To TEE και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον τεχνικό κλάδο

Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού ήταν μια από τις βασικές υποσχέσεις της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πριν από τρία χρόνια, οι οποίες βέβαια αποδείχτηκαν φρούδες. Τώρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις επαναφέρουν δήθεν το θέμα, ενώ η υπουργός Εργασίας υπόσχεται –για άλλη μια φορά- επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξηση του κατώτατου μισθού, πάντα όμως με την… άδεια των δανειστών και των βιομήχανων. Σε αυτήν την κατεύθυνση και οι δυνάμεις της ΡΠΜ άνοιξαν το ζήτημα της συλλογικής σύμβασης εργασίας στον τεχνικό κλάδο στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ που έλαβε χώρα στις 9 Ιουνίου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και στην ανακοίνωσή τους: «στις συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο (με την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων), στην πορεία ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του κλάδου, είναι αναγκαία η υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας  ανάμεσα στις Εργοδοτικές Ενώσεις και Σωματεία Εργαζομένων του κλάδου..»

Γίνεται σαφές ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα ότι πρέπει να αποδεχτούν την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ ως την μοναδική εφικτή και μάλιστα ως εκείνη την πολιτική που γίνεται με «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή στα αδύνατα στρώματα». Γι αυτό το λόγο και  συγκρότησαν την «κοινωνική Συμμαχία» από κοινού με τους «κοινωνικούς εταίρους», αλλά και με εργοδοτικούς και διαταξικούς «επιστημονικούς φορείς» επιδιώκοντας την ενσωμάτωση των εργαζομένων στο πλαίσιο των διεκδικήσεων του κεφαλαίου, καθώς και την παράλυση του εργατικού κινήματος.

Στην πραγματικότητα βέβαια, η δήθεν έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο σημαίνει επιτροπεία διαρκείας, ενώ με την 4η αξιολόγηση και τα 88 νέα προαπαιτούμενα επικύρωσαν το υπερδεκαετές καθεστώς ματωμένων πλεονασμάτων, δημοσιονομικής δικτατορίας, νομιμοποίησης της εργασιακής ζούγκλας, των μισθών πείνας και σφαγής των συντάξεων, τη λεηλασία της λαϊκής κατοικίας, την καθιέρωση της δουλειάς τις Κυριακές, του υποκατώτατου μισθού, τη διάλυση των ΣΣΕ και την επιβολή εργασικών συνθηκών δουλειάς ειδικά για τη νέα γενιά. Το κεφάλαιο, η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ θέλουν να «ξηλώσουν» τις κλαδικές Συμβάσεις καθώς και κάθε σκέψη για την καθολικότητά τους.

Δεν μπορούμε παράλληλα να αγνοούμε το ρόλο του ΤΕΕ και τις ευθύνες του για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τεχνικό κλάδο. Αποτελώντας έναν εχθρικό μηχανισμό που κατά βάση κυριαρχείται και εκφράζει τα συμφέροντα των «ανώτερων» μειοψηφικών στρωμάτων μεγαλομηχανικών- εργοδοτών-μεγαλομετόχων, το ΤΕΕ επί χρόνια έβαζε πλάτες ώστε η εργοδοσία του κλάδου να είναι ο μεγάλος κερδισμένος. Συνέβαλε στην κυριαρχία του δελτίου παροχής υπηρεσιών, συναίνεσε στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των Ελάχιστων Αμοιβών, στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Πρωτοστάτησε στην εκμετάλλευση των ανέργων μηχανικών μέσω των προγραμμάτων επιταγών κατάρτισης του ΙΕΚΕΜ – ΤΕΕ. Στήριξε τον αντι-ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου που νομιμοποίησε το καθεστώς του δελτίου, ενώ φέρει βαρύτατες ευθύνες για τη διάλυση της ασφάλισης, των ταμείων και την κλοπή των αποθεματικών, Σε αντιδραστική κατεύθυνση κινείται εξάλλου και η προσπάθεια για «αλλαγή θεσμικού πλαισίου» που θα σημάνει τη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποί τους στο ΤΕΕ, έχουν ακέραια την ευθύνη για το σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που βιώνει η πλειοψηφία των εργαζομένων μηχανικών!

Με βάση όλα τα παραπάνω, ως block TEE δεν ψηφίσαμε την πρόταση των κυβερνητικών δυνάμεων στην αντιπροσωπεία, καθότι κινείται στη λογική του κοινωνικού εταιρισμού, σε πλήρη σύμπνοια με το δήθεν “Success Story” της εξόδου από τα μνημόνια και της εισόδου σε ένα  μεταμνημονιακό πρόγραμμα που θα κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των εργοδοτών και των «επενδυτών». Συζητήσαμε την κατάθεση διαφορετικής- αντιπαραθετικής πρότασης μαζί με άλλες δυνάμεις (Πανεπιστημονική, ΑΡΑΓΕΣ), κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε δεκτό  από το προεδρείο για διαδικαστικούς λόγους.

Πιστεύουμε ότι το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, αποτελεί μια εξαιρετικά κρίσιμη επιλογή αγώνα. Όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε δώσει από κοινού με το Σωματείο Μισθώτων Τεχνικών και τα λοιπά σωματεία του κλάδου, αγώνες για το ζήτημα της υπογραφής της ΣΣΕ. Μάλιστα το ΣΜΤ είχε καταφέρει στο παρελθόν να υπογράψει συλλογική σύμβαση με την εργοδοσία, η οποία θεωρήθηκε σταθμός για τους εργαζόμενους του κλάδου. Βασική μας επιδίωξη αποτέλεσε και αποτελεί  η εργασιακή κάλυψη των εργαζόμενων τεχνικών, ανεξάρτητα από τη μορφή εργασίας (ΔΠΥ, κανονική πρόσληψη) και την εκπαιδευτική βαθμίδα από την οποία προέρχεται ο καθένας.

Μακριά από τις λογικές ανάθεσης και διαχείρισης, θέτουμε μια διαφορετική λογική για το πώς και τι πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι: με κριτήριο τις ανάγκες μας και τον παραγόμενο πλούτο, δηλαδή τα κέρδη των εργοδοτών και όχι το αντίστροφο. Για μας ο αγώνας για την υπογραφή της ΣΣΕ δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τον στόχο της ανατροπής του πλαισίου της ευρωμνημονιακής βαρβαρότητας, ενάντια στην 4η αξιολόγηση.

Πιάνοντας λοιπόν το νήμα και αξιοποιώντας προσπάθειες και αποτελέσματα της προηγούμενης εμπειρίας, πιστεύουμε ότι  ήρθε η ώρα να βγούμε στο προσκήνιο με όχημα τα σωματεία του κλάδου για να διεκδικήσουμε απέναντι στην εργοδοσία και όλους τους μηχανισμούς που τη στηρίζουν την υπογραφή αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα θέσει στο επίκεντρό της αιτήματα όπως:

  • Αυξήσεις στους μισθούς με άμεση κάλυψη όλων των απωλειών από τα μνημόνια.
  • Κατάργηση του δελτίου παροχής υπηρεσιών και όλων των μορφών της ελαστικής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με ίσα δικαιώματα στους χώρους δουλειάς, κόντρα στον κατακερματισμό που επιβάλει το κεφάλαιο.
  • Μείωση του χρόνου εργασίας, 35ωρο-5ήμερο.
  • Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και της τζάμπα δουλειάς στη νεολαία.
  • Κάτω τα χέρια από τις εγκύους συναδέλφους – προστασία της μητρότητας, άδειες ανατροφής.
  • Επιστροφή της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ, για να καλύπτονται όλοι οι εργαζόμενοι.
  • Συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι μηχανικοί πρέπει να χαράξουμε έναν άλλο, αγωνιστικό δρόμο, σπάζοντας την απραξία και οργανώνοντας τη δική μας αντίσταση!

 Συμμετέχουμε στις πρωτοβουλίες που παίρνει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών για την Υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 

Πέμπτη 5 Ιούλη στις 7.30μμ στο TEE (8ος όροφος), συζητάμε για τη διαμόρφωση της Συλλογικής Σύμβασης του Σωματείου. Καλούμε όλους τους/τις συναδέλφους να παρευρεθούν και να συμβάλλουν σε αυτή την αναγκαία συζήτηση, ώστε συλλογικά να διαμορφώσουμε τις διεκδικήσεις με τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας

 Τετάρτη 11 Ιούλη 9.00 πμ συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στον ΣΤΕΑΤ (Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών Ανώτερων Τάξεων) με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να κατοχυρώνει αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις επιδιώκουμε τους επόμενους μήνες σε κατασκευαστικούς ομίλους και τα μελετητικά γραφεία.