Διακήρυξη στις εκλογές του οργάνου της Διοικούσας του ΤΕΕ 2019

Δημοσιεύουμε την διακήρυξη του συνδυασμού «Αριστερό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο» που συγκροτήθηκε από μέλη της Αντιπροσωπείας από το block_tee, την ΑΑΣΜΗ, το ΑΡΑΓΕΣ, τον ΑΧΜΜΕΤ, την ΕΑΠ ΠοΧ, τους Μαχόμενους Μηχανικούς Περιβάλλοντος, την Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων.

Το «Αριστερό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο» εξέλεξε μία έδρα στις εκλογές του οργάνου της Διοικούσας του ΤΕΕ 2019 και συμφωνήθηκε η εναλλαγή με πέντε θητείες.

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ 2019

Έχουν περάσει 10 χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης και την επιβολή των μνημονίων, και κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν να διαγκωνίζονται περί ανάπτυξης που έρχεται… Μετά τη δήθεν “έξοδο” από τα μνημόνια του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ από τις πρώτες κιόλας μέρες διατυμπανίζει την “επιστροφή στην κανονικότητα” και την “ανάπτυξη για όλους” μέσω των επενδύσεων. Με σαρωτικό τρόπο μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο («Επενδύω στην Ελλάδα») η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει μια σειρά από ανατροπές προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζόμενων, της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος.

Η επιστροφή στη κανονικότητα της ΝΔ σημαίνει νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις και δωράκια εκατομμυρίων ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και συνέχιση των αντιλαϊκών – αντεργατικών πολιτικών. Σημαίνει ομοβροντία νομοθετικών παρεμβάσεων και νέα αντιλαϊκά μέτρα που χτυπούν ότι έχει απομείνει από τη δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης και σύμβασης και στοχοποιούν τα ίδια τα σωματεία, τη συνδικαλιστική δράση, το δικαίωμα στην απεργία, τα δημοκρατικά δικαιώματα. Όλο αυτά συνοδεύονται από άγρια καταστολή.

Η καπιταλιστική κρίση όχι μόνο δεν έχει ξεπεραστεί, αλλά συνεχίζει να τροφοδοτεί ένα περιβάλλον εργασιακής ζούγκλας, καταπίεσης, πολεμικών εξάρσεων, προσφυγιάς. Οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων χάρισαν και συνεχίζουν να χαρίζουν τα χρωστούμενα στις τράπεζες και στους επιχειρηματίες, ενώ προσπαθούν ανατάξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου με την περεταίρω υποτίμηση της εργασίας. Την ίδια στιγμή η κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον ασφυκτικό για τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, την νεολαία, τους άνεργους. Κατασχέσεις, πλειστηριασμοί́, φορολογική́ αφαίμαξη, ιδιωτικοποιήσεις, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, συνεχής υποβάθμιση του περιβάλλοντος, καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το παζλ της δήθεν ανάπτυξής που μας ετοιμάζουν.

Σε αυτό το πλαίσιο όσοι και όσες συνυπογράφουμε αυτή την εκλογική διακήρυξη, στη βάση και της κοινής διακήρυξης του συνδυασμού στις προηγούμενες εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στη Διοικούσα, παλεύουμε:

 • Ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην μνημονιακή «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου. Για την κατάργηση των μνημονίων και όλων των βάρβαρων μέτρων. Για την ήττα της πολιτικής και των στόχων του συμφωνημένου «προγράμματος» μεταμνημονιακής επιτροπείας μέχρι το 2060. Για την διαγραφή του χρέους, τη ρήξη – έξοδο από ευρώ και ΕΕ.
 • Ενάντια στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, ενημέρωση, συγκοινωνίες. Για την εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.
 • Για τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, την κρατική καταστολή. Να καταργηθούν τα ΜΑΤ και όλες οι δυνάμεις καταστολής.
 • Για την ειρήνη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το ΝΑΤΟ, τον ευρωστρατό, την αυταρχικοποίηση και στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον εθνικισμό.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Όλα τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί ένα περιβάλλον εργασίας ιδιαίτερα καταστροφικό για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ανέργους μηχανικούς και πολύ βολικό για τους εργοδότες και τις εταιρείες, που έχουν αυξήσει σημαντικά τα κέρδη τους. Η μείωση των μισθών και η χειροτέρευση των ορών εργασίας μέσω της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, αποτελούν το βασικότερο λόγο της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου. Έτσι:

 • Στον κλάδο ανθεί η απληρωσιά, οι απολύσεις και η ελαστική εργασία, ενώ η εγκυμοσύνη βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο της εργοδοσίας.
 • Οι επισφαλείς μορφές εργασίας, με κορυφαία το μπλοκάκι, ως δήθεν «συνεργασία» με τους εργοδότες, διαμορφώνουν ένα εργασιακό περιβάλλον γεμάτο ανασφάλεια.
 • Οι αυτοαπασχολούμενοι μετατρέπονται σε εργαζόμενους ευκαιρίας, έτοιμοι να προσφέρουν φθηνές υπηρεσίες όποτε τους χρειάζονται οι μεγαλοεταιρείες του κλάδου, καθώς τα «μεροκάματα» των αυθαίρετων δεν φτάνουν ούτε για τα έξοδα ενός γραφείου.
 • Η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και εργαζόμενων με μπλοκάκι μηχανικών αδυνατεί να εξοφλήσει τις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις, ενώ οι νέοι μηχανικοί ήταν και παραμένουν το πειραματόζωο των νέων εργασιακών συνθηκών γαλέρας.
 • Για τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, δεν αναγνωρίζεται η ιδιότητα του ανέργου. Η αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και των αυξανομένων φόρων δημιουργούν ένα στρατό́ υπερχρεωμένων ανέργων, χωρίς ιατροφαρμακευτική́ περίθαλψη.
 • Οι μηχανικοί του δημοσίου και των πρ. ΔΕΚΟ αντιμετωπίζουν σημαντικές μειώσεις μισθών, μεγάλη υποστελέχωση – τεράστιες ποινικές ευθύνες, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα των ιδιωτικοποιήσεων. Αντί για προσλήψεις μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, εισάγονται προσωρινές και επισφαλείς σχέσεις εργασίας.
 • Οι υποψήφιοι διδάκτορες, εργάζονται σε συνθήκες διαρκώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων. Πέραν της κύριας και συνήθως αμισθί ή κακοπληρωμένης εργασίας τους, συχνά χρεώνονται και με διάφορα άλλα καθήκοντα, λόγω και της συρρίκνωσης του προσωπικού, για τα οποία δεν πληρώνονται. Όλο και περισσότερο είναι θύματα εκμετάλλευσης των μεγαλοκαθηγητών.

ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Επιδιώκουμε την ενωτική παρέμβαση στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Προτάσσουμε τη δυναμική διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων ενάντια στα εργοδοτικά συμφέροντα. τα οποία εκπροσωπούνται, είτε διαμεσολαβημένα από τις καθεστωτικές παρατάξεις είτε και αδιαμεσολάβητα, στους μηχανισμούς του ΤΕΕ.

 • Παλεύουμε μέσα από τα Σωματεία, για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, κατοχύρωση και άμεση επαναφορά όλων όσων μας έκλεψαν. Μείωση των ωρών εργασίας 35ωρο 5ήμερο 7ωρο. Αυξήσεις μισθών για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
 • Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι της ελαστικής εργασίας. Κανονικές προσλήψεις, να καταργηθεί το μπλοκάκι στην εξαρτημένη σχέση εργασίας. Μαζικές προσλήψεις στις δημόσιες υπηρεσίες για να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες. Απαγόρευση των απολύσεων.
 • Δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Με συνδικάτα ελεύθερα από κράτος – κυβερνήσεις και εργοδότες. Καμία σκέψη για περιστολή του δικαιώματος της απεργίας.
 • Για να ασκηθεί ξανά το ελεύθερο επάγγελμα με αξιοπρέπεια. Αξιοπρεπείς αμοιβές, επαναφορά του κώδικα αμοιβών, μέτρα προστασίας των αυτοαπασχολούμενων απέναντι στις απαιτήσεις των μεγάλων κατασκευαστικών και μελετητικών εταιριών για κακοπληρωμένη εργασία.
 • Απαιτούμε πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στη κατεύθυνση ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και των μνημονίων έρχεται να αποθεώσει την επιχειρηματικότητα χωρίς «γραφειοκρατικά εμπόδια», τις φαστ-τρακ επενδύσεις, την άνευ όρων διευκόλυνση των επενδύσεων. Βέβαια, όλο το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει τις βάσεις για ένα νέο πρότυπο χωρικής ανάπτυξης και την πλήρη διευκόλυνση των «στρατηγικών επενδύσεων» με κάθε κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Από το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, το Ελληνικό και το λιμάνι της Cosco, μέχρι τις Σκουριές και τις δρομολογούμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Ήπειρο, Ιόνιο και Κρήτη, η ανάπτυξή τους καταστρέφει τις ζωές μας και το περιβάλλον.

Η όποια προπαγάνδα για δημιουργία θέσεων εργασίας για τους μηχανικούς συμπληρώνει έντεχνα τις μεθοδεύσεις τους για να περάσουν ανενόχλητα τα σχέδιά τους.

 • Επιλέγουμε το δρόμο της υπεράσπισης του περιβάλλοντος, του δομημένου χώρου και του φυσικού πλούτου από την σκοπιά των κοινωνικών αναγκών, ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου.
 • Είμαστε κομμάτι του αγώνα ενάντια στη λεηλασία του δημοσίου πλούτου και στην καταστροφή του περιβάλλοντος από την εντατική επέλαση των εταιρειών που επενδύουν στην ενέργεια με εξορύξεις, ΒΑΠΕ, καύση απορριμμάτων, κλπ.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τρεις δεκαετίες συνεχών αντεργατικών παρεμβάσεων από όλες τις κυβερνήσεις έχουν συμπληρωθεί στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, με σταθερό γνώμονα τη διαρκή υποβάθμιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει πάνω στις αντιδραστικές αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου και ετοιμάζει νομοσχέδιο για την παράδοση των εισφορών πρώτα απ’ όλα της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές εταιρίες. Ταυτόχρονα, μεταθέτει στους ίδιους τους ασφαλισμένους την ευθύνη για οποιαδήποτε συνταξιοδοτική παροχή στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου. Το κράτος αποσύρεται ολοένα και περισσότερο από την υποχρέωσή του για συντάξεις. Την ίδια ώρα ο ΟΟΣΑ συνιστά νέα αύξηση των ορίων ηλικίας, ενώ σκιαγραφεί και το πώς τα ασφαλιστικά ταμεία θα αρχίσουν να τζογάρουν με γενικευμένο τρόπο.

Σήμερα, το ΤΕΕ δια μέσου του προέδρου του, χαιρετίζει τις επερχόμενες αλλαγές της κυβέρνησης ΝΔ, οι οποίες φορτώνουν με νέες αυξήσεις εισφορών το 80% των μηχανικών. Δεν είναι τυχαίο βέβαια αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια το ΤΕΕ αποδέχτηκε το πλαίσιο της ανταποδοτικότητας και της ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος. Τζογάρισε τις εισφορές μας στην Τράπεζα Αττικής και αφαίμαξε τα αποθεματικά του ΤΣΜΕ∆Ε. Αποδέχτηκε την ουσία του νόμου 4387/16 (Κατρούγκαλου), δηλαδή την απόσυρση του κράτους από την κοινωνική ασφάλιση, την ανταποδοτικότητα, την κεφαλαιοποίηση, τη λογική της εξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών και των εργαζόμενων μισθωτών με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, την τεράστια περικοπή των συντάξεων. Σήμερα προετοιμάζει το έδαφος για ένα επαγγελματικό ιδιωτικό ταμείο ενώ οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι στις εισφορές μας.

Θα παλέψουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση – κεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος που θα φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ που θα μετατρέψει το ασφαλιστικό σύστημα σε ατομικό τζογάρισμα εισφορών.

Παλεύουμε για

 • Να μην περάσει η νέα επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Άμεση δραστική μείωση των εισφορών. Κατάργηση των αναδρομικών οφειλών. Ανατροπή όλων των περικοπών στις συντάξεις.
 • Να επιστραφούν τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν τράπεζες – εργοδότες – κράτος και οι απώλειες του αποθεματικού από την Τράπεζα Αττικής και το PSI.
 • Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία, στην ανταποδοτικότητα και στην ιδιωτικοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση. Να μη δημιουργηθεί επαγγελματικό ταμείο στον κλάδο, τα αποθεματικά του οποίου υπάρχει κατεύθυνση να χρησιμοποιείται και για την εγγυοδοσία.
 • Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, δωρεάν, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Να ακυρωθούν όλοι οι νόμοι περί αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ. Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη αυτοαπασχολούμενων και ανέργων προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, τράπεζες, κ.λπ. Κανένα σπίτι στα χέρια κράτους τραπεζών.
 • Διαγραφή των χρεών των άνεργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών στο διάστημα της ανεργίας.

ΤΟ ΤΕΕ ΩΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

Το ΤΕΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκε στο πλευρό των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σύμβουλος και στήριγμα της αντιλαϊκής πολιτικής και απέναντι από τα συμφέροντα των εργαζόμενων μηχανικών. Με ευθύνη των καθεστωτικών παρατάξεων που συγκρότησαν την ηγεσία του, προώθησε σειρά πολιτικών ενάντια στα συμφέροντά τους. Συνέβαλλε στην κυριαρχία του δελτίου παροχής υπηρεσιών στον κλάδο. Συναίνεσε στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των Ελάχιστων Αμοιβών, στις ιδιωτικοποιήσεις. Προώθησε μια σειρά αντιπεριβαλλοντικών ρυθμίσεων, αποτελώντας μεταξύ άλλων λειτουργό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ρύθμισης των αυθαιρέτων, «τεχνικό σύμβουλο» του έργου του Ελληνικού και μελλοντικό διαχειριστή του «Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη». Στηρίζει συνολικά τα νέα πρότυπα χωρικού σχεδιασμού σε βάρος του περιβάλλοντος και υπέρ των «επενδυτών». Επιδιώκει να αποτελέσει το φορέα αδειοδότησης μια σειράς κρίσιμων λειτουργιών Δημοσίου συμφέροντος υποκαθιστώντας τις Δημόσιες Υπηρεσίες και προωθώντας fast track εγκρίσεις υπέρ των “Επενδυτών”.

Συνδιαμορφώνει και στηρίζει τα Προεδρικά Διατάγματα διάλυσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ειδικοτήτων και διεκδικεί να τηρεί τα μητρώα εξατομίκευσης των πτυχίων και δημιουργίας φραγμών στο επάγγελμα. Υπερασπίζεται και προωθεί το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής σχετικά με τα Πανεπιστήμια και τα επαγγελματικά δικαιώματα

Το ΤΕΕ αναλαμβάνει πλέον το ρόλο του πιστοποιητή, του εξεταστή και του εκπαιδευτή όλων των βαθμίδων του τεχνικού κόσμου και όχι μόνο των μηχανικών. Παίρνοντας μέρος ενεργητικά στη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μέσω των μητρώων. Μετατρέπεται πλέον και επισήμως σε φορέα ελέγχου πρόσβασης στο επάγγελμα που θα πουλά υπηρεσίες στα μέλη της, βλέπε e- πολεοδομία, τα οποία θα τις αγοράζουν υποχρεωτικά αν θέλουν να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμα.

Στο επόμενο διάστημα θα προωθήσει την μετατροπή του ΤΜΕΔΕ σε επαγγελματικό ταμείο, δίνοντάς το βορά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. «Ξοδεύοντας» φυσικά τις εισφορές των μηχανικών, όπως έκανε και με την Τράπεζα Αττικής.

ΕΝΙΑΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ

Η προσπάθεια του ΤΕΕ, των Στασινού – Μωροπούλου – Σπίρτζη, της «Συμμαχίας για ένα προοδευτικό ΤΕΕ» – ΡΠΜ και όλων των κυριάρχων παρατάξεων για κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, περνάει και μέσα από το Προεδρικό Διάταγμα 99/2018 με τίτλο «Ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού με καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων για κάθε ειδικότητα». Βασικός στόχος του ΠΔ 99/2018 είναι ο καθορισμός των ειδικοτήτων, η περιγραφή του αντικειμένου τους (τα λεγόμενα «επαγγελματικά περιγράμματα» του ν.4439/2016) και η κατάτμησή του κάθε επιστημονικού – επαγγελματικού αντικειμένου σε επιμέρους «δραστηριότητες μηχανικής».

Το εν λόγω ΠΔ αποτελεί έναν ακόμα κρίκο σε μια μακρόχρονη αλυσίδα διαδοχικών αντιλαϊκών ρυθμίσεων, κάθε αστικής κυβέρνησης της τελευταίας 30ετίας, σε σχέση με το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων». Αφορά στην «απελευθέρωση» του επαγγέλματος του Μηχανικού, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου. Συνιστά ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην αναδιάρθρωση του κλάδου των μηχανικών/τεχνικών σε βάρος όσων ζουν από τη δουλειά τους και σε όφελος των μεγάλων τεχνικών εταιρειών.

Το επόμενο βήμα είναι η απόσπαση όλων αυτών των δικαιωμάτων από τα πτυχία και η εξατομικευμένη «διαβαθμισμένη πρόσβαση» σε ένα μόνο τμήμα αυτών.

Πρόσβαση που θα γίνεται μέσα από επί πληρωμή σεμινάρια, καταρτίσεις, εξετάσεις πιστοποίησης,- ξεκινώντας από τις αυστηρές εξετάσεις εγγραφής στο ΤΕΕ – και κυρίως από την απόδειξη επαγγελματικής εμπειρίας μέσα από ένα νέο μητρώο τεχνικών έργων.

Η υλοποίηση των σχεδίων αυτών, θα καταστήσει τους νέους αποφοίτους «δόκιμους μηχανικούς» με μηδενικά επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ το σύνολο των μηχανικών θα βρεθεί διαχωρισμένο σε επίπεδα πρόσβασης στην «τεχνική πυραμίδα» ανάλογα με την τάξη του πτυχίου του.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει τις διαδικασίες επαγγελματικής ισοτίμησης των 3ετων bachelor και των κολεγίων, αξιοποιώντας το ΠΔ 38/2010 (Α’78), το οποίο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2005/36/ΕΚ, η οποία επιτρέπει «αντισταθμιστικά μέτρα» όπως εξετάσεις ή τριετείς πρακτικές ασκήσεις.

Έχει ήδη διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά εργασίας ένα πλήρως κατακερματισμένο πεδίο, τόσο κάθετα (κυριολεκτικά χιλιάδες νέες ειδικότητες) όσο και οριζόντια (απόφοιτοι ΑΕΙ, απόφοιτοι ΤΕΙ, απόφοιτοι Κολεγίων, κ.ά.). Στόχος του ΤΕΕ είναι να τους εγγράψει όλους αυτούς στα μητρώα του (ήδη λειτουργεί το μητρώο του ΤΕΕ για απόφοιτους ΤΕΙ) και να αναλάβει το ίδιο τις διαδικασίες πρόσβασης όλων σε κατακερματισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, μετά από πιστοποιήσεις, εξετάσεις, πρακτικές, αποδείξεις επαγγελματικής εμπειρίας, κ.λπ., με διαφορετικές ταχύτητες και διαδικασίες πρόσβασης ανάλογα με την κάθε κατηγορία. Την διαδικασία αυτή την έχει ονομάσει «διαβάθμιση Τεχνικής Ευθύνης» και την προωθεί σε συνεργασία με το σύνολο των εργοδοτικών οργανώσεων του κλάδου. Τελικός στόχος είναι να βρίσκουν οι επιχειρήσεις το φθηνότερο εργαζόμενο με τα χαρακτηριστικά που θέλουν για το επιμέρους έργο που θέλουν σε μια πλήρως ελαστικοποιημένη αγορά εργασίας. Η διαδικασία αυτή θα πλήξει τελικά τα δικαιώματα όλων όσων προσπαθούν να ζήσουν από την δουλειά τους στον κλάδο των μηχανικών/τεχνικών. Είναι πέρα για πέρα υποκριτική αυτή η δήθεν εναντίωση του ΤΕΕ στην ισοτιμία Πολυτεχνείων και Κολεγίων.

Στην κατεύθυνση αυτή οι κυβερνήσεις και το ΤΕΕ υπόσχονται φτηνούς και αναλώσιμους εργαζόμενους σε μικρούς και μεγάλους εργοδότες μέσω των πρακτικών. Αυτό συνέβη και με την έκδοση του ΠΔ 99/2018 που κατακερματίζει τα επιστημονικά αντικείμενα σε επιμέρους «δραστηριότητες μηχανικής» και έχει σαν στόχο σε επόμενη φάση την απόσπαση όλων αυτών των δικαιωμάτων από τα πτυχία και την εξατομικευμένη πρόσβαση σε κάποια από αυτά.

Εμείς απαντάμε προτάσσοντας τα αιτήματα που ενώνουν το σύνολο των μηχανικών/τεχνικών που προσπαθούν να ζήσουν από τη δουλειά τους σε κοινό αγώνα ενάντια στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, στην ιδιωτικοποίηση του ελέγχου των μελετών, στις ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές και τις διάφορες φοροεπιδρομές και στην επερχόμενη αντικατάσταση του πτυχίου από φάκελο προσόντων και όχι την συντεχνιακή και διαταξική πολυδιάσπαση. Παλεύουμε ενάντια στις διασπάσεις, στον κατακερματισμό γνωστικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, την εξίσωση προς τα κάτω διατηρώντας την αυτοτέλεια μας από τους μηχανισμούς του ΤΕΕ.

 • Ενάντια στη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Καμιά διάσπαση των πτυχίων βάσει ειδικεύσεων, καταρτίσεων, πιστοποιήσεων, εξετάσεων. Κατάργηση των εξετάσεων άδειας για την άσκηση του επαγγέλματος για τους αποφοίτους των ελληνικών πολυτεχνείων και πολυτεχνικών σχολών.
 • Απόσυρση του ΠΔ 99/2018 για τη «ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού». Όχι στο μητρώο ιδιωτικών έργων και στη «διαβάθμιση Τεχνικής Ευθύνης» που θέλει να κάνει το ΤΕΕ. Καμία σκέψη για την εφαρμογή καθεστώτος «δόκιμου» / «ασκούμενου» μηχανικού με «μηδενικό πτυχίο».
 • Όχι στην οδηγία Μπολόνια, τον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων. Απειθαρχία στις οδηγίες της ΕΕ! Όχι στην αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των κολεγίων με τα πολυτεχνεία.
 • Ένα ενιαίο 5ετές πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν. Πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς φραγμούς.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΝΤΟΣ – ΕΚΤΟΣ & ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΤΕΕ

Στεκόμαστε απέναντι στις διαχειριστικές πρακτικές, καθώς και σε λογικές «ενιαίου» στρώματος των μηχανικών, που διαμορφώνουν μια ενιαία πολιτική́ υπέρ των εργοδοτών. Η συμμετοχή μας εντός ΤΕΕ δεν έχει ως σκοπό τη συνδιαχείριση της κυβερνητικής και αντιλαϊκής πολιτικής αλλά την υπεράσπιση των συμφερόντων των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους, του περιβάλλοντος και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Διαχωριζόμαστε από συντεχνιακές λογικές που υποδαυλίζουν τον «εμφύλιο» εντός των πληττόμενων μηχανικών αλλά και από συνδιαχειριστικές αντιλήψεις.

Οι παρατάξεις που έχουν διοικήσει διαχρονικά το ΤΕΕ θα μας βρουν απέναντι. Η ΔΚΜ (ΝΔ), η ΔΗΠΑΜ (Μοροπούλου), η ΔΗΣΥΜ (ΚΙΝΑΛ), η Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ – ΡΠΜ (ΣΥΡΙΖΑ), η Δ.Ε.Σ.Μη.-ΕλΕΜ κλπ, συνδιοίκησαν επί χρόνια το ΤΕΕ μεθόδευσαν και παζάρεψαν την εξαθλίωσή μας, συναλλάχτηκαν και υπηρέτησαν τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και το κατασκευαστικό κεφάλαιο.

Η παρέμβαση μας στο ΤΕΕ στοχεύει αποφασιστικά στην ακύρωση κάθε απόπειρας χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων και άνεργων μηχανικών. Χωρίς καμία αυταπάτη για το χαρακτήρα του ΤΕΕ και για τον αντιδραστικό θεσμό στον οποίο μεταλλάσσεται, παλεύουμε για να ακυρώνονται και να ανατρέπονται αποφάσεις που κινούνται ενάντια στα συμφέροντα της πλειοψηφίας, μέσα κυρίως, από την ενεργοποίηση του μαζικού́ κινήματος. Εξάλλου ρωγμές, υπήρξαν μόνο κάτω από την κινητοποίηση των πληττόμενων μηχανικών που με τη μαχητική τους παρουσία επέβαλαν τη θέλησή τους. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν το μπλοκάρισμα του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΕ, όπου συνδιοργανώσαμε και συμμετείχαμε σε μαζικές κινητοποιήσεις στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ και έξω από την Βουλή.

Επιδιώκουμε η παρουσία μας στα όργανα του ΤΕΕ να αποτελεί τη φωνή των πληττόμενων μηχανικών, των μηχανικών που αντιστέκονται συλλογικά, να παρέχει στήριξη στα κινήματα πόλης – περιβάλλοντος αλλά και σε κάθε αγώνα που ξεσπά.

Ταυτόχρονα, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία να διεκδικούμε τον κοινωνικό μας ρόλο, την αξιοπρέπεια και τον έλεγχο στο αντικείμενο της δουλειάς μας, ενάντια στους νόμους της αγοράς θα επιδιώξουμε να διαμορφώσουμε θέσεις και αιτήματα που θα προτάσσουν το κριτήριο της κοινωνικής ωφέλειας, ενάντια στις λογικές του κέρδους και της ανταποδοτικότητας. Η θέση που ανήκει στους πληττόμενους μηχανικούς είναι αυτή του «συμβούλου των κοινωνικών κινημάτων», είναι μαζί με τους εργαζόμενους και ενάντια στις επιλογές των αναδιαρθρώσεων στην παραγωγή, είναι μαζί με τους κινητοποιούμενους κατοίκους για θέματα πόλης και περιβάλλοντος, είναι μαζί με το φοιτητικό κίνημα ενάντια στις επιχειρούμενες αλλαγές.

Στη βάση όλων των παραπάνω, θα επιδιώξουμε να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση της πάλης των εργαζόμενων μηχανικών, της ενότητας και της ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. Η συμπόρευση, εντός εκτός και εναντίον» του ΤΕΕ στους νέους αγώνες της περιόδου, η συμβολή στο ανοιχτό στοίχημα της συγκρότησης ενός ενωτικού μαζικού αγωνιστικού ρεύματος στο χώρο μας και ευρύτερα, αποτελεί σταθερή επιδίωξή μας.

Ως εκ τούτου ανακοινώνουμε την κοινή παρέμβαση στο πλαίσιο των οργάνων του ΤΕΕ, στην Αντιπροσωπεία και στη Διοικούσας Επιτροπή (ΔΕ) με την κατάθεση ενός αριστερού ψηφοδελτίου για τη ΔΕ. Τα σχήματα που υπογράφουμε το κείμενο δηλώνουμε ότι θα συνεργαστούμε μεταξύ μας στην ΔΕ. Η εκπροσώπηση στη ΔΕ, αποτελεί συλλογική έκφραση όλων των μελών της Αντιπροσωπείας που στηρίζουν το ψηφοδέλτιο αυτό, στη βάση της ισοτιμίας, της εναλλαγής, της συναπόφασης και της κοινής στάσης στα ζητήματα που προκύπτουν.

Υπογραφές (αλφαβητικά)

#block_tee – Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων και Άνεργων Μηχανικών 

Ανεξάρτητη Αριστερή Συσπείρωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών

Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση – ΑΡ.ΑΓ.έ.Σ.

Αριστερός Χώρος Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών – Α.Χ.Μ.ΜΕΤ.

Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία Πολεοδόμων Χωροτακτών – ΕΑΠ ΠοΧ

Μαχόμενοι Μηχανικοί Περιβάλλοντος

Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων