#block_TEE: Για μια μαχητική και ανατρεπτική παρέμβαση εντός εκτός και εναντίον του ΤΕΕ

Η παρέμβασή μας στο 1ο Newsletter των Παρατάξεων του ΤΕΕ

Έχουν περάσει 10 χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης και την επιβολή των μνημονίων, όμως κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνεχίζουν τα παραμύθια για το success story. Είτε με την «ανάπτυξη για όλους» της κυβέρνησης ΝΔ, είτε με την «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ, η κοινωνία είναι καζάνι που βράζει μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον ασφυκτικό για τους τεχνικούς.

Στον κλάδο μας ανθεί η απληρωσια, οι απολύσεις και η ελαστική εργασία, που ιδιαίτερα μέσα από  το μπλοκάκι, ως δήθεν «συνεργασία» με τους εργοδότες, διαμορφώνουν ένα εργασιακό περιβάλλον γεμάτο ανασφάλεια. Οι αυτοαπασχολούμενοι μετατρέπονται σε φοροεισπράκτορες ενώ αδυνατούν να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Οι νέοι μηχανικοί ήταν και παραμένουν το πειραματόζωο των νέων εργασιακών συνθήκων γαλέρας.

Για μια μαχητική και ανατρεπτική παρέμβαση εντός εκτός και εναντίον του ΤΕΕ

Το #block_TEE συμμετέχει στις εκλογές του ΤΕΕ, για να αναδείξει ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος υπέρ των εργατικών συμφερόντων. Δεν προσβλέπουμε σε μια καλύτερη διοίκηση του ΤΕΕ. Δεν ζητάμε απλώς ψήφο για να είμαστε η αριστερή αντιπολίτευση. Ζητάμε ψήφο μπλοκαρίσματος μιας Διοίκησης και ενός μηχανισμού που αντικειμενικά στέκονται εχθρικά απέναντί μας. Θέλουμε σε αυτές τις εκλογές του ΤΕΕ η αγανάκτηση των πληττόμενων μηχανικών να μετατραπεί σε δύναμη ανατροπής. Να μην οδηγηθεί στην αποχή και την απογοήτευση. Για να καταδικαστούν η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα μνημονικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κλπ. Για να μαυριστούν οι «εκπρόσωποι» των μηχανικών που συναλλάχτηκαν και υπηρέτησαν τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και το κατασκευαστικό κεφάλαιο, που μεθόδευσαν και παζάρεψαν την εξαθλίωσή μας μέσω του ΤΣΜΕΔΕ, της Attica Bank κλπ: Η ΔΚΜ (ΝΔ), η ΔΗΣΥΜ (ΚΙΝΑΛ), η Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ (ΣΥΡΙΖΑ) και η ΕΛΕΜ (σε συμμαχία με τον Σπίρτζη) και οι παραφυάδες τους.

Την τελευταία τριετία ως #block_TEE αντιπαλέψαμε την αντιδραστική πολιτική σε κεντρικό επίπεδο (κυβερνήσεις, νομοθετήματα), ενώ προσπαθήσαμε να blockάρουμε την αντιδραστική επίθεση του ΤΕΕ (πχ θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ, ΠΔ για τα επαγγελματικά δικαιώματα, κτλ.).

Ως #block_TEE συγκροτούμαστε από εργαζόμενους από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, που παλεύουμε στα σωματεία εργαζομένων όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Για μας η μάχη στο ΤΕΕ είναι συνέχεια των μαχών που δίνουμε σε όλα τα μέτωπα και όχι αυτοσκοπός. Δεν γινόμαστε γρανάζι του συστήματος εντός του ΤΕΕ, παλεύουμε για την ανατροπή των συσχετισμών υπέρ των εργαζόμενων, στο δρόμο

ΤΕΕ-Εργοδοσία-Κυβέρνηση-ΕΕ: Στον μονόδρομο που επιβάλλουν, ΜΠΛΟΚΑ ΠΑΝΤΟΥ!

Η ηγεσία του ΤΕΕ μέχρι σήμερα πρόβαλε σταθερά τη λογική επιλογής του δήθεν «μικρότερου κακού» προκειμένου να το κάνει «εύπεπτο» στους μηχανικούς, συνδιαμορφώνοντας το θεσμικό πλαίσιο της «διαβαθμισμένης πρόσβασης». Το ΠΔ 99/2018, με ευθύνη των ίδιων παρατάξεων και πολιτικών δυνάμεων της ηγεσίας του ΤΕΕ που προωθούν αυτήν την πολιτική συνδιαμορφώνοντας με όλες τις κυβερνήσεις τις ρυθμίσεις της «απελευθέρωσης», πυροδοτεί ξανά μια συντεχνιακή διαμάχη μεταξύ των ειδικοτήτων.

Η δική μας απάντηση

Είναι στο αντίποδα της συνήθης πρακτικής του λόμπινγκ, στην οποία επιδίδονται οι συντηρητικές παρατάξεις του ΤΕΕ και των συλλόγων. Αυτό που απαιτείται είναι ο κοινός αγώνας των εργαζόμενων, άνεργων και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών ενάντια στις αναδιαρθρώσεις. Η παρέμβαση μας σφραγίζεται από την λογική ΕΝΤΟΣ-ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ του ΤΕΕ

 • Όχι στην διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Καμιά διάσπαση των πτυχίων βάσει ειδικεύσεων, καταρτίσεων, πιστοποιήσεων, εξετάσεων. Κατάργηση του καθεστώτος των «ειδικών επαγγελματικών δικαιωμάτων» (Ενεργειακοί Επιθεωρητές, κα). Καμία εξέταση για πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων.
 • Απόσυρση του ΠΔ 99/2018 για τη «ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού» το οποίο αποτελεί ένα βήμα στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του κλάδου σε βάρος των συμφερόντων όλων των μηχανικών που ζούνε από τη δουλειά τους.
 • Όχι στις πολυδιάσπαση του πτυχίου. Ένα ενιαίο 5ετές πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό.
 • Όχι στο μητρώο ιδιωτικών έργων. Καμία σκέψη για την εφαρμογή καθεστώτος «δόκιμου» / «ασκούμενου» μηχανικού με «μηδενικό πτυχίο».

 Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά και διεκδικούμε

 • Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, προσλήψεις με σταθερές εργασιακές σχέσεις. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επαναφορά των μισθών και των ελάχιστων αμοιβών σε επίπεδα προ κρίσης.
 • Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης. Πλήρη κατοχύρωση των εργαζόμενων μητέρων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, καμία απόλυση, όλες οι άδειες και τα επιδόματα.
 • Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους νέους εργαζόμενους που βιώνουν πιο έντονα την εργασιακή ζούγκλα. Να μπει ένα φρένο στην υπερεκμετάλλευση της νέας γενιάς που αποτελεί τον πιο ευάλωτο στόχο των αντεργατικών πολιτικών.
 • Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Όχι στα Επαγγελματικά ταμεία, στην ιδιωτικοποίηση και στην ανταποδοτικότητα! Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
 • Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, περίθαλψη ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο.
 • Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, να μην περάσει η αντιαπεργιακή αντισυνδικαλιστική νομοθεσία.
 • Πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, κάτω τα χέρια από ΔΕΗ, συγκοινωνίες, ΕΥΔΑΠ και όλα τα δημόσια αγαθά-«φιλέτα» που έχει βάλει στο μάτι το κεφάλαιο.

Τα ψηφοδέλτια του #block_TEE, αριστερή κίνηση εργαζομένων & άνεργων μηχανικών