#block_ΤΕΕ: η απελευθέρωση «κλείνει» το επάγγελμα του μηχανικού και δεν το «ανοίγει»

Η παρέμβασή μας στο 3ο Newsletter των Παρατάξεων του ΤΕΕ.

Εδώ και δεκαετίες πάγιος στόχος των δυνάμεων του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι η «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», που πλέον αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Στη πράξη το «άνοιγμα» του επαγγέλματος σημαίνει: «κλειστό» για όλους όσους έχουν τις σπουδές, τις γνώσεις για να το ασκήσουν. «Κλειστό» για τους νέους μηχανικούς που δεν μπορούν ούτε στο ΤΕΕ να εγγραφούν. «Κλειστό» στους μηχανικούς που δεν μπορούν να πληρώνουν τα έξοδα των σεμιναρίων και των εξετάσεων. «Κλειστό» για την πλειοψηφία των μηχανικών αφού η κρίση δεν αφήνει περιθώρια για ένα αξιοπρεπές εισόδημα και υποχρεώνονται σε μια απελπισμένη προσπάθεια ενός σκληρού ανταγωνισμού, όλοι εναντίον όλων.

Στην πραγματικότητα οι αλλαγές δεν αφορούν δικαιώματα, αλλά εφαρμογή μέτρων κατάργησης κάθε δικαιώματος. Η πολιτική και ταξική κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη: όχι σε κατοχυρωμένα και ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα, διότι πως αλλιώς η εργοδοσία μπορεί να πληρώνει λιγότερο και με διαφορετικές ταχύτητες; Πως θα μπορεί το ΤΕΕ να παίξει ρόλο πιστοποιητή, ρόλο επιχειρηματία και ρόλο διαπλοκής με την κυβέρνηση; Πως αλλιώς οι εργαζόμενοι μηχανικοί δεν θα δουν ποτέ τον εαυτό τους σε κοινό αγώνα και δεν θα αναγνωρίσει κανείς ποτέ τα σύγχρονα συμφέροντα του;

Εντάσσονται στην κατεύθυνση της Ε.Ε., για «ευελιξία» στην απασχόληση και γενικότερα ότι όλοι μπορούν να τα κάνουν όλα και ταυτόχρονα κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ενεργειακοί επιθεωρητές

Οι ενεργειακοί επιθεωρητές είναι ένα από αυτά τα 20 «απελευθερωμένα» επαγγέλματα. Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, η απελευθέρωσή του, απασχόλησε το Eurogroup και τις συναντήσεις των Ελλήνων πρωθυπουργών με την Μέρκελ.

Βασικά χαρακτηριστικά της θεσμοθέτησης των ενεργειακών επιθεωρητών:

  1. Αυτονόμηση ενός μέρους του γνωστικού αντικειμένου της επιστήμης των μηχανικών και μετατροπής του σε ξεχωριστό αντικείμενο πέρα και έξω από τα επιστημονικά δεδομένα.
  2. Η επαγγελματική άσκηση αυτού του μέρους της επιστήμης των μηχανικών αποσυνδέεται πλήρως από το πτυχίο. Δημιουργείται ξεχωριστό μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών στο οποίο δεν μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι μηχανικοί. Δημιουργούν διαιρέσεις.
  3. Ο νομοθέτης – και όχι τα επιστημονικά δεδομένα – διαχωρίζει το κομμάτι της ενεργειακής επιθεώρησης ως επαγγελματική δραστηριότητα. Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο η τραγελαφική κατάσταση: μηχανικοί που μπορούν να υλοποιούν «μελέτες ενεργειακής απόδοσης» δεν μπορούν να εκτελέσουν ενεργειακές επιθεωρήσεις!
  4. Για την ένταξη στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών γίνεται υποχρεωτική η παρακολούθηση σεμιναρίων σε ιδιωτικά ΚΕΚ και στο ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ.

Το Μητρώο Τεχνικών Έργων και η βίαιη αναδιάρθρωση του κλάδου των μηχανικών

Πρόσφατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανάρτησε σχέδιο νόμου, στο οποίο προβλέπεται και η ίδρυση «ηλεκτρονικού μητρώου συντελεστών παραγωγής δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων (ΜΗ.Τ.Ε.)».

Τη διαχείριση του μητρώου φυσικών προσώπων αναλαμβάνει το ΤΕΕ, ενώ η εγγραφή στο μητρώο καθίσταται υποχρεωτική για το σύνολο των απασχολούμενων στον τεχνικό κλάδο για τα ιδιωτικά και δημόσια έργα. (απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ, κολλεγίων, εργατοτεχνίτες, δημόσιοι υπάλληλοι κλπ).

Η εφαρμογή του μητρώου τεχνικών έργων, συνεπάγεται την πλήρη απόσπαση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα και την αντικατάστασή του από ένα εισιτήριο εισόδου σε ένα κύκλο πιστοποιήσεων, μέσω μίας απόλυτης διάσπασης του επαγγελματικού αντικειμένου.

Σε ότι αφορά τον κλάδο της μελέτης, οι νεοεισερχόμενοι δεν θα έχουν κανένα επαγγελματικό δικαίωμα, θα «εγγράφονται στα μητρώα με δυναμικό μηδέν μονάδων» και θα αποκτούν την ιδιότητα του «δόκιμου» μελετητή.

Όλα τα παραπάνω προδιαγράφουν ένα μέλλον όπου στον κλάδο θα δεσπόζουν λίγες μεγάλες εταιρείες, γύρω από τις οποίες θα υπάρχει ένας κύκλος μικρότερων υπεργολάβων, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών θα δουλεύει σε συνθήκες γαλέρας, ή θα εξωθείται εκτός επαγγέλματος.

Το ΤΕΕ υπονόμευσε τον ενιαίο χαρακτήρα των πτυχίων. Αναλαμβάνει τον  ρόλο επιβολής της πολιτικής ΕΕ-Κυβέρνησης-Κεφαλαίου και με το αζημίωτο συμβάλλει άλλη μια φορά στη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μέσω των ειδικών επαγγελματικών μητρώων (ενεργειακοί επιθεωρητές, ελεγκτές δόμησης, κτλ).

Στο πλαίσιο του πολυνόμου Σαμαρά (ν 4254/14), που εφαρμόζει  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το ΤΕΕ εισηγείται τα ΠΔ για τις ειδικότητες. Οι προτάσεις του ΤΕΕ οδηγούν σε ένα νέο μοντέλο, όπου τα επαγγελματικά δικαιώματα στο σύνολό τους, θα αποδίδονται μόνο μέσω περαιτέρω σπουδών, ειδικεύσεων, σεμιναρίων, πιστοποιήσεων, επαγγελματικής εμπειρίας κ.λπ. Όλα αυτά οδηγούν στην κατάργηση  του πτυχίου και στην αποσύνδεσή του από τα επαγγελματικά δικαιώματα, μέσω της μετατροπής του σε ατομικό φάκελο προσόντων.

#Block TEE Ενάντια στην «πιστοποίηση» και στην εξατομίκευση των επαγγελματικών δικαιωμάτων

  • Όχι στην διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Καμιά διάσπαση των πτυχίων βάσει ειδικεύσεων, καταρτίσεων, πιστοποιήσεων, εξετάσεων.
  • Όχι στο μητρώο ιδιωτικών έργων, να αποσυρθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Καμία σκέψη για την εφαρμογή καθεστώτος «δόκιμου» / «ασκούμενου» μηχανικού με «μηδενικό πτυχίο».
  • Όχι στην οδηγία Μπολόνια, τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων. Απειθαρχία στις οδηγίες της ΕΕ!
  • Ένα ενιαίο 5ετές πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια, δωρεάν. Ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, στην επιστήμη και στην τεχνολογία.

Αξιοπρεπείς αμοιβές για όλους τους μηχανικούς που ζουν από τη δουλειά τους. Επαναφορά ελάχιστη αμοιβών, Σ.Σ. Εργασίας στα επίπεδα προ κρίσης, αύξηση μισθών, άρση περικοπών.