Συνέδριο ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής “Κατοικία σε Κρίση”, 10-11-12 Οκτωβρίου, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Πατησίων 42

Το Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων διοργανώνει συνέδριο με τίτλο «Κατοικία σε Κρίση», την Παρασκευή 10, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, στο ιστορικό συγκρότημα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ στην Πατησίων.

Το ζήτημα της κατοικίας απασχολεί ίσως για πρώτη φορά με τόση ένταση το δημόσιο διάλογο. Στη χώρα μας, με τη διαμόρφωση των πόλεων και του μεγαλύτερου μέρους του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος υπό το καθεστώς της εξάπλωσης της αυθαίρετης δόμησης αλλά και του συστήματος της αντιπαροχής, είχαν επιτευχθεί υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης και επαρκή τετραγωνικά ανά κάτοικο, σε βάρος όμως της αρχιτεκτονικής, των δημόσιων χώρων, των ελεύθερων χώρων πράσινου και των αστικών υποδομών.
Σήμερα φαίνεται να εισερχόμαστε σε μία νέα ιστορική περίοδο. Η αύξηση των τιμών των ενοικίων αλλά και των τιμών πώλησης των ακινήτων, σε συνδυασμό με την συνολικότερη αύξηση του στεγαστικού κόστους, πιέζουν τα εισοδήματα, ειδικά των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων του πληθυσμού και καθιστούν την πρόσβαση στην κατοικία δύσκολη, ειδικά για τους νέους και τις νέες, αλλά όχι μόνο. Στο μητροπολιτικό συγκρότημα της Αθήνας, οι μεταλλαγές που λαμβάνουν χώρα, καθιστούν ολόκληρες συνοικίες απροσπέλαστες οικονομικά στους περισσότερους μόνιμους κατοίκους. Η Αθήνα πλέον αποτελεί αυτοτελή προορισμό ως τουριστικό προϊόν, γεγονός που υπήρξε στόχος και για το Ρυθμιστικό της Σχέδιο. Ποιο είναι όμως το τίμημα και τι μπορεί να γίνει ώστε να προστατευτεί το δικαίωμα στην αξιοπρεπή κατοικία σε μια πόλη φιλική προς όλες και όλους τους κατοίκους της;

Το συνέδριο θα φιλοξενήσει περίπου 150 επιστημονικές ανακοινώσεις και εισηγήσεις από αρχιτέκτονες, επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων και συλλογικούς φορείς, εστιάζοντας στο ζήτημα της κατοικίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, διεθνείς συμμετοχές, ολομελειακά πάνελ, καθώς και κινηματογραφικές προβολές και συζητήσεις με ελεύθερη πρόσβαση.

Θα διεξαχθεί στα αμφιθέατρα Α002 και Α008 και στο σχεδιαστήριο Α006 του ισογείου, καθώς και στο σχεδιαστήριο Α104 του ορόφου του κτιρίου Αβέρωφ. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών, επίσης στον όροφο του κτιρίου Αβέρωφ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορεί να βρεθεί στον παρακάτω σύνδεσμο: «Κατοικία σε Κρίση» Πρόγραμμα