Πλατφόρμα συλλογής υπογραφών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Οι πρώτες υπογραφές

Πρωτοβουλία για την συλλογή υπογραφών κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας ανέλαβαν απόφοιτοι πολυτεχνείων και πολυτεχνικών σχολών της χώρας.

Η πλατφόρμα για την συλλογή των υπογραφών των αποφοίτων των πολυτεχνείων και πολυτεχνικών σχολών βρίσκεται εδώ

Το κείμενο των υπογραφών αναφέρει:

Έξω η αστυνομία από όλες τις σχολές !

Παλιοί και παλιές φοιτητές και φοιτήτριες πολυτεχνικών σχολών καλούμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Όλοι και όλες στον αγώνα!


Εμείς που σπουδάσαμε, είτε στο κοντινό είτε στο μακρινό παρελθόν, στα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές σχολές της χώρας, ενώνουμε τη φωνή μας με το φοιτητικό κίνημα του σήμερα, που το ημερολόγιο γράφει Σεπτέμβρης του 2022 και ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων για συμπαράσταση και κοινό αγώνα.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν έχει καμία απολύτως θέση στα πανεπιστήμια. Ούτε στα αμφιθέατρα στα οποία συζητήσαμε για τις σπουδές μας, τις αγωνίες και το μέλλον το δικό μας και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ούτε στις αίθουσες που παρακολουθήσαμε μαθήματα, άλλες ομιλίες και εκδηλώσεις. Ούτε στα εργαστήρια που πειραματιστήκαμε. Ούτε στις βιβλιοθήκες και στις αίθουσες όπου κάναμε τις διπλωματικές μας εργασίες. Ούτε στις εστίες που μείναμε οι πλέον οικονομικά αδύναμοι και αδύναμες από εμάς. Ούτε στις λέσχες, στα κυλικεία και στα προαύλια όπου κοινωνικοποιηθήκαμε και πήραμε δύναμη να συνεχίσουμε για να κατανοήσουμε και να αμφισβητήσουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Η εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας πραγματοποιείται με βία αυτές τις μέρες στο ΕΜΠ, στο ΑΠΘ και στο ΕΚΠΑ, όπου οι δυνάμεις καταστολής έχουν μετατρέψει τις σχολές σε πεδίο μάχης με κρότου λάμψης, αύρες και χημικά. Αυτή η πρακτική οδήγησε πριν λίγους μήνες στη δολοφονικού τύπου επίθεση σε βάρος φοιτητή που δέχθηκε βομβίδα κρότου λάμψης με ευθεία βολή στο πρόσωπο, τον οποίο ο πρωθυπουργός, η αστυνομία και τα ΜΜΕ είχαν το θράσος να χαρακτηρίσουν «επαγγελματία τραυματία»! Η συνέχεια του πογκρόμ των δυνάμεων καταστολής ήταν η νέα βάρβαρη επίθεση σε συναυλία 5000 ανθρώπων στο ΑΠΘ και ο τραυματισμός φοιτητών στην μεγάλη διαδήλωση που ακολούθησε στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση στέλνει στα πανεπιστήμια ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, αύρες δημιουργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας. Ήδη, σε λίγες μόνο μέρες, έχουμε γίνει μάρτυρες ξυλοδαρμών, συλλήψεων και σεξιστικών τραμπουκισμών από τους παλικαράδες του Θεοδωρικάκου. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα και μόνο το πανεπιστήμιο που σπουδάσαμε δεν θυμίζουν.

Η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Παιδείας να εγκαταστήσει σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας συμπίπτει -όχι τυχαία- με την κατάθεση ενός αντιδραστικού νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια.

Η κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων, επιδιώκει με το νέο νόμο-πλαίσιο να διαλύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Θέλει να υποβαθμίσει τα Πολυτεχνεία και να τα μετατρέψει σε φορείς πιστοποίησης και δεξιοτήτων χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, προς όφελος των επιχειρήσεων. Επιβάλλει managers καθώς και τις δικές της δοτές διοικήσεις των πανεπιστημίων, διαγράφει και απειλεί με πειθαρχικά φοιτητές, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να διαλύσει τους φοιτητικούς συλλόγους και το φοιτητικό κίνημα.

Όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική, φέρουν την πλήρη ευθύνη για τον κύκλο βίας που ανοίγει στα πανεπιστήμια. Εμείς τασσόμαστε ενάντια σε αυτή την εξέλιξη που επιδιώκει να εγκαταστήσει την πολιτική «σιωπή» στα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, όπως γίνεται σε μια σειρά από απολυταρχικά καθεστώτα.

Η είσοδος της αστυνομίας στις σχολές θα είναι ένα «βήμα χωρίς επιστροφή» στον δρόμο της κατασταλτικής βίας και μανίας στον οποίο πορεύεται η κυβέρνηση, με χαρακτηριστικά αλλά όχι μοναδικά επεισόδια την ψήφιση του νόμου ενάντια στις διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας και φυσικά τις πολλές αντισυνδικαλιστικές και απεργιοκτόνες διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη.

Η ακραία οικονομική βία που ασκείται σε βάρος του λαού μέσω της ακρίβειας και των χαμηλών μισθών, η απαξίωση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας, οι ιδιωτικοποιήσεις, έχουν ως συμπλήρωμά τους την άμεση, φυσική βία της καταστολής εναντίον όποιων αμφισβητούν την αντιλαϊκή τους πολιτική.

Θα μας βρουν απέναντί τους! Δηλώνουμε ότι θα βρεθούμε στο πλάι του φοιτητικού κινήματος για να μην γίνει η βία και η καταστολή η καθημερινή πραγματικότητα μέσα στις σχολές.

Να μην τους περάσει!

Υπογραφές: