά η «ανάπτυξη» του με το νέο του ρόλο και τα νέα του χαρακτηριστικά.
  • Με τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στο επάγγελμα, το ΤΕΕ, στο άμεσο μέλλον, θα παίξει αρχικά το χαρτί του έντονου συντεχνιασμού, ένας πόλεμος όλων εναντίων όλων και τελικά το ρόλο του «Σωτήρα» επιβάλλοντας τον νέο «Τεχνικό Χάρτη»

Τελικά ποιο παιχνίδι παίζεται εδώ; Είναι το επικίνδυνο παιχνίδι του επιμελητηριακού συνδικαλισμού.

Είναι ανάγκη να το ξεκαθαρίσουμε: Το ΤΕΕ δεν είναι ένας ακόμη συνδικαλιστικός φορέας όπως πιστεύουν δυστυχώς και δυνάμεις της αριστεράς. Είναι αντίθετα ένα επιμελητήριο, το οποίο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και επισήμως αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο του κράτους. Ενός κράτους ως «συλλογικός καπιταλιστής» αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Οι πρακτικές και οι δράσεις του λοιπόν θα φαντάζουν αντιφατικές. Ενώ είναι απολύτως συνδεδεμένες με τις πολιτικές του κράτους αλλά και τα συμφέροντα του κατασκευαστικού κεφαλαίου, παράλληλα θα πρέπει να ενσωματώνει και να εγκλωβίζει τα χιλιάδες μέλη του που αντικειμενικά θίγονται από την εφαρμογή των συγκεκριμένων πολιτικών.

  • Για αυτό υπερασπίζεται και προωθεί το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής σχετικά με τα Πανεπιστήμια και τα επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα δεν διστάζει να βγάζει και ψηφίσματα που είναι υποτίθεται στην αντίθετη κατεύθυνση.
  • Δεν έχει πρόβλημα να συμβαδίζει με όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται όλα τελευταία χρόνια, ενάντια στα δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών, ενώ ταυτόχρονα να βγάζει αποφάσεις που υποτίθεται πως είναι στο πλευρό τους.
  • Δεν θα έχει πρόβλημα να δηλώνει ενάντια στα επαγγελματικά ταμεία, αλλά ταυτόχρονα θα προωθεί την πολιτική αυτή, συμφωνώντας με την μετατροπή του ΤΜΕΔΕ σε τέτοιο, βορά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. «Ξοδεύοντας» φυσικά τις εισφορές των μηχανικών, όπως έκανε και με την Τράπεζα Αττικής.
  • Μπορεί να βγάζει οικονομοτεχνικές αναλύσεις που αποδεικνύουν πόσο αντιλαϊκή και αντιπεριβαλλοντική είναι η επένδυση στο Ελληνικό, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι και ο «τεχνικός σύμβουλος» του έργου.

Ο «επιμελητηριακός συνδικαλισμός» έχει σαν βάση μια μεγάλη απάτη: την υποτιθέμενη εκπροσώπηση ΟΛΩΝ των μηχανικών, οι οποίοι υποτίθεται ότι έχουν κοινά συμφέροντα. Δηλαδή έχουν τα ίδια συμφέροντα οι εργοδότες μηχανικοί και οι εργαζόμενοι μηχανικοί στις εταιρείες των προηγούμενων;

Η μεγάλη αυτή απάτη αποτελεί την υλική βάση ύπαρξης του ΤΕΕ και της προώθησης της κυρίαρχης πολιτικής. Η αντίληψη αυτή αντλεί την ύπαρξη του από το μακρινό παρελθόν του επαγγέλματος, που όμως σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση των μηχανικών.

Σήμερα η απάτη αυτή αποτελεί ουσιαστικά μια πολιτική συμμαχιών εκ μέρους του κεφαλαίου. Στις εποχές της «ανάπτυξης» κλείνει το μάτι στους εργαζόμενους μηχανικούς ότι μπορούν και αυτοί να αλλάξουν κοινωνική κατηγορία και ανέλθουν κοινωνικά και οικονομικά. Προωθείσαι και προωθεί πολιτικές φοροαπαλλαγών, που ώθησαν τους εργαζόμενους μηχανικούς στο δελτίο. Στις εποχές της κρίσης υπόσχεται ότι θα παλέψει ενάντια στην καθίζηση των μηχανικών και του κλάδου, ενώ στρέφεται ανοιχτά ενάντια στα συμφέροντά τους.

Εμείς θέλουμε να μπλοκάρουμε το ΤΕΕ, όχι να το «βελτιώσουμε»

Η αντικαπιταλιστική και ανατρεπτική αριστερά πρέπει να οργανώσει άμεσα την σύγκρουση με τις παραπάνω επιλογές. Οι εργαζόμενοι και άνεργοι μηχανικοί, οι αυτοαπασχολούμενοι όπως και οι φοιτητές των πολυτεχνείων πρέπει μέσα από τα δικά τους όργανα να προετοιμάσουν για το μπλοκάρισμα αυτής της διαδικασίας.

Η δική μας απάντηση αντιμετωπίζει την αγορά εργασίας και τα θέματα των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων ως αλληλένδετα στοιχεία. Η ανεργία και η μείωση του επαγγελματικού αντικειμένου, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των ελάχιστων αμοιβών, η μεταφορά της ευθύνης στους μηχανικούς μέσω της ιδιωτικοποίησης του ελέγχου, η επιδρομή στα εισοδήματα μέσω φόρων και ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ., αποτελούν τα βασικά προβλήματα για τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς.

Επομένως είναι κρίσιμο να προτάξουμε τα αιτήματα που ενώνουν και όχι αυτά που χωρίζουν τους εργαζόμενους μηχανικούς. Το υποκείμενο της πολιτικής μας παρέμβασης είναι οι μηχανικοί που ζουν ή προσπαθούν να ζήσουν από τη δουλειά τους, οι οποίοι έχουν κοινά συμφέροντα, ενάντια στους μηχανικούς εργοδότες του κλάδου και στις μεγάλες τεχνικές εταιρείες.

Η πρότασή μας είναι στο αντίποδα της συνήθης πρακτικής του λόμπινγκ, στην οποία επιδίδονται οι συντηρητικές παρατάξεις του ΤΕΕ και των συλλόγων και την οποία δυστυχώς υπηρετούν παρατάξεις που μιλούν στο όνομα της αριστεράς (πχ Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών-ΑΡΑΓΕΣ).

Η παρέμβαση μας σφραγίζεται από την λογική ΕΝΤΟΣ-ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ του ΤΕΕ και των επαγγελματικών συλλόγων.

  • Για να μπλοκάρουμε το αντιδραστικό ΤΕΕ που κινείται ανοιχτά σε εχθρική κατεύθυνση, απέναντι στον κόσμο της εργασίας.
  • Οργανώνοντας τη θιγόμενη πλειοψηφία των εργαζόμενων μηχανικών/τεχνικών αυτοτελώς σε σωματεία, συλλόγους, συλλογικότητες, για να έχουν δικές τους μορφές έκφρασης, διεκδίκησης αλλά και επιστημονικής τεκμηρίωσης των αιτημάτων πάλης.

Με αυτή την έννοια δεν χρειαζόμαστε κανένα ΤΕΕ, «τροχονόμο», «χωροφύλακα», εμπόδιο στην αναζήτηση αντικειμένου εργασίας. Το πτυχίο, οι σπουδές μας, οι γνώσεις μας και η εμπειρία μας και μόνο θα πρέπει να αποτελεί το μοναδικό εφόδιο για αυτό. Επομένως:

  • Όχι στην διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Καμιά διάσπαση των πτυχίων βάσει ειδικεύσεων, καταρτίσεων, πιστοποιήσεων, εξετάσεων. Κατάργηση των εξετάσεων άδειας για την άσκηση του επαγγέλματος.
  • Απόσυρση του ΠΔ 99/2018 για τη «ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού» το οποίο αποτελεί ένα βήμα στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του κλάδου σε βάρος των συμφερόντων όλων των μηχανικών. Όχι στο μητρώο ιδιωτικών έργων. Καμία σκέψη για την εφαρμογή καθεστώτος «δόκιμου» / «ασκούμενου» μηχανικού με «μηδενικό πτυχίο».
  • Όχι στην πολυδιάσπαση των πτυχίων τόσο όσον αφορά την διάρκεια φοίτησης, όσο και το εύρος των ειδικοτήτων. Ενιαίο 5ετές πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια, δωρεάν. Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, στην επιστήμη και στην τεχνολογία, χωρίς ταξικούς φραγμούς. Πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα σε όλες τις ειδικότητες.
  • Όχι στην οδηγία Μπολόνια, τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων. Απειθαρχία στις οδηγίες της ΕΕ!