#block_ΤΕΕ: διάλυση της ασφάλισης – εξοντωτικές εισφορές – ζώντας χωρίς περίθαλψη

Η παρέμβασή μας στο 2ο Newsletter των Παρατάξεων του ΤΕΕ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ 20 ΝΟΕΜΒΡΗ

Μαυρίζουμε καθεστωτικές παρατάξεις & «εκπρόσωπους των μηχανικών»

Στέλνουμε μήνυμα ανατροπής σε κυβέρνηση-EE-εργοδοσία

#block@ΤΕΕ_ΤΣΜΕΔΕ_AtticaBank

Διάλυση της ασφάλισης-εξοντωτικές εισφορές-ζώντας χωρίς περίθαλψη

Ο αντι-ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου ολοκληρώνει τη διάλυση της ασφάλισης, των ταμείων και την κλοπή των αποθεματικών. Ισοπεδώνει τις συντάξεις, θεσμοθετεί 2 πυλώνες ασφάλισης (εθνική και ανταποδοτική σύνταξη) απαλλάσσοντας το κράτος και τους εργοδότες και ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση. Ο κλάδος της ειδικής προσαύξησης καταργείται και η κυβέρνηση σχεδιάζει την κλοπή αυτών των εισφορών.

Ο νόμος Κατρούγκαλου αποτελειώνει τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι, αφού εκτοξεύει τις ήδη υπέρογκες εισφορές στο 37,95% του εισοδήματος. Ακόμα και οι νεοεισερχόμενοι άνεργοι μηχανικοί πρέπει να πληρώσουν 2.500/έτος κατ’ ελάχιστον. Η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων ήδη χρωστάει τις ασφαλιστικές εισφορές και στερείται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το «μπλοκάκι» νομιμοποιείται ακόμα περισσότερο παρά τις επικοινωνιακές φούσκες της κυβέρνησης ότι η εργοδοσία θα καταβάλλει εισφορές στους εργαζόμενους με δελτίο.

Μηχανισμός κατασκευής χρεών

Ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία ξεπερνούν το 60%. Οι έλεγχοι των χρεών σε εφορίες και ταμεία ενοποιούνται, ενισχύεται το ΚΕΑΟ και έρχονται κατασχέσεις. Πρόκειται για μια εφιαλτική πολιτική που βυθίζει σχεδιασμένα στα χρέη τον άνεργο, υποαπασχολούμενο, χαμηλά αμειβόμενο μηχανικό, μόνο και μόνο επειδή έχει την ιδιότητα του μηχανικού! Γι αυτό ένας στους δύο απόφοιτους των Πολυτεχνείων δεν γράφεται στο ΤΕΕ, ενώ μεγάλο ποσοστό των ήδη ασφαλισμένων διαγράφεται από ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ.

Η «ταξική μεροληψία» της κυβέρνησης ληστεύει απροκάλυπτα τους εργαζόμενους και τους ανέργους, άλλα όχι τα ανώτερα στρώματα και την εργοδοσία του κλάδου (οι εισφορές έχουν ανώτατο όριο, τα μερίσματα δεν υπόκειται σε εισφορά) για να «ξεπληρώσει» τους «δανειστές».

Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ είναι μηχανισμοί που ανέχονται πολιτικές με «ταξικό πρόσημο» υπέρ των εργαζομένων. Η εξοικονόμηση πόρων από το ασφαλιστικό, συνεπάγεται την αποχώρηση του κράτους από την ασφάλιση και αποτελεί βασική μνημονιακή υποχρέωση. Και αν κάτι είναι σαφές είναι ότι η εφαρμογή της βαρβαρότητας των μνημονίων είναι πλήρως συνδεδεμένη με την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Attica bank: Τράπεζα των μηχανισμών και όχι των μηχανικών. Η μεγάλη κλοπή των κόπων μας!

Με ευθύνη των παρατάξεων που διοίκησαν διαχρονικά και διακομματικά το ΤΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ «αγόρασε» την Τράπεζα Αττικής με τον ιδρώτα των ασφαλισμένων. Έτσι το ΤΣΜΕΔΕ «επένδυσε» 800 εκατ. στην Τράπεζα, τα οποία έχουν σχεδόν όλα χαθεί. Το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και οι εκπρόσωποί τους στο ΤΕΕ, έχουν ακέραια την ευθύνη για το γεγονός ότι η Attica Bank με τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ, έγινε παραμάγαζο κομμάτων, επιχειρηματικών κύκλων, μερίδων του κατασκευαστικού κεφαλαίου και των ΜΜΕ. Εξάλλου αυτοί, μαζί με το καθεστώς του ΤΕΕ, είναι μόνοι που έχουν πολλαπλά ωφεληθεί.

Η «ταξική μεροληψία» του ΤΕΕ

Διαχρονικά το ΤΕΕ συνδιαμόρφωνε την αντιδραστική πολιτική για το ασφαλιστικό. Λειτούργησε σαν τραπεζίτης μέσω του ΤΣΜΕΔΕ και της Attica bank, πρωτοστάτησε στη λεηλασία των αποθεματικών του Ταμείου και στην ανταποδοτικότητα, στο όνομα του «αυτοδιοίκητου» και «εύρωστου» ταμείου.

Η προώθηση από το ΤΕΕ του ν.3518/06 (έφερε αύξηση των εισφορών κατά 40%), σε συνδυασμό με τον διπλασιασμό των μελών του ΤΕΕ, στόχευε στη δημιουργία μιας εύρωστης κεφαλαιακής βάσης πιστοδοσίας και εγγυοδοσίας στον άξονα ΤΣΜΕΔΕ-Attica BanK.

Με γνώμονα την ενίσχυση των εισροών προς το ΤΣΜΕΔΕ και την Attica Bank, υπερψηφίστηκαν διακομματικά, από όλους τους «εκπροσώπους των μηχανικών» σε ΕΤΑΑ και ΤΣΜΕΔΕ οι αυξήσεις του ν.3986/11 και τα αναδρομικά τους! Το ΤΕΕ παζάρεψε και παζαρεύει με την κυβέρνηση «λύσεις» υπέρ των «ανώτερων» μειοψηφικών στρωμάτων «μηχανικών» και των μεγαλοεργοδοτών. Τώρα διεκδικεί την δημιουργία επαγγελματικού ταμείου (ΤΜΕΔΕ), ώστε να συνεχιστεί η πρόσβαση του εργολαβικού κεφαλαίου στον εύκολο και φτηνό δανεισμό και στην Τράπεζα Αττικής.

Ταμείο για ασφαλισμένους και όχι για τράπεζες!

Απέναντι σε όσους συνέβαλλαν στην απαξίωση μας και την εξαθλίωση μας μέσω του ΤΣΜΕΔΕ και της Attica Bank

Συγκροτούμε το δικό μας block, αυτό των μισθωτών–αυτοαπασχολούμενων-άνεργων μηχανικών

Παλεύουμε μέσα από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, τα αγωνιστικά ταξικά σχήματα, τις συνελεύσεις Μηχανικών, τις συλλογικότητες γειτονιών:

  • Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Άμεση δραστική μείωση των εισφορών. Όχι στις αναδρομικές αυξήσεις.
  • Να επιστραφούν τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν τράπεζες- εργοδότες- κράτος και οι απώλειες του αποθεματικού από την Τράπεζα Αττικής. Έξω το ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής.
  • Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ. Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.
  • Διαγραφή των χρεών των άνεργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών στο διάστημα της ανεργίας.
  • Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική ασφάλιση. Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Όχι στην ανταποδοτικότητα και στα επαγγελματικά ταμεία. Ανατροπή όλων των περικοπών στις συντάξεις.
  • Ασφαλιστική ενημερότητα στους αυτοαπασχολούμενους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες ατομικές οφειλές.
  • Κανονικές προσλήψεις στους απασχολούμενους με μπλοκάκι, ως μέσο βελτίωσης των όρων εργασίας και πάταξης της διαφυγής των εργοδοτικών εισφορών προς τα ταμεία.